УКР РУС

"Брага", яка до смаку Луческу. Представляємо суперника "гірників" по чвертьфіналу Ліги Європи

18 березня 2016 Читать на русском

Унікальний стадіон, позитивна статистика "Шахтаря", "епік фейл" Шеви. "Футбол 24" зібрав цікаві факти про португальський клуб, з яким українцям доведеться поборотися за вихід у півфінал єврокубка.

Букмекери вірять в "Шахтар", португальці - в Бога

Брага вважається релігійною столицею Португалії. Місцеві жителі пишаються тим, що в цьому 200-тисячному місті функціонують рівно 365 храмів. "Можна молитися щодня в новому!" - кажуть португальці. Причому, не гріх навіть за успіх рідної команди. А на що їй ще розраховувати, крім як на допомогу вищих сил? Матеріалісти-букмекери з William Hill вважають, що "Шахтар" - явний фаворит протистояння. Коефіцієнт на вихід "гірників" в півфінал - 1.40, на успіх "Браги" - 2.75.

Зірка за 11 мільйонів євро

Гравців, рівня лідерів "Шахтаря", в "Бразі" немає. Головною зіркою команди і найперспективнішим гравцем вважається 22-річний атакуючий хав (найзатишніше відчуває себе зліва, але може зіграти і в центрі, і праворуч) Рафа Сілва. На його рахунку вже 4 матчі за збірну Португалії. А transfermarkt оцінює його вартість в 11 млн. євро.

Як "Брага" до чвертьфіналу дійшла

"Брага" в Лізі Європи стартувала відразу з групового етапу Ліги Європи.

На своєму полі "Брага" обіграла усіх суперників: "Гронінген" (1:0), "Марсель" (3:2), "Слован" (2:1) і посіла 1-е місце в групі.

В 1/16 фіналу португальці здолали за сумою двох матчів швейцарський "Сьон" (2:1 в гостях і 2:2 вдома). Причому, перший матч судив українець Євген Арановський.

А в 1/8 фіналу підтвердили статус домашньої команди: після поразки в гостях від "Фенербахче" (0:1), вдома розгромили турків з рахунком 4:1. Однак варто зазначити, що стамбульці самі в цьому португальцям допомогли. Через недисциплінованість футболістів "Фенер" закінчував матч увосьмеро, з поля вилучили відразу трьох гравців гостей.

Робимо висновок: "Брага" - домашня команда, яка на своїй арені здатна здолати будь-якого суперника.

Унікальний стадіон

Так, "Брага" - домашня команда. Причому, незрозуміло: справа в "намоленості" місць, чи "рідні стіни допомагають"? Стадіон "Брага Мунісіпал", побудований до португальського Євро-2004, унікальний: він вписаний в скелю, яка і виконує функцію однієї зі стін.

Через це арена не схожа на інші. Головна відмінність: щоб потрапити на свої місця, фанатам доводиться спускатися вниз, а не підніматися вгору, як на більшості стадіонів.

Цих португальців Луческу вже бив

"Шахтар" зустрічався з "Брагою" в сезоні Ліги чемпіонів-2010/2011 на рівні групового турніру. Проблем не знав. Виграв в гостях з рахунком 3:0 (два м'ячі забив Луїс Адріано, один раз відзначився Дуглас Коста)...

.

...і на "Донбас Арені" також переміг - 2:0 (голи на рахунку Развана Раца і того ж Луїса Адріано).

Серед гравців "Шахтаря", які брали участь в тих матчах, багато хто досі в строю. Це Андрій П'ятов, Даріо Срна, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Тарас Степаненко, Василь Кобін та Едуардо. Тренував їх Мірча Луческу.

За "Брагу" тоді виступав нинішній форвард "Дніпра" Матеус, який став для українських уболівальників уже рідним.

Як "Брага" киян до півфіналу не пустила

Цікаво, що в тому ж сезоні "Брага", вилетівши в Лігу Європи, на стадії чвертьфіналу перетнулася з київським "Динамо" і вибила команду Юрія Сьоміна з розіграшу єврокубка - 1:1 в Києві і 0:0 вдома.

Перший матч увійшов в історію тим, що в ньому свою єдину (!) червону картку за всю кар'єру отримав Андрій Шевченко: вже маючи в активі "гірчичник", вдарив по воротах після свистка.

Рішення голландського судді Бйорна Куйперса вилучити капітана "Динамо" тоді сильно не сподобалося "Суперфану" Парамону, який після матчу... відважив одному із суддів копняка під зад! На щастя, Куйперс не став згадувати про це в протоколі, інакше "Динамо" не уникло б великих неприємностей.

"Брага" ж тоді дійшла до фіналу Ліги Європи, в якому мінімально поступилася землякам з "Порту" - 0:1.

Але це все - історія. А нас більше цікавить майбутнє. Зокрема, нове протистояння української команди з португальцями.

Відзначимо, що перший матч "гірники" проведуть в гостях 7 квітня, а матч-відповідь - 14 квітня на "Арені Львів".

Руслан Меженський, Футбол 24

Палкін: "Брага" виграла у "Фенербахче" 4:1