УКР РУС

"Буковина", "Сталь" та ще двоє, які розчарували у цьому сезоні

26 червня 2015
Автор: Дмитро Гончар

Як то кажуть, коли ви перебуваєте на самісінькому дні, то у вас напрочуд чудова ситуація: далі нікуди, окрім як вгору.

"Футбол 24" підбиває підсумки сезону, що минув, серед першолігових команд. Першими на черзі, як ви могли зрозуміти, колективи, які з різних причин зайняли невтішні позиції у цьогорічному розіграші Першої ліги. 

"Буковина" Чернівці і "Сталь" Алчевськ. Коли для перших доля вирішується у кабінетах, а до других приходить "русскій мір" 

Чернівчани у цьому сезоні відверто розчарували, зайнявши останню сходинку в турнірній таблиці. Проте це той випадок, коли говорячи про аутсайдера - можна усміхнутись, адже цього року "буковинці" вели справжню війну не на футбольному полі, а з фінансовими боргами у розмірі 1 мільйона гривень. На сьогоднішній день близько 90% від цієї суми вже виплачено. Тому можна сказати, що "Буковина" цього року все ж здобула свою головну перемогу, а саме - залишилась на футбольній карті України.

По ходу сезону команду неодноразово покидали її лідери - зрозуміло з яких причин. Навіть розглядалась можливість керівництвом клубу стати фарм-колективом львівських "Карпат", але в останній момент щось не склалось. Можливо, на такий хід подій вплинуло те, що у львів'ян виявилось вдосталь своїх проблем. Особливо в ігровому плані. Результат - передостаннє місце у таблиці. Тому, швидше за все, у львівській команді вирішили не додавати собі додаткового тягаря у вигляді "Буковини". 

За результатами сезону "Буковина" стала другою з кінця, набравши у свою скарбничку жалюгідну кількість залікових пунктів - п'ятнадцять. Попри те, що головний керманич команди Юрій Гій подавав у відставку ще на початку травня, її було прийнято лише зараз. Екс-головний тренер залишиться у структурі чернівецької команди і працюватиме з молоддю. На посту головного його замінить Олександр Гуменюк, який, щоправда, працюватиме із приставкою "виконувач обов'язки". 

Сусідом команди з Чернівців по таблиці стала алчевська "Сталь". Проте "сталеварам", аби набрати таку кількість очок, знадобилось лише перше коло чемпіонату, а не тридцять матчів. Адже під час зимової перерви через воєнні дії на сході України колектив з Алчевська, який проводив свої матчі в Карлівці, що на Полтавщині, знявся із чемпіонату.

На фото: Святкування виходу алчевської "Сталі" в Прем'єр-лігу у сезоні 2012/2013

Буквально декілька днів тому на зборах ПФЛ стало відомо, що команда із Луганщини припинить своє існування. А "буковинці", котрі сподівались на зміну формату проведення Першої ліги - розчарувались, адже за теперішніми правилами, саме вони повинні покинути Першу лігу.

Ось так, одна команда стала відвертою жертвою війни, проте будемо сподіватись, що "Сталь" відновить своє існування із настанням миру. Але відкритим залишається питання: Коли цей мир настане?... Інша ж команда стала заручником сильних світу цього - грошей.

"Миколаїв". Зима позаду, а що далі?

Для миколаївської команди рік видався, м'яко кажучи, жахливим. Особливо важким періодом для "корабелів" стала зима. В цю декаду, донедавна доволі міцний першоліговий колектив ледь зводив кінці з кінцями. А після того, як команду покинули практично всі гравці, то здавалось, що це кінець історії під назвою "Миколаїв". Проте небайдужість і як наслідок активна діяльність миколаївських вболівальників, які виголосили своє гостре "фе" керівництву команди і закликали до рішучих дій міського голову Миколаєва, продовжила існування клубу.

Фінансування для підтримки життєдіяльності клубу знайшлося, проте виникла проблема із гравцями. Ким замінити тих, що пішли? Із цієї пастки також був знайдений вихід, а на допомогу професіоналам прийшли аматори. Саме безліч гравців із найкращої аматорського клубу Миколаєва поповнили склад "корабелів", а взагалі після зимової паузи було заявлено аж одинадцять нових гравців!

Звичайно, що після такої реорганізації команди чогось від неї очікувати позитивного - марна справа. Для вболівальника "Миколаєва" цей період став випробуванням, яке, безумовно, дехто не витримав. Проте тоді всім варто зарубати на носі, що коли ви не підтримуєте команду в хвилину горя, то не маєте ніякого права вболівати за неї у момент тріумфу. А останній, попри повний провал у турнірному плані, в цьому сезоні все ж побував на подвір'ї команди із півдня України. 

Сталось це зовсім нещодавно, коли "корабели" у своєму по суті фіналі зуміли зберегти першолігову прописку - мінімально за сумою двох поєдинків здолавши претендента на підвищення у класі - друголіговий кременчуцький "Кремінь" (який, швидше за все, наступного року буде одним із тих, хто боротиметься, за те щоб потрапити до Першої ліги напряму, а не через поєдинки плей-офф).

Що ж до миколаївців, то на наступний рік їм варто тотально попрацювати в обороні, адже команда Забранського має найгірший показник пропущених в турнірі, коли із забитими ще вряди-годи можна миритись. Проте прогнозувати більше не братимемось, адже до початку нового сезону є достатньо часу, щоб все стало з ніг на голову або навпаки. Для цього лише варто зробити правильні висновки і почати працювати у потрібному руслі.

"Нива" Тернопіль. У новому сезоні все по-новому

Вже можна сміливо говорити про те, що тернопільський клуб, котрий почав видозмінюватись ще у кінці сезону (запросивши нового головного тренера Романа Толочка і розпрощавшись із гравцями, котрі на думку керівництва команди, не відповідають рівню команди) зараз стає одним із тих колективів літнього міжсезоння, за трансферною політикою якого варто почати прискіпливо слідкувати.

На сьогодні в розташуванні "Ниви" залишилось всього п'ятеро гравців. На перший погляд це нонсенс, проте така практика притаманна футболу. Варто пригадати випадок у Флоренції, коли всі футболісти місцевої "Фіорентини" були виставлені на трансфер, ба більше - щось схоже було застосовано й в Україні, а саме львівськими "Карпатами", проте у Львові так зване очищення більше нагадувало піар-акцію і зачепило "зелено-білих" лише частково. Звичайно, що Тернопіль це не Флоренція, проте керівництво команди обрало італійську стежку розвитку і реорганізації.  Спрацює чи ні?

За словами самого Толочка у наступному сезоні "Нива" тішитиме вболівальників змістовною грою і намагатиметься чогось добиватися, бо без завдань та цілей нецікаво працювати. Отже в тернопільському клубі дивляться у майбутнє з високо піднятою головою, проте для великих цілей потрібні висококласні гравці, а чи хтось з таких футболістів приєднається до "жовто-зелених" побачимо в найближчий місяць.