УКР РУС

Де Дзербі влаштував шоу з Гвардіолою та зупинив чемпіона – Брайтон розписав нічию з Ман Сіті, поклавши шедевральний гол

24 травня 2023 Читать на русском

Брайтон поділив очки з Манчестер Сіті (1:1) у перенесеному матчі 32 туру АПЛ. Звіт про яскравий поєдинок читайте на "Футбол 24".

Манчестер Сіті завчасно оформив чемпіонство, тому в останніх турах Гвардіола може експериментувати, готуючись до фіналів Кубка Англії та Ліги чемпіонів. Наприклад, сьогодні Пеп випустив Родрі в центрі оборони, а Льюїса – на лівому фланзі. Повернувся в основу Холанд.

Де Дзербі не отримав гідного визнання в Шахтарі – тепер італієць творить моду в АПЛ

Гвардіола отримав дуель з тренером, яким захоплюється. Роберто Де Дзербі за неповний сезон в АПЛ закохав у свій футбол більш-менш всіх гіків. Красива гра поєднується з ефективністю – Брайтон вперше в історії виходить у єврокубки. А лідерів чекають гучні трансфери.

Дикий пресинг Де Дзербі з шансами Холанда

Манчестер Сіті – чи не єдина команда, здатна позбавити Брайтон м'яча. Арсеналу не вдалося нав'язати Де Дзербі своъ умови, тепер спробував чемпіон. Однак господарі задушили суперника агресивним пресингом. Перед стартовим свистком Брайтон влаштував Сіті чемпіонський коридор, але після – всі коридори зникли.

"Чайки" дуже високо зустрічали команду Пепа. Пресинг аж до воротаря, всі польові футболісти на чужій половині. Це створило Манчестер Сіті великі проблеми. Захисники під тиском змушені були просто вибивати м'яч вперед – дуже нетипово для "містян". А спроби все ж вийти через короткий пас завершувалися втратами.

Де Дзербі зробив ризикований обмін: Брайтон завдяки дикому пресингу відбирав м'яч на чужій половині та створював моменти, але позаду залишав величезну зону для ривків Холанда. Норвежець кілька разів пробачив (не забив у порожній кут і змарнував вихід сам на сам), однак з третьої спроби організував гол. Ерлінг обігрався з Марезом витягнув на себе голкіпера та відкотив на гол Фодену.

Енсісо шедеврально карає Пепа

Манчестер Сіті не дозволяв Брайтону будувати атаки від оборони, але коли господарям таки вдалося протягнути м'яч через все поле – це завершилося голом. Енсісо пальнув здалеку, поклавши м'яч точнісінько в дальню "дев'ятку". Неймовірна краса. Парагваєць користувався діркою в центрі півзахисту "містян", де не було профільного опорника.

Той гол Брайтона був одним з трьох – інші два арбітр скасував. Мітома після подачі кутового та скидки Велбека заніс м'яч у сітку рукою, а Данні забив з передачі японця з офсайда. А ще непогано бив Буонанноте, а ще Велбек влучив у каркас воріт. Гра виглядала дуже живою і напрочуд рівною.

Яскрава нічия двох класних команд

Після перерви Гвардіола трішки налагодив білд-ап. "Містяни" підняли темп і створили кілька шансів на перших хвилинах. Гостро пробивали Гюндоган і Палмер, з неочевидної позиції приклався Холанд. Але й Брайтон відповідав моментами – Ортега доклав чимало зусиль, щоб парирувати удар Фергюсона та накрити Мітому.

Обидві команди грали на перемогу. Господарі продовжували шукати можливості на швидких атаках. М'яч після ударів Еступіньяна і Мітоми пролетів за лічені сантиметри від воріт. Манчестер Сіті підтискав і зрештою забив – Холанд виграв повітря й головою відзначився. Однак суддя після перегляду VAR зафіксував фол від Ерлінга, який потягнув опонента за футболку.

Фінальний свисток зафіксував нічию. Брайтон більш ніж заслужив відібрати очки в чемпіона – 20:13 за ударами, 2.53xG проти 1.78xG на користь "чайок". Холанд мав моментів на хет-трик, але не скористався ними. Ризики Де Дзербі та Мальдери виправдали себе. Італійці вивели Брайтон в Лігу Європи – команда фінішує шостою в АПЛ.