УКР РУС

"Будемо наслідувати "Лестер". Сенсаційна "Аталанта", яка кинула виклик усьому кальчо. Хто ці революціонери? Part I

1 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про головне відкриття нового сезону у Серії А. Хто вони і куди йдуть?

Богине, чарівна Богине

Ти даруєш мрію своєму місту

Нас захоплюєш

Нас дивуєш

Чарівна Богине

Гімн футбольного клубу "Аталанта"

Втомлені "Ювентусом" шанувальники кальчо щороку з надією очікують на появу нових яскравих світил, які могли б відправити "Стару синьйору" на пенсію. Однак у підсумку антипатики туринського клубу "обламуються". І приречено акумулюють сподівання вперемішку із ненавистю для наступного сезону. Позаду – 14 турів нового чемпіонату, тобто – добра третина дистанції. "Ювентус" вже тричі програв, власноруч відродивши інтригу. А прогрес "Лаціо" та "Роми", а особливо "Мілана" і "Торіно" вносять нотку неповторності у верхівку турнірної таблиці.

Проте справжнім феноменом, кометою, яка розриває з кожним туром цей чемпіонат все більше, є скромна "Аталанта" із північноіталійської твердині – Бергамо. Команда, футболістів якої називають "Королями провінціалів", піднялася на незвично високе для себе 5-те місце і перебуває вище від "Наполі", "Фіорентини" та "Інтера". До лідера – "Ювентуса" – лише 5 очок. До "Роми" та "Мілана", які посідають другу-третю сходинки, – лише одне!

Та ще більше вражає неймовірна серія "Аталанти", аналогів якій у цьому сезоні кальчо просто не-ма-є. Дев’ять матчів поспіль – без поразок! Вісім перемог і лише одна нічия. Зокрема – 6 перемог поспіль. Ще дивовижнішим виглядає супердосягнення бергамасків на фоні їх провального старту. У 5-ти дебютних турах – лише одна перемога і три очки в активі. "Аталанта" навіть безнадійному "Палермо" поступилася на своєму полі (0:1). А потім – поперло!

Все почалося із виїзної звитяги над "Кротоне". Домашня перемога над "Наполі" (1:0) стала повною сенсацією. Італія тоді ще не знала, що зовсім скоро "Аталанта" цинічно розправиться з "Інтером" та "Ромою" (дві перемоги – 2:1), розгромить "Дженоа" і "Сассуоло" (обох – по 3:0), мінімально обіграє "Пескару" (1:0), і лише "Фіорентина" встоїть на рідному "Артеміо Франкі" – 0:0.

Поки аналітики страждають безсонням, шукаючи істинну відповідь, яка б пояснювала шалений прогрес "Аталанти", ми персонально познайомимося із героями у синьо-чорних футболках.

Етріт Беріша

Позиція: голкіпер

Країна: Албанія

Вік: 27 років

Сезон 2016/17: 10 матчів, 7 пропущених м’ячів

Косовський албанець, як і чимало його співвітчизників, розпочинав кар’єру у Швеції. Упродовж 5 років Беріша зіграв за "Кальмар" майже 100 матчів національної першості, у яких навіть зумів відзначитися 3-ма забитими м’ячами. Перехід у "Лаціо" був багатообіцяючим. У першому сезоні голкіпер видав кілька пристойного рівня матчів, але з часом все ж засів на лаву, поступившись місцем у воротах Федеріко Маркетті.

Поїздка на Євро-2016 у складі збірної Албанії додала Беріші впевненості у власних силах. Етріт відстояв у всіх трьох матчах своєї команди на турнірі, пропустив лише 3 голи і отримав немало схвальних відгуків. В "Аталанту" він прийшов із прицілом на основний склад, за який зараз бореться на правах лідера.

Любить гори, оригінальні автомобілі і журналістів. Точніше – журналісток :)

*******

Марко Спортьєлло

Позиція: голкіпер

Країна: Італія

Вік: 24 роки

Сезон 2016/17: 4 матчі, 7 пропущених м’ячів

Спортьєлло – вихованець "Аталанти", вірний лише своєму рідному клубу, якщо не враховувати добровільно-примусові оренди у три інші клуби, серед яких був "Карпі". Вишкіл у нижчих лігах підготував для "Аталанти" гідного стража воріт. Попередні два сезони Марко відстояв за "синьо-чорних" практично без замін. Але початок сезону 2016/17 видався для Спортьєлло провальним. Кіпер упродовж тижня пропустив 4 голи від "Лаціо" і 2 – від "Сампдорії". Його місце зайняв Беріша. Здорова конкуренція повинна піти на користь, насамперед, "Аталанті". Кілька днів тому Спортьєлло повернувся у рамку після тривалої перерви і відстояв проти "Болоньї" на нуль.

В Instagram зареєстрована перша фан-сторінка голкіпера. Спортьєлло, як і кожен порядний італієць, обожнює піцу і свою дружину. Наприкінці грудня виповниться перший рік їх шлюбу.

*******

Рафаель Толої

Позиція: центральний захисник

Країна: Бразилія

Вік: 26 років

Сезон 2016/17: 9 матчів

Толої проводить за "Аталанту" другий сезон. Минулоріч він зіграв за бергамасків 24 матчі і забив 1 гол. А ще раніше виступав за "Рому" – "вовки" взяли перспективного центрбека "Сан-Паулу" в оренду. Із бразильським грандом Рафаель чотири роки тому тріумфував у фіналі Копа Судамерікана – турнірі, що став фатальним для клубу "Шапекоенсе". А взагалі-то футболіст є вихованцем іншого бразильського клубу "Гойяс", із яким двічі став чемпіоном однойменного штату. Плюс – Толої виступав за збірну Бразилії U-20 (19 матчів, 1 гол).

*******

Андреа Масьєлло

Позиція: центральний або правий захисник

Країна: Італія

Вік: 30 років

Сезон 2016/17: 13 матчів, 3 голи

Оборонець "Аталанти" набрав просто шалену форму. Як стверджує статистика, Масьєлло ніколи не забивав більше 2 м’ячів за сезон. А тут вже три, хоча не пройдено ще й половини дистанції. Від результативних ударів Андреа постраждали "Болонья", "Інтер" та "Торіно". В усіх трьох випадках його команда перемагала.

У середині "нульових" Масьєлло мав шанс закріпитися хоча б серед найближчої перспективи "Ювентуса", однак таланту виявилося замало, а кишка виявилася затонкою. Він довго шукав себе, кочуючи від "Авелліно" до "Дженоа" транзитом через "Сієну". Аж нарешті знайшов власне призначення у "Барі". Після трьох плідних років перейшов у 2011-му в Бергамо.

*******

Ервін Зукановіч

Позиція: центральний або лівий захисник

Країна: Боснія і Герцеговина

Вік: 29 років

Сезон 2016/17: 10 матчів

Життя добряче пошарпало Зукановіча. Не маючи ще й 30 років, боснієць змінив вже 11 клубів, "Аталанта" йде 12-ю у його досьє. Зате досвіду набув неоціненного. Пограв вдома, згодом – в Австрії, неелітних дивізіонах Німеччини, чотирьох бельгійських клубах, серед яких "Гент". З кальчо познайомився, виступаючи за "К’єво". Потім були "Сампа" і "Рома". В "Аталанті" – з липня цього року. Гравець національної збірної Боснії та Герцеговини.

Судячи з постів у Instagram, Зукановіч веде дуже активне життя. Гори, коні – туризм у всіх його проявах, крч.

*******

Матія Кальдара

Позиція: центральний захисник

Країна: Італія

Вік: 22 роки

Сезон 2016/17: 8 матчів, 3 голи

Вихованець "Аталанти", який дебютував у першій команді 3 роки тому. Для "обкатки" віддавався в оренду спершу у "Трапані", а минулий сезон провів у "Чезені". Зараз максимально підпускається до старту в рідній команді. Вміло підключається до стандартів. Відзначився вже тричі – у воротах "Роми", "Сассуоло" та "Пескари".

Цінує родину, кохану дівчину і собаку.

*******

Андреа Конті

Позиція: правий захисник

Країна: Італія

Вік: 22 роки

Сезон 2016/17: 11 матчів, 1 гол

Ще один молодий вихованець "Аталанти", який пройшов традиційний маршрут – спершу оренда, потім перепустка у рай, тобто – в основу рідного клубу. Конті комфортно почувається на правому фланзі – і не лише в "Аталанті", але й у збірних Італії всіх вікових груп, які він пройшов крок за кроком. Залишилося зробити останній ривок у першу команду Скуадри Адзурри. У сезоні 2016/17 забив один із трьох голів "синьо-чорних" у ворота "Сассуоло".

*******

Абдулай Конко

Позиція: правий захисник

Країна: Франція

Вік: 32 роки

Сезон 2016/17: 8 матчів

Уродженець Марселя, у якому тече сенгальська та марокканська кров. Конко – третій найстарший гравець цього скликання в "Аталанті". Людина справді колосального досвіду, яка не без успіху провела два роки у "Севільї" і п’ять – у "Лаціо". А поміж тим були "Дженоа", "Кротоне" і "Сієна". Володар Кубків Іспанії та Італії. Свого часу його послугами цікавився "Інтер", а також російські ЦСКА та "Локомотив". Зараз Абдулай радіє, що не пристав на ці пропозиції. З "Аталантою" він має шанс сотворити щось справді дивовижне.

*******

Букарі Драме

Позиція: лівий захисник

Країна: Сенегал

Вік: 31 рік

Сезон 2016/17: 8 матчів

"Життєвий і творчий шлях" розпочинав у Франції, в ПСЖ. Щоправда, провівши два сезони за першу команду і не зумівши пробитись, як належить, в основу, Драме швидко зрозумів, що не варто гаяти час. Він чкурнув у "Сошо", звідки віддавався в оренду у "Реал Сосьєдад". Але по-справжньому талант сенегальця розкрився у Серії А. В "Аталанті" захисник проводить вже третій сезон.

*******

Роберто Гальярдіні

Позиція: центральний півзахисник

Країна: Італія

Вік: 22 роки

Сезон 2016/17: 10 матчів

Вихованець "Аталанти". Досвіду набував у "Спеції", "Чезені" та "Віченці". Зараз практично незамінний гвинтик команди Гасперіні. Візуально схожий на Густаво Бланко-Лещука. Кумиром для себе вважає, вочевидь, знаменитого Вальтера Самуеля, з яким мав за честь сфотографуватися.

*******

Марко Д’Алессандро

Позиція: півзахисник

Країна: Італія

Вік: 25 років

Сезон 2016/17: 12 матчів

Футболіст без чітких принципів. У юності змінив університети "Лаціо", в яких осягав ази футболу, на "Рому". За першу команду "вовків" у чемпіонаті вийшов лише тричі. А потім розпочалася затяжна смуга оренд. "Гросетто", "Барі", "Ліворно", "Верона", "Чезена", зараз – "Аталанта", де виходить, в основному, на заміну. Марко не полишає надій повернутися у "Рому".

*******

Алехандро Гомес

Позиція: вінгер

Країна: Аргентина, Італія

Вік: 28 років

Сезон 2016/17: 14 матчів, 3 голи

Лідер команди і її капітан. Старий знайомий харківських уболівальників. З Алехандро Гомесом ми близько познайомилися у 2013-14 роках, коли аргентинець виступав за "Металіст". Фінансові проблеми, які наближали повний крах українського напівгранда, Гомес відчув одним із перших і повернувся у кальчо, де свого часу феєрив у "Катаньї". За два з "хвостиком" сезони у складі "Аталанти" Алехандро забив вже 13 голів у чемпіонаті і розглядається у якості кандидата в збірну Італії.

"На Апеннінах люди мене цінують більше, ніж в Аргентині", – переконаний Гомес. Він стверджує, що міг зіграти на Євро-2016, але станом на той момент ще не мав італійського паспорта. Мовляв, Антоніо Конте спав і бачив його у складі національної збірної. Охоче віримо. Гра екс-"металіста" дійсно вражає.

Далі буде...

Сторінка автора у Facebook

Das ist fantastisch, або Хто ці нахаби із "Лейпцига", які замахнулися на трон "Баварії"? Part I

Das ist fantastisch, або Хто ці нахаби із "Лейпцига", які замахнулися на трон "Баварії"? Part II