УКР РУС

Буряк: Матюки потрібно залишати у роздягальні...

2 листопада 2011 Читать на русском

Культура футболістів відображує рівень культури у суспільства – переконаний Леонід Буряк. Про дисципліну у футболі відомий у минулому футболіст, а зараз тренер розповів в інтерв’ю сайту "ФУТБОЛ 24". Також Леонід Йосипович поділився очікуваннями від найближчих матчів наших команд в Лізі Європи.

- Леонід Йосипович, впродовж футбольної кар’єри жовті, червоні картки часто отримували?

- Ні, не багато. Жовтих отримав не більше шести за всю свою кар’єру. А червона у мене була тільки одна.

- За що вас вигнали з поля?

- Це був матч і Дніпропетровську. Був хамський стрибок двома ногами уперед. Оговтавшись від болю, відштовхнув гравця. За це і отримав червону картку.

- Коли ви були футболістом, штрафи за жовті чи червоні картки практикувалися?

- Так, звісно. Якщо безпідставна картка, то людину штрафували, причому на крупну суму. Платили хороші гроші, та і штрафи були відповідними. Також були пристойні фінансові санкції за порушення режиму, дисципліни.

- Коли ви стали тренером, також штрафували своїх підопічних за картки?

- Мене так виховували, тому цей метод сам взяв на озброєння. Подібна практика була у кожній команді, в якій працював. Кожного дня складався графік і його порушення каралося штрафом. Усі санкції були чітко обумовлені, за картки теж був передбачений штраф.

- Мабуть, не на усі червоні картки накладався штраф?

- Не завжди… За фол останньої надії, який може коштувати перемоги у цій грі, не штрафував. Кожен випадок потрібно виокремлювати. Також у кожного тренера є свій шаблон. Але червона картка – це завжди негатив.

- Старожили виховну роботу проводять, якщо хтось із молоді отримує безпідставну червону картку і тим самим підставляє команду?

- Це в дублі старожили можуть якісь виховні розмови проводити. А якщо людина грає в основі київського "Динамо", то ніхто її, крім тренера, не може виховувати. Ніхто нікого не вчив, усі просто виходили на поле і робили свою роботу. А в теперішньому футболі багато речей важко зрозуміти та прийняти. Крик, нецензурщина при людях… Це все потрібно робити в роздягальні, на зборах. Люди ж хочуть бачити виставу, а не з’ясовування стосунків.

- Леонід Йосипович, прокоментуйте кінцівку матчу "Таврії" із "Динамо", коли Ярмоленко та Мілевський отримали червоні каркти…

- Не хочу нікого засуджувати. Мене ж не було ані на полі, ані поблизу. Тому не знаю, що сказав судді Мілевський. В мене можуть бути тільки здогади.

- Але ж обоє отримали червоні картки не за ігрові епізоди…

- Так, коли суддя прийняв рішення, то гравцеві не варто бігти до нього і агресивно відстоювати свою позицію. На Заході це взагалі нонсенс, футболіст у такому випадку, не залежного від того, що він каже, отримує червону картку. А стосовно епізодів матчу "Таврія" - "Динамо", то, повторюю, потрібно знати усі деталі, щоби їх коментувати. Із повагою ставлюся до обох футболістів, але емоції потрібно стримувати. З цим повинно керівництво клубу розбиратися.

- Леонід Йосипович, останнім часом не бракувало скандальних випадків за участю футболістів. Маю на увазі спілкування Алієва із журналісткою, "привітання" Рибки із київськими уболівальниками. Погодитесь, що рівень культури футболістів останнім часом суттєво знизився?

- Це віддзеркалення усього нашого життя. Не забувайте, де і як ми живемо. Футбол, звісно, не того рівня, який би хотілося бачити. При усьому цьому, потрібно залишатися людьми, тримати марку свого імені.

- Тобто, падає рівень культури в країні й, зокрема, футболістів?

- Так… Як живемо, таке в нас дозвілля, мистецтво, спорт. Але не хочу на цьому особливо зупинятися. Вірю в те, що рухаємося уперед, Звісно, хотілося би швидшого прогресу. Тим паче, лунають амбіційні заяви про перемоги.

- Завтра, українські клуби проведуть ігри розіграшу Ліги Європи. Чого очікуєте від вояжу "Динамо" на гру із турецьким "Бешикташем"?

- Як не дивно, київське "Динамо" завжди вдало грало в Туреччині. Взагалі, усі радянські команди добре грали в цій країні. Тим паче, що "Бешикташ" уже не той. "Динамо" повинне перемагати. В киян зараз взагалі визначальний період. Від найближчих іграх визначиться їхня єврокубкова перспектива. Усе в руках чи ногах киян.

- "Бешикташ" гратиме перед своїми уболівальниками, які славляться своєю вимогливістю. Це означає, що турки не гратимуть від оборони й це буде на руку "Динамо"?

- Багато разів виступав в Туреччині, там насправді легко грати. Вони не люблять оборонятися. Турки, як і більшість південних народів, люблять атакувати, але не захищатися. А без оборони виграти в таких команд, як "Динамо" дуже важко. Тим не менш, думаю, для команди Юрія Сьоміна це буде не проста гра.

- "Металіст" удома гратиме із шведським "Мальме". Погодитеся, що для харків’ян це прохідний суперник?

- Шведи будуть старатися створити харків’янам проблеми. Але "Металіст" мав би їх вирішити. Пригадую 1975-й рік, гру в Швеції проти "Мальме" "Динамо" програло з рахунком 1:0. А перший матч Кубка чемпіонів проти цієї команди у Києві завершився нульовою нічиєю. В нас було тисяча моментів, але забити бодай гол не змогли. Добре пам’ятаю те протистояння. "Мальме" була командою із характером, дисциплінована. З нею достатньо складно грати. А стосовно "Металіста", то, думаю, Мирон Маркевич у порівняні із тим складом, що грав у Полтаві, затіє ротацію. В Лізі Європи можна випустити більше іноземців. "Металіст", думаю, доб’ється успіху.

- А які шанси "Ворскли" у грі зі "Стандардом"?

- Добре, якщо полтавчани знову покажуть свої козирі – самовіддачу, дисципліну. Для відновлення у "Ворскли" небагато часу. Ще питання, чи вистачить у підопічних Миколи Павлова майстерності. Все-таки "Стандард" не простий суперник.

Розмовляв Андрій Захарчук