УКР РУС

"Босфорський бик". Легендарний Хакан Шукюр як найкращий гравець Туреччини

5 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про найкращого бомбардира збірної Туреччини Хакана Шукюра напередодні матчу збірної України проти Туреччини.

Мені не важливо, що про мене думають оточуючі, мені важливо, який я насправді.

Хакан Шукюр

Коли малому Хакану Шукюру було вісім, дідусь зробив йому найважливіший і доленосний подарунок у житті – перший футбольний м’яч яскравого червоного кольору. Колір турецького прапора, під яким Хакан зіграє 112 матчів за національну збірну, заб’є у її складі рекордні 52 голи та стане автором найшвидшого голу в історії Чемпіонатів світу. Але це все прийде через кілька десятиліть. А тоді, наприкінці 80-х, ще зовсім юний Хакан лише загорівся бажанням стати футболістом.

Дитинство та юність

Хакан – не чистокровний турок, він має албанське коріння. Його батько – іммігрант із нинішньої столиці Косово Приштіни, а мати – з Македонії. Батько Хакана, Сермет Шукюр, також грав у футбол та був керівником одного футбольного клубу. Сам Хакан так розповідає про захоплення дитинства:

Мені здається, я завжди хотів стати футболістом, піти по стопах батька. Але для того, щоб досягти високих результатів, потрібно багато тренуватися.

У 10 років він пішов до футбольної школи місцевого "Сакар’яспору". І завдяки своїй наполегливості уже у 17-річному віці дебютував у дорослому футболі. "Сакар'яспор" саме повернувся до турецької Суперліги, де Шукюр і відіграв перші три сезони, забивши 19 голів. Крім того, ще у своєму першому сезоні на професійному рівні він одразу ж виграв трофей – Кубок Туреччини з "Сакар’яспором". А коли рідний клуб вилетів у нижчий дивізіон, Шукюр залишився грати у еліті, провівши два сезони у "Бурсаспорі".

Перші бомбардирські успіхи

А потім талант нападника не залишився непоміченим одним із турецьких грандів. "Галатасарай" підписав 21-річного нападника, якому судилося стати легендою клубу. Шукюр відразу ж заграв у Стамбулі і почав показувати всі свої найкращі якості: чудовий вибір позиції, гра головою, реакція та справжнє гольове чуття.

У його першому сезоні "Галатасарай" виграв всі три внутрішні турніри, а сам Хакан забив у них 26 голів. Молодого і високого (191 см) нападника полюбили фани, які прозвали його "Босфорським биком" за настирливість та націленість на ворота суперника. Він же віддячував їм стабільно високою результативністю: 45 голів у двох наступних сезонах.

Спроба закріпитись у Європі

Шукюром почали цікавитись європейські клуби. Перед сезоном 1995/96 він перейшов у "Торіно". І тут сталось перше і справжнє фіаско у кар’єрі, яка так стрімко розвивалась. Турецький нападник не зміг адаптуватись у Серії А. Як наслідок, за півроку зіграв лише 5 матчів, у яких забив лише один гол.

Золоті роки в "Галатасараї"

Хакан Шукюр повернувся у "Галатасарай" і видав найкращі роки у своїй кар’єрі: 152 голи за 5 сезонів. У 1997-му він став третім у номінації на "Золоту бутсу", програвши тільки Маріо Жарделу та Роналдо. А у 2000-му допоміг клубу виграти єдиний в історії Туреччини євротрофей – Кубок УЄФА. В фіналі турки обіграли "Арсенал" у серії післяматчевих пенальті. Свій удар реалізував і Шукюр. А загалом записав на свій рахунок 10 голів в сезоні у Кубку УЄФА. Воротар "Галатасарая" Таффарел так згадував той фінал:

"Якось ми залишились після тренування пробивати пенальті. Кілька разів підряд Хакан забив у праву "дев’ятку". Я жартома попросив його пробити десять разів так само, але в ліву "дев’ятку". До того моменту я вважав найточнішим гравцем в команді Георге Хаджі, але з 10 ударів Хакана 9 залетіли у ворота, і лише останній прийняла на себе хрестовина. Тому коли в Копенгагені (де відбувався фінал Кубку УЄФА, – прим.) Давор Шукер потрапив у штангу і до м’яча підійшов Хакан Шукюр, я був найспокійнішою людиною в світі".

Трирічний вояж у Європу

Заявивши про себе на повний голос у Туреччині, Шукюр вдруге спробував усе ж підкорити Серію А. "Інтер" заплатив за нього солідні 8,5 млн фунтів. Але після феєрії у "Галатасараї" Шукюр був тінню самого себе. У команді Марко Тарделлі за 35 офіційних ігор він забив лише 6 голів.

Після невдалого сезону в "Босфорського бика" повірили у "Пармі". Але у цьому клубі була вже звична картина для італійського періоду нападника: лише 3 голи у 16 матчах.

Останній шанс в Європі Шукюр отримав у "Блекберні" Грема Сунеса. Втім, і в АПЛ Шукюру не те що не вдалось наблизитися до того рівня, який був у нього в Туреччині, а, навпаки, він зіграв і забив ще менше (9 матчів, 2 голи).

Відродження у "Галатасараї"

Провівши бліді 3 роки, у 32-річного Шукюра повірили там, де він уже встиг стати легендою. Чергове повернення у стамбульський клуб у 2003 році вийшло на славу: два титули чемпіона, національний Кубок та 72 голи за 5 сезонів.

Хакан був схожий на найкращий зразок самого себе, забивав чудові голи та на повну реалізовував свої найкращі якості. Друга молодість пройшла чудово, особливо не могли натішитися цьому фанати "Галатасарая". Він з 295 голами став найкращим бомбардиром клубу в історії.

Збірна Туреччини

Виступи Хакана Шукюра у національній збірній – окрема тема. Спражній лідер, вожак і природжений нападник – таким він запам’ятався завдяки виступам за Туреччину. Шукюр є найкращим бомбардиром збірної в історії – 51 гол у 112 матчах за 15 незабутніх років.

Дебютував у національній команді він ще у далекому 1992-му проти Люксембурга, а перший гол забив уже в наступному матчі проти Данії. Цікаво, що свій 100-й матч Шукюр зіграв саме проти України у Києві. Той матч не мав турнірного значення для команди Блохіна, і турки перемогли 1:0.

Один із найбільш пам’ятних моментів у кар’єрі Шукюра – гол Південній Кореї на 11-й секунді у матчі за 3 місце на Чемпіонаті світу-2002.

Він став найшвидшим за всю історію проведення Чемпіонатів світу. Турки довели матч до перемоги 3:2 та завоювали бронзу.

Життя після футболу

Шукюр закінчив кар’єру у 2008-му, коли Фатіх Терім не взяв його на Чемпіонат Європи.

У 2011-му Хакан Шукюр пішов у політику. Він став депутатом турецького парламенту від правлячої Партії справедливості та розвитку. У 2013-му він вийшов з партії Ердогана через її диктатуру та невдоволення народу, про що він написав у своїй заяві. Певний час він діяв як незалежний депутат. Крім цього, в цей час стало відомо про зв’язки Шукюра з мусульманським проповідником Фетхуллахом Гюленом, який знаходився в опозиції до влади.

Згодом Хакан почав працювати футбольним експертом на турецькому телеканалі TRT. А у 2015-му ФІФА прийняла рішення створити експозицію, присвячену Шукюру, у своєму музеї. Він, зокрема, подарував для неї бутси, в яких у 2002-му забив той самий найшвидший гол корейцям.

Після спроби воєнного перевороту в Туреччині влітку 2016-го, турецька прокуратура видала ордер на арешт легендарного футболіста. Шукюру та його батьку "шиють" причетність до діяльності терористичного угрупування, яке нібито очолює той самий Гюлен, який мешкає в США. Туди ж рік тому разом із сім’єю переїхав і Шукюр, тому правоохоронним органам Туреччини, які провели обшук в його домі, не вдалось арештувати його.

Підсумок кар’єри

Шукюр безпосередньо причетний до найбільших успіхів Туреччини на міжнародній арені: Кубку УЄФА "Галатасарая" та 3-го місця збірної на Чемпіонаті світу. Йому не вдалось заграти у Європі, як тому ж Андрію Шевченку, але те, що він творив у "Галатасараї" та національній збірній, – неможливо забути. Нападник з інстинктом вбивці, "Босфорський бик", який став легендою усього турецького футболу та став одним з найбільш успішних футболістів цієї країни в історії.

Все про Туреччину: забанений одноклубник Мессі і тренер, якого досконало знає Шевченко