УКР РУС

"Босфорський Марадона" і затятий расист. Капітан "Істанбул Башакшехіра" Емре Белезоглу, хто він?

16 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" згадує шлях Емре Белезоглу, досвідченого капітана "Істанбул Башакшехіра", який за свою кар'єру встиг пограти проти Андрія Шевченка в Італії і заробити собі клеймо расиста.

"Шахтар" неочікувано вилетів із Ліги чемпіонів, а в кваліфікації до Ліги Європи отримав у суперники турецький "Істанбул Башакшехір", який має в своєму складі відомого не тільки в Туреччині, але й у Європі капітана – Емре Белезоглу. Ця футбольна особистість має бути добре відома вболівальникам зі стажем, ну а для тих, хто підзабув, чи ще не знайомий з ним – "Футбол 24" нагадає, хто ж такий Емре.

Досьє

Емре на тренуванні "Істанбул Башакшехіра"

Ім'я: Емре Белезоглу

Національність: турок

Вік: 35 років

Позиція: центральний півзахисник

Трансферна вартість (Transfermarkt.de): 750 000 €

Шлях "Босфорського Марадони"

Емре у Міланському дербі змагається за м'яч із нинішнім наставником національної збірної України. Впізнали Андрія Миколайовича?

Емре Белезоглу – турок лезгінського походження (лезгіни – одна із народностей Кавказу, – прим. "Футбол 24") – початковий етап кар'єри провів у складі "Галатасарая", де користувався довірою тодішнього наставника Фатіха Теріма. Емре 16-річним хлопцем дебютував у дорослому футболі в далекому 1996-му році і з того часу провів у "Галатасараї" 5 сезонів, за які встиг 4 рази стати чемпіоном Туреччини, володарем Кубка і Суперкубка УЄФА, а також Кубка Туреччини.

Гра молодої турецької зірки привабила європейські гранди, а найспритнішим виявився міланський "Інтер", який в 2001-му році викупив права Емре за 5 млн фунтів. Вже у другому своєму сезоні за нерадзуррі став найкращим гравцем сезону команди. За свою якісну гру навіть отримав прізвисько від фанів "Босфорський Марадона". Але постійні травми, які незмінно супроводжували талановитого турка, завадили йому повністю виправдати видані аванси і вже в 2005-му році Емре опинився в англійському "Ньюкаслі" за 3,8 млн фунтів. Травми не відпустили півзахисника і в Англії, обмеживши його виступи до 58 появ на полі в Прем'єр-лізі за 3 сезони.

Травматичність – проблема, яка червоною ниткою проходить крізь усю кар'єру Емре. Гравець не реалізував до кінця свій потужний потенціал через "кришталевість"

Наступним пунктом для гравця, який вийшов із віку "перспективного", було повернення на батьківщину, але не в рідний "Галатасарай", а в склад його затятого суперника "Фенербахче". Там за 4 сезони Емре, у певному сенсі, реанімував кар'єру, був основним гравцем, а по завершенні контракту знову отримав шанс "погриміти" в Європі – в 2012-му році його запросив мадридський "Атлетіко". Дебютував Емре одразу ж у суперкубковому матчі з "Челсі" і для трофею вистачило 3-х останніх хвилин, за які від турка вимагалося лише нічого не зіпсувати (результат вже було зроблено). Мадридський період плеймейкер волів би забути, адже 7 матчів і півсезона в команді – аж ніяк не те, чого він очікував від виступів за "матрацників". Результатом стало повернення в "Фенербахче" взимку 2013-го, до того ж турки не пошкодували віддати певну суму (близько 300 тисяч євро) за гравця, який залишив їх в минулому сезоні безкоштовно. 3 роки в складі "канарок" закінчилися в 2015-му році, коли Емре поїхав догравати в "Істанбул Башакшехір", де і виступає нині.

Стамбульський переворот. Все, що потрібно знати про "Істанбул Башакшехір"

Матч 1/2 фіналу ЧС-2002, де турки поступилися бразильцям. Емре у боротьбі за м'яч із Еділсоном

В збірній Туреччини Емре Белезоглу виступає з 2000-го року. За час з 2000-го по 2014-й рік на рахунку гравця 93 появи на полі в складі національної команди і 9 голів. Півзахисник ще з часів виступів за "Галатасарай" завжди вважався улюбленцем Фатіха Теріма, який регулярно викликав Емре до лав збірної. Найбільшим досягненням в складі національної команди для гравця стала бронза ЧС-2002, де в півфіналі Туреччина поступилася Бразилії, а в матчі за 3-є місце здолала Південну Корею.

Запальний характер і расистські схильності

Наставник "сорок" Глен Рьодер відтягує забіяку-Емре після сутички з гравцем суперника

Післяматчева бійка в плей-офф відбіркового матчу до ЧС-2006 зі Швейцарією стала причиною дискваліфікації Емре на найближчі 6 матчів в складі збірної Туреччини і чималого грошового штрафу. Апеляційний комітет ФІФА пізніше скоротив заборону до 4-х матчів. Крім цього Емре конфліктував і з парнерами по збірній Туреччини. Одного разу він зчепився із Караденізом через телефонну розмову в автобусі команди.

Запальна вдача характерна для переважної більшості турецьких гравців, але "гаряча кров" Емре "приправлена" ще й расистськими схильностями. В Англії гравець неодноразово звинувачувався в расизмі стосовно суперників. Відомі три випадки, коли Емре застосовував образливі слова з расистським підтекстом в період гри за "Ньюкасл", але йому вдавалося уникнути покарання.

Расистський конфлікт між Зокора і Емре, який "виліз боком" для турка

Така поведінка Емре таки принесла йому проблеми, як не дивно, не в Англії, а на батьківщині. Інцидент стався під час зустрічі "Фенербахче" і "Трабзонспора" в квітні 2012 року. Після гри Дідьє Зокора, який виступав за клуб з Трабзона, заявив, що Емре назвав його словом "нігер". Суд Стамбула засудив півзахисника збірної Туреччини і "Фенербахче" Емре Белезоглу до двох з половиною місяців тюремного ув'язнення умовно за расистські образи на адресу івуарійця Дідьє Зокора під час матчу чемпіонату країни.

У "Шахтаря" є гравці, які теоретично можуть стати об'єктами нестриманості і нетолерантності зі сторони Емре. Тому для "гірників" важливо не вестись на провокації турка, якщо він намагатиметься їх розбалансувати своєю поведінкою.

Можете щось додати? Напишіть в коментарях

Виграй квитки на матч "Шахтар" – "Істанбул Башакшехір"