УКР РУС

Бундесліга. Підсумки 1-го туру. Чемпіонський заспів

29 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Артем Жолковский

У стартовому турі чемпіонату Німеччини: розгром "Вердера", невдалі дебюти Федецького та Олійника, хет-трик Левандовскі, дубль Обамеянга, порятунок "Лейпцига" і неймовірна перемога "Герти".

"Баварія" – "Вердер" 6:0 (2:0). Хабі Алонсо, 9, Левандовскі, 13, 46, 77 (пен.), Лам, 66, Рібері, 73.

Стартовий матч нового сезону в Бундеслізі для "Вердера" з нашим Віктором Скрипником вийшов катастрофічно провальним. Свіжа, готова до великих звершень "Баварія" не залишила каменя на камені від бременців, котрі, як і рік тому, з'явились в абсолютно невиразному складі, без Златко Юнузовича (операція на очах), новопридбаного Макса Крузе (травма коліна) та Клаудіо Пісарро (травма паху). Початок розгрому ослабленого "Вердера" поклав Хабі Алонсо чудовим дальнім ударом метрів з двадцяти п'яти. Потім слово взяв Роберт Левандовскі. У першому таймі про нього "забули" на лівому фланзі при створенні штучного офсайду і поляк, вийшовши під кутом до воріт, пробив у дальній верхній кут. А на самому початку другої половини, лідер атак чемпіона скористався чудовою передачею з правого флангу від Томаса Мюллера. Довершили розгром "музикантів" Філіп Лам, асистентом у якого виступив Левандовскі та Рібері, котрий сильно пробив з центру штрафного майданчика після передачі Мюллера. Нарешті, підсумував побиття Скрипника і Ко герой вечора, реалізувавши пенальті за фол проти Рафіньї. Переконлива дебютна перемога підопічних Карло Анчелотті, котра могла бути ще більш вражаючою, якби мюнхенці реалізували всі свої моменти.

"Айнтрахт" – "Шальке" – 1:0 (1:0). Майер, 13.

Розпочавши галопом, Франкфурт вже в перші десять хвилин створив три реальні можливості для взяття воріт. Але двом новобранцями команди Міяту Гачіновічу та Браніміру Хрготе для успіху забракло якихось сантиметрів. А ось досвідченому капітанові Алексу Майеру це вдалось: після передачі Саболча Хустлі, в боротьбі із захисником він зміг пробити точно під голкіпером Ральфом Ферманном. Пропустивши, гельзенкірхенці відразу кинулись відіграватись і, зусиллями Класа-Яна Хюнтелара, майже домоглися свого, проте арбітр справедливо зафіксував офсайд у голландця і гол не зарахував. У другій половині господарі могли подвоїти рахунок, проте Майер не зміг переграти з 11-метрової позначки Ферманна. А через десять хвилин після цієї невдачі господарі опинились у скрутному становищі після видалення за фол останньої надії Майкла Хектора. Складно сказати, чи зупиняв він Хюнтелара з використанням забороненого прийому – видно було лише дотик руками до спини. Здалось, що голландець впав, тільки-но відчув цей дотик. Як би там не було, після розіграшу штрафного зобов'язаний був забивати сам винуватець – Хюнтелар, але чудово діяв голкіпер Лукас Радецкі. Залишившись у меншості, підопічні Ніко Ковача відіграли останні десять хвилин зібрано, не давши гостям більше жодного шансу.

"Аугсбург" – "Вольфсбург" 0:2 (0:1). Дідаві, 35, Р. Родрігес, 89.

Більш досвідчені гості перемогли на класі. Рахунок відкрив Даніель Дідаві, котрий перейшов зі "Штутгарту", потужно пробивши під поперечину після передачі з лівого флангу від свого тезки Каліджурі і скидки п'ятою від Баса Доста. У другій половині "Аугсбург" спробував відновити рівновагу, проте не створював небезпечних атак, при цьому оголюючи захисні редути, куди з успіхом вривались гравці "вовків" на контратаках. Один такий контрвипад закінчився фолом перед самою лінією штрафного, і Рікардо Родрігес потужним ударом повз "стінку" подвоїв перевагу.

"Гамбург" – "Інгольштадт" 1:1 (1:0). Вуд, 30 Хінтерзер, 79.

Господарі представили глядачам двох новачків: Філіпа Костіча, котрий перейшов зі "Штутгарта", та американського центрфорварда Боббі Вуда (екс "Уніон" Берлін). Вони й були найактивнішими в дебюті, а Вуд відкрив рахунок, прекрасно пробивши з середньої дистанції. При цьому гольовий пас записали на голкіпера Рене Адлера, котрий так вдало вибив м'яч від своїх воріт. Але ні розвинути, ні втримати перевагу підопічним Бруно Лаббадіі не вдалось. Після пропущеного голу на полі повністю панували гості і, мабуть, закономірно, що в підсумку вони рахунок зрівняли. Хоча гол вийшов дещо курйозним, оскільки, перериваючи простріл з правого флангу, захисник Клебер просто попав м'ячем у Лукаса Хінтерзера.

"Кельн" – "Дармштадт" 2:0 (1:0). Риссе, 11, Модест, 61.

Невдалим вийшов дебют і у наших Артема Федецького та Дениса Олійника. Артем став одним з винуватців першого пропущеного м'яча, коли не зміг перешкодити Леонардо Біттенкуру виконати простріл в центр штрафної на Марселя Ріссе. Взагалі, в цьому епізоді комічно виглядав увесь захист гостей, котрий заплутався у своїх і чужих гравцях. "Прохідний двір" на фланзі Феді продовжився і в другому таймі, при цьому була помітна якась розгубленість у поведінці нашого захисника – чи то не розуміє свого завдання, то чи просто виявився не готовим до гри такого типу, такої інтенсивності та на такому рівні. У підсумку, на 60-й хвилині Федецького замінили, однак це не врятувало його клуб від другого м'яча. Тепер атака прийшла з протилежного, правого флангу, звідки один з найактивніших – Артем Руднєв зробив передачу в центр штрафного на Антоні Модеста. За такої переваги господарів налагодити щось конструктивне попереду гостям було вкрай важко. Навряд чи щось міг змінити і Денис Олійник, вийшовши на п'ять хвилин.

"Боруссія" Д "Майнц" 2:1 (1:0). Обамеянг, 17, 89 (пен.) Муто, 90+2.

За рівної кількості гольових можливостей перемогу здобула більш досвідчена "Боруссія", а найголовніше – та котра має у складі П'єра Обемеянга. Він і відкрив рахунок: прекрасно звільнився від опіки захисника і головою замкнув навіс Андре Шюррле. Матч пройшов в обопільних атаках, а головними дійовими особами були голкіпери швейцарець Роман Бюркі та датчанин Йонас Лесль. Все вирішила необережна гра захисника "Майнца" Каріма Онісіво, котрий потягнув за футболку Шюррле в межах штрафного майданчика. З пенальті Обамеянг оформив дубль, і, здавалося, встановив остаточний рахунок у матчі. Проте, на другій доданій хвилині, Йосінорі Муто все ж вдалось замкнути навіс Пабло Де Бласіса. Для більшого гостям просто забракло часу.

"Боруссія" М "Байєр" 2:1 (1:0). Хан, 45+1, Штіндль, 85 – Пог'янпало, 80.

У центральному матчі туру розчарував один з претендентів (за версією деяких тренерів Бундесліги) на перемогу в чемпіонаті – "Байєр". Маючи повну перевагу в першому таймі, гості примудрилися піти на перерву, програючи. А справжнім антигероєм став Жонатан Та, котрий спершу втратив дві гольові можливості, а під кінець тайму невдало зіграв головою, фактично вивівши Андре Хана один на один з Берндом Лено. Відзначимо і чудову гольову передачу зі своєї половини поля від Крістофа Крамера. Друга половина пройшла за схожим сценарієм, а в останні десять хвилин настала розв'язка. Спочатку "фармацевти", зусиллями Кампля, Каріма Белларабі та дебютанта фіна Пог'янпало, котрий завершив атаку, буквально заштовхали м'яч у ворота Яна Зоммера. Однак так сильно раділи, що пропустили проникаючу передачу Торгена Азара на Ларса Штіндля, котрий спокійно розібрався з Лено і поставив жирний знак запитання стосовно претензій "Байєра" на перемогу в Бундеслізі. Владлен Юрченко та Александар Драговіч у заявку на матч не потрапили.

"Герта" "Фрайбург" 2:1 (0:0). Даріда, 62, Штібер, 90+5 Хефлер, 90+3.

Родзинкою матчу стала драматичне завершення. Коли на третій доданій хвилині Ніколас Хефлер головою замкнув подачу з кута поля від Вінченцо Гріфо, здавалось, що новачок Бундесліги врятувався. Але буквально через хвилину масована проникаюча атака, після серії рикошетів, завершилася точним ударом Юліана Шибера, котрий вийшов на заміну.

"Хоффенхайм" "Лейпциг" 2:2 (0:0). Рупп, 55, Ут, 83 Кайзер, 58, Забітцер, 90.

Перший "сухий" тайм пройшов з невеликою перевагою дебютантів-гостей. А друга половина почалася з голу Лукаса Руппі, котрий вдало відкрився на подачу кутового. Проте господарі раділи недовго. Вже в наступній атаці Штефан Кайзер витонченим точним ударом застав зненацька Олівера Бауманна, котрий рятував весь перший тайм. Однак більш досвідчені господарі ініціативу перехопили і останні десять хвилин володіли повною перевагою. Після м'яча, забитого Марком Утом, здавалося, що перемога від них нікуди не дінеться. Але практично насамкінець гри Бенно Шміц з правого флангу зробив чудову передачу на дальню штангу, яку замкнув Марсель Забітцер.