УКР РУС

Божевільні хлопці, або магія «синьо-гранатових». За мотивами Ліги Європи

5 квітня 2013
Автор: Васька Барандій

Каталонська «Барселона» колись запозичила кольори саме у «Базеля», проте фраза «блаугранас» зараз навряд чи в кого асоціюється зі швейцарською командою. Але це так, ліричний вступ.

Вступ до того, що в четвер «Базель» зачарував своєю грою не менше, аніж ось уже декілька років зачаровують увесь світ Мессі та партнери.

Вийшов «Базель» з групи – ну то й вийшов, група слабенька була. Обрав жереб «Дніпру» в 1/16 фіналу саме підопічних Якіна – радості вболівальникам дніпропетровської команди не було меж. Зрештою, та ж історія, напевно, трапилася і з уболівальниками «Зеніту» в наступному раунді. Тільки от у чвертьфіналі суперниками «Тоттенхема» не стали ані «Дніпро», ані «Зеніт», а саме «Базель».

«Ну хто-хто, а Бейл та партнери точно вже зупинять швейцарців», – так вважали більшість експертів від футболу. А гравці «Базеля» вийшли на «Вайт Харт Лейн» і повели в рахунку – 2:0.

Те, що «шпор» називали фаворитами, а Бейла – Кріштіану Роналду уельського розливу, хлопцям у «синьо-гранатовій» формі якось байдуже. Вони, схоже, газет не читають, як і не блукають нетрями Інтернету. Вони в цей час грають у футбол. У такий справжній футбол. Той, які більшість з нас грала у дворі в дитинстві. Той, коли викладаєшся на полі на всі сто відсотків і тебе мало хвилює, який там рахунок на табло. Схоже, не хвилювало це і гравців «Базеля», які за логікою, при 2:0, повинні були б відійти у захист та оборонятися, чвертьфінал, як не як, та ще й в гостях грають.

Але футбол це, насамперед, спорт. Гра в Лондоні настільки захоплювала, настільки гравці боролися у кожному епізоді, що важко було відвести погляд від екрану. Та що там погляд – моргати не хотілося. А Салах попереду схоже узагалі суперників не помічав і без проблем розбирався з оборонцями. Схоже, цього вечора він подорожчав на декілька мільйонів.

«Тоттенхем», щоправда, навіть без Бейла, який перебував у тіні, часом «вистрілював» і таки спромігся забити два голи у відповідь.


Здавалося, що це е не кінець, але м’яч лінії воріт більше не перетинав, ніби вирішивши залишити декілька голів і для швейцарських уболівальників. От тільки у чиї ворота вони будуть? Загалом нічия 2:2 не говорить абсолютно ні про що і, відверто кажучи, якось навіть не настільки вже й важливо, яка команда пройде далі, як хочеться побачити матч-відповідь і хочеться вірити, що друга серія за пристрасністю і кількістю боротьби на полі та гольових моментів перевершить першу. Хоча інколи у футболі буває й зовсім навпаки.
 

А тим часом у Лондоі сталась ще одна сенсаця. Не та, що «Челсі» переміг «Рубін», що, зрештою, очікувалося, а та, що два з трьох голів «синіх» у цьому матчі забив Фернандо Торрес. Гіршої ганьби для казанців годі й придумати.
 

3:1 у підсумку і, схоже, Бердиєв нарешті може зосередитися на чемпіонаті.

З таким же рахунком «Бенфіка» вдома перемогла «Ньюкасл», так що «сороки» нарешті можуть виправдати своє прізвисько і «вилетіти» з Ліги Європи.

 
Ну і «Лаціо», якщо в Римі не створить дива, також може прощатися із турніром. «Орли» в Туреччині від «Фенербахче» два «сухих» м’ячі пропустили. Якось птахокомандам не щастило в цей день.

Так що по суті неабияка інтрига у нас залишилася лише в одному поєдинку. От тільки невідомо, чи у Швейцарії зможе «шпорам» Бейл допомогти, який зазнав дуже страшного (принаймні, якщо судити з відеоповтору) ушкодження. І це, власне, був єдиний неприємний епізод у грі на «Вайт Харт Лейн».

Все інше було видовищно і справедливо. Навіть вилученя Галласа.

Джерело: bfootball