УКР РУС

Босянок: Салах - божественний футболіст, але загроза йтиме від усієї "Фіорентини"

13 квітня 2015 Читать на русском

Знаменитий коментатор оновив свій блог на "Футбол 24" і ділиться висновками про жеребкування півфіналу Кубка України, а також розповідає про лідерів "Фіорентини" - наступного суперника київського "Динамо".

Жеребкування, "Олімпік", Луческу

За задумом розвели «Динамо» і «Шахтар» у півфіналі. Напевно, це було головне завдання організаторів, щоб дві найсильніші команди України, ймовірно, могли зіграти у фіналі. Адже це найкрасивіший варіант вирішального матчу за Кубок України. Тож усе вийшло, як добре відрепетоване, поставлене шоу. Але, зрештою, жеребкування – це не головне питання. 

«Олімпік» - це команда, яка б’ється, а отже в її розвитку усе відбувається правильно. Інколи бувають провали, але на серйозні команди, на лідерів цей клуб-дебютант налаштовується, як слід. Команда, якій, грубо кажучи, десять років, яка створено буквально на очках, грає в еліті – це справжня революція сучасного українського футболу. Світла його сторона. 

Не потрібно бути експертом, щоб, побачивши пару «Динамо» - «Олімпік», дійти до висновку, що кияни повинні проходити цього суперника. Але я не думаю, що команда-дебютант, яка дісталася півфінального раунду Кубка України, легко дозволить себе пройти. Вона ж помирати буде заради того, щоб вийти у фінал! Я не згідний із думкою, що навіть динамівський дубль має проходити. Це ж образа для «Олімпіка». Тим паче, я думаю, що з дублем «Динамо» ця команда впорається.

Важко визначити фаворита у парі «Шахтар» - «Дніпро». Якщо брати до уваги, що «Дніпро», наскільки я розумію, домашній матч проведе у Дніпропетровську, то тільки через це у дніпрян є маленька перевага. Рідна публіка – це дуже вагома зброя.

Чому півфінали мають відбуватися на нейтральних полях? Тільки через те, що так вважає головний тренер «Шахтаря»? Невже через це має помінятися регламент? В такому випадку він не матиме жодної цінності, якщо його будуть переписувати перед кожним раундом, враховуючи думку когось із тренерів. Це просто неповага до регламенту. 

"Фіорентина"

Я сподіваюся, наша команда настільки зміцніла і змужніла психологічно, не кажучи вже про форму, що не буде озиратися в минуле і читати, що ми ніколи не проходили італійські команди в плей-офф. Це найбільш складний суперник для українських команд за всю історію. Хоча збірна Радянського Союзу, яка значною мірою складалася із київських динамівців, - це одна з трьох збірних, що має позитивний баланс у стосунках із Скуадрою Адзуррою. А от на клубному рівні – нічого не вдається. Цю традицію потрібно ламати. Проте є певне побоювання, що наші футболісти думатимуть: «Вони якісь непереможні». В будь-якому разі, я вірю, що це буде цікавий двобій, що ми перепишемо історію і нарешті пройдемо італійську команду.

Із Салахом зможе впоратися тільки вся команда. Мохаммед демонструє, що він здатний самотужки обігрувати оборону. Один чи навіть два футболісти його не закриють – це він продемонстрував неодноразово, причому, навіть із найкращою обороною Серії А. Це надзвичайно перлинний, обдарований футболіст з божественною швидкістю. У нього дуже чутлива і уміла ліва нога. Так що це загроза величезна, звісно, але ж там загроза йде, насамперед, від усієї команди. Прекрасний колектив у Монтелли!

Зараз мода на бразильських воротарів впала, вони відійшли у затінок. Але у "Фіорентини" якраз дуже сильний голкіпер-бразилець - Нето. У нього прекрасна статистика і надзвичайний сезон. 

Два лідери оборони - аргентинці. Це Гонсало Родрігес і Хосе Басанта. Плюс - повертається капітан Мануель Паскуаль, який також проводить дуже сильний сезон. Ці три хлопці мають найкращі шанси вийти проти "Динамо". Монтелла, як правило, грає з трьома захисниками. Ще раз хочу наголосити на особливій силі двох аргентинців, яким за тридцять. Вони перебувають у самому соку, і до всього ще й багато забивають. Оборона забила десяток голів у Серії А. Якщо мені не зраджує пам'ять - 11 м'ячів. Родрігес, наприклад, забив практично половину - 5 голів, а за три сезони записав до свого активу 15 м'ячів. Це неймовірно небезпечний футболіст у нашому штрафному майданчику. Але водночас кубковий матч проти "Ювентуса" продемонстрував, що це є і слабким місцем команди, тому що інколи оборонці заграються, багато сил віддають в атаці. Адже всі три голи "Юве" забив із центральної зони в безпосередній близькості до воріт. 

Ці хлопці неймовірно технічні. Та й взагалі команда у Монтелли дуже спритнонога - вона навіть більше на латиноамериканську схожа, аніж на італійську. Це завдяки природі походження захисників, а також середньої лінії, де прекрасно грають два іспанці: Алонсо і Борха Валеро - режисер і головний хитрун "Фіорентини", який може зіграти і на фланзі, і в центрі. У Монтелли невиразний центр. Тобто,  це виразна краєва команда, яка має "крила" - згадані вище Паскуаль, Алонсо, Валеро, Хоакін, який не гратиме у стартовому складі, швидше за все, але в якості підсилення згодиться попри те, що вже перед "пенсією" фактично.

Атака. Тут неймовірна конкуренція, адже є чотири форварди. Є Діаманті, який повернувся у кальчо після того, як провалився у китайській суперлізі. Він там забив менше, аніж у "Болоньї" в попередньому сезоні. Проте взимку прийшов у Флоренцію і ось, наприклад, у позаминулому турі забив переможний гол "Сампдорії", продемонстувавши високий індивідуальний клас. Салах і Діаманті - це два футболісти, які з'явилися тут взимку. Це вказує на те, наскільки вміло працює керівництво клубу з трансферною політикою. Тому що єгипетська перлина - це, напевно, найбільш продуктивний трансфер всієї Серії А. Те, що Монтелла довіряє Діаманті, не дозволяє потрапляти у склад в останніх матчах молодому і потужному африканському футболісту Хума Бабакару. Невідомо, як буде у Києві. Скоріш за все, Бабакар знову засяде на лавці, як джокер, а в основі гратиме досвідчений німецький форвард Маріо Гомес, який також набрав форму. 

Теодорчик, недовболівальники, ідеальний рахунок

Дуже ймовірний такий варіант, що у "Динамо" з перших хвилин на поле вийде Лукаш Теодорчик. Мені здається, що наш тренер ще не вирішив, але він близький до того, щоб у четвер поставити наконечником атаки "Динамо" форварда збірної Польщі. Він це заслужив своїми м'ячами і своєю продуктивністю у ті хвилини, які йому виділяв Ребров. Плюс - Лукаш є форвардом національної команди Польщі. Це також вказує на те, що його оцінюють, а це додає сил, звісно ж. 

Недовболівальники і псевдовболівальники будуть завжди. Якщо у команди така величезна армія шанувальників, то обов'язково знайдуться кілька негідників. Тому абсолютно правильно, що з'явився цей заклик авторитетних футболістів перед історичним двобоєм із "Фіорентиною". Важко пояснити дії горе-фанатів. Це тому, напевно, що є величезна любов до команди - любов безмежна. А іноді вона переходить всі межі, тож це вилазить боком. 

Для мене ідеальним підсумком київського матчу буде будь-який переможний рахунок без пропущених м'ячів. Нехай лише один заб'ємо, але головне при цьому втримати власні ворота на замку.