УКР РУС

Борусія Д і трансфер Мхітаряна, який міг би конкурувати з Ярмоленком – реальність чи ігри Райоли

5 січня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Борусія Дортмунд може взимку підписати свого колишнього гравця, який знову не може порозумітись з головним тренером Манчестер Юнайтед Жозе Моурінью.

Колишній хавбек донецького Шахтаря Генріх Мхітарян у Європі найкраще себе проявляв у двох клубах. І в цьому списку немає МЮ. Незважаючи на те, що статистика вірменина в Манчестері дуже і дуже непогана, Генріх постійно стає жертвою образ Моурінью. Можливо, якби він був талановитим англійцем, екс-найдорожчим Погба чи харизматичним Златаном, йому б і прощали слабкі ігри.

Борусія Д вийшла з відпустки і може продати 4-х гравців: трансферна і кадрова ситуація команди Ярмоленка

Але сеу Жозе оцінює Мхітаряна в рази суворіше і завжди робить ледь не головним винуватцем провальних матчів. А ще португалець не соромиться публічно іронізувати над своїм гравцем, вочевидь, вимушуючи його відхід. Мхітарян – не перший і не останній гравець, кого не злюбив Моурінью. І його проблема в тому, що він за неофіційною інформацією заробляє космічні для резервіста 12,5 млн євро на рік, а тренер не бачить для нього місця в основі.

Чому Борусія актуальна для Генріха

Зараз 28-річний вірменин шукає клуб, який знову повірить у нього. Варіант з Інтером остаточно відпав – міланці просто не мають зараз грошей. Перехід в інші клуби АПЛ наразі також на рівні попередніх домислів і без конкретики.

Плюс переповнений лазарет Борусії створює ситуацію, коли Ярмоленко, Пулішіч та Обамеянг значну частину сезону були просто безальтернативними в атаці. У таких умовах возз'єднання Мхітаряна з дортмундським клубом може цілком влаштувати обидві сторони. Наставник Борусії Петер Штегер отримає варіативність для атакувальної лінії. Генріх зможе відродитись і знову показати свій клас. Провідні ЗМІ Німеччини та Англії зараз цей варіант розглядають як дуже реальний.

Чому це дзвіночок для Ярмоленка

23 голи і 32 асисти в останньому сезоні за Борусію перед тим, як перебратись на "Олд Траффод". Це було круто, звичайно. Показники того ж Ярмоленка у Дортмунді й у порівняння не йдуть. Андрій і старається, і забиває, і бере участь у гольових атак, цього поки замало як за гравця, за якого заплатили 25 мільйонів євро. Він поки не став лідером, який вирішує долю матчу за матчем.

Цікаво, що позиція правого вінгера, на якій діє екс-капітан Динамо, є другою улюбленою для Мікі, на якій він зробив 38 гольових дій у 67 матчах Бундесліги, АПЛ, Ліги чемпіонів і Ліги Європи, а також внутрішніх кубкових турнірах. Побільше буде, ніж у лідера збірної України.

Велика гра Міно Райоли

Операція "Порятунок рядового Генріха у Дортмунді" – насправді дуже затратний проект. Борусія могла б собі це дозволити попри запевняння гендиректора, що це була б божевільна угода. Конфлікт гравця з наставником Манчестер Юнайтед, схоже, настільки гарячий, що "дияволи" могли б піти на фінансові поступки. Та й попередник Штегера Петер Бос не використав весь трансферний бюджет, на який міг розраховувати після продажу Усмана Дембеле в Барселону.

Але є нюанси. Як вважає Revier Sport, це може бути чергова спроба використати Борусію в інтересах підприємливого, але не дуже морального агента Міно Райоли. Раніше він вивалив відро помиїв на босів Борусії, намагаючись схилити їх до продажу Мхітаряна в Манчестер якнайшвидше. Образи та звинувачення були і публічно, і в приватному порядку. Тепер же Райола, ніби нічого й не було, просуває трансфер у Дортмунд.

Клуби з Мілана відмовились від Генріха (їхні китайські боси останнім часом рахують кожну копійку), а конкурентам з АПЛ доведеться платити ризиковано велику суму за гравця, який поки що не показував стабільного класу в Англії. На цьому фоні джерела, близькі до топ-клубу з Рура, голосять про дуже інтенсивні переговори з Борусією.

І тут виникає ще одне питання. Ймовірно, саме гордість, а не якісь там непосильні фінансові вимоги не дозволить Гансу-Йоахіму Ватцке погодитись на велике повернення. Гра Райоли може провалитись, коли керівництво Дортмунда вирішить насолити агенту з принципу або знайде кращий варіант підсилення атаки: наприклад, бразильця Малкольма з Бордо або ямайця Байлі з Байєра.

Фанату Борусії запропонували зрадити клуб на користь Шальке за 200 тисяч євро – оригінальний експеримент