УКР РУС

"Був у "Динамо" один гей". Тріумф і трагедія Ласло Боднара

25 лютого 2016 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає, як склалася доля яскравого угорського фулбека київського "Динамо" початку 2000-х. Сьогодні Ласло Боднару виповнюється 37 років.

- Ви, мабуть, застали у школі час, коли російська була обов'язковим предметом в будь-якій країні колишнього соцтабору?

- Так. Правда, зовсім трохи. Але російську я не любив.

- Що, занадто складна мова?

- Ні, вивчити можна. Думаю, освоїти хитромудру угорську важче. А російську я незлюбив через вчительку. Одного разу вона мене «стукнула».

******

Років через вісім Ласло Боднар був вдячний цій вчительці. Перейшовши із «Дебрецена» в київське «Динамо», він безболісно адаптувався до умов суперклубу і нового мовного середовища – дещо розумів одразу, дещо підівчив. Чемпіони України не один місяць відстежували капітана молодіжної збірної Угорщини і влітку 2000-го таки підписали з ним контракт. Трансфер обійшовся киянам у півмільйона доларів.

В особі Боднара Валерій Лобановський отримав альтернативу віковим гравцям команди – Дмитруліну і Мамедову. Кажуть, Метр дуже цінував вміння «Васі» (як ніжно називав новачка «Динамо» Йожеф Сабо) зіграти «від прапорця до прапорця». Власне, Боднар був класичним фулбеком – з пристойною швидкістю і надпотужним ударом, який він нерідко застосовував, реалізовуючи штрафні. Серед мінусів виділяли прямолінійність угорця. Тим не менше, Ласло довіряли місце в основному складі команди.

Щастя угорського футболіста не було тривалим. Помер Валерій Васильович, а разом із цією трагедією закінчилися безтурботні деньки у Боднара. Після двох повноцінних сезонів за «Динамо» фулбек потрапив у немилість Олексія Михайличенка, нового головного тренера команди.

«Був спаринг з "Динамо-2", мене замінили, і, йдучи, я зняв футболку. А потім від розпачу кинув її на газон. Це визнали негідним вчинком», - пригадував Ласло. Скандал став формальним приводом для Михайличенка перевести угорця у «дубль». «Я погарячкував, але навіщо відправляти мене у «дубль»?! Втім, все до цього йшло. Михайличенко мене не дуже милував, вічно шукав помилки. Було зрозуміло, що спрацюватися ми не зможемо», - додає Боднар.

А ще у «Васі» полетіли пахові кільця… Шансів щось довести і повернутися в першу команду не стало взагалі.

*******

Тодішній агент Боднара – Шандор Варга – спробував працевлаштувати свого клієнта у загребському «Динамо» або «Гамбурзі», але все закінчилося невдачею. Як і оглядини в раменському «Сатурні». Довелося йти в оренду у київський «Арсенал».

Реанімувати кар’єру динамівцю вдалося у «Роді» із Керкраде, куди він перейшов у 2004-му на правах вільного агента. У чемпіонаті Голландії захисник збірної Угорщини мав регулярну ігрову практику, часто забивав гарматними ударами здалеку. Ось вам справжній предтеча Олександра Алієва в «Динамо»! М’яч після стимулюючого копняка від Боднара летів на нереальній швидкості і ледь не проривав сітку воріт.

На бадьорого захисника «Роди» звернули увагу в клубі «Ред Булл Зальцбург» і запросили під свої прапори. В Австрії Ласло досягнув другого і останнього піку своєї кар’єри: здобув два чемпіонські титули, а також став переможцем національного Кубка. У рідний «Дебрецен» він повертався 30-річним, везучи із собою повну торбу трофеїв. Хоча, знав би прикуп, продовжував би жити у Зальцбурзі.

*******

…Була п’ятниця. Серпневий вечір поступово переходив у фазу ночі. Ласло сів за кермо свого «Мерседеса» і натиснув на газ. Опинившись за межами міста, він розігнав сталеву коняку, серйозно перевищивши всі швидкісні норми. Поблизу населеного пункту Нірбатор фари автівки вихопили з темряви велосипедиста. Загальмувати Боднар вже не встиг.

Важко сказати, наскільки справедливим і непідкупним є угорське правосуддя. Але у підсумку Ласло обійшовся лише серйозним переляком, штрафом у тисячу євро, позбавленням водійських прав, терміном на півтора роки, і одним роком в’язниці умовно. Слідство встановило, що велосипедист не тримався узбіччя, бо був п’яним.

Трагічний інцидент затьмарив досягнення Боднара. За кілька днів до ДТП гол Ласло у ворота болгарського «Левскі» допоміг «Дебрецену» здолати останню перешкоду на шляху в груповий турнір Ліги чемпіонів.

Догравав Ласло в угорських клубах «Спартак» і «Варда». Кар’єру закінчив на початку 2015-го. З того часу слід Боднара загубився, новин від нього практично немає, а на Інстаграм крайнє фото закачав ще 66 тижнів тому. Найімовірніше, колишнього динамівця повністю поглинула музика. Останніми роками він поєднував футбол із творчістю за діджейським пультом, взявши собі псевдо dj Hooper.

В Україні ж Ласло Боднара іноді згадують не лише завдяки яскравим матчам у футболці з динамівською емблемою. Тут періодично циркулюють чутки про нетрадиційну сексуальну орієнтацію угорця. Зокрема, масла у вогонь підлив Віктор Леоненко.

- У «Баварії», подейкують, є одразу кілька гомосексуалістів. У ваші часи в Києві був хоч один?

- Ні. Ти що, це нереально; його б зацькували. І Лужний, і Максимов - ось з такими очима ходили б. Був один, кажуть, вже після мого відходу. Угорець, крайній захисник. Ось про нього кажуть, що йому подобався хтось. Але - кажуть.

Знову ж таки – з чуток – ще одна історія. Коли після Михайличенка «Динамо» очолив Йожеф Сабо, він дуже хотів повернути Боднара в команду. Але проти цього прагнення категорично ополчилися ветерани команди. Може, просто не зійшлися із «Васею» характерами. А може…

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

"Навіть Рембо не вибрався б живим із тієї машини". Неймовірні пригоди аргентинця, який ледь не пристрелив Кадирова

"Давав пацанам по 50 доларів, щоб вони виносили сміття". Куди подівся Джуліус Агахова