УКР РУС

Борусія Д і Обамеянг: дивовижний третій скандал на фоні дискусії про "дурдом чи мавпячий цирк"

14 січня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Нападник Борусії Дортмунд П'єр-Емерік Обамеянг знову відсторонений від команди перед важливим матчем. "Футбол 24" намагається розібратись у причинах цієї чудасії.

Це сталось вдруге за сезон 2017/18 і втретє загалом за час карєри 28-річного габонця на "Вестфаллені". Усі рази – одне і теж пояснення. З дисциплінарних причин. Три різних тренери не витримували. Томас Тухель, Петер Бос, і ось тепер Петер Штегер. Найдивовижніший останній випадок. Якщо раніше Обамеянга відсторонювали, скажімо, за буйну вечірку чи візит до "зрадника" Дембеле в Барселону без дозволу клубу, то зараз ситуація доведена до якогось абсурду.

З'явилось відео гулянки, через яку "Борусія" відсторонила Обамеянга від команди

У них такі звичаї, або як заявитись на збори всією сім'єю

Отож, зайдемо здалека. Все почалось із зимових зборів в іспанській Марбельї. Обамеянг заявився на них, взявши ледь не всю родину з собою (батька і двох братів). Капітан Борусії Марсель Шмельцер не витримав і натякнув, що головний і ледь не єдиний (є ще Ісак, але йому тільки 18, і "новий Златан" не отримував особливих шансів ні від Боса, ні від Штегера) форвард може залишитись без підтримки партнерів. Мовляв, не може одна людина весь час витворяти все, що їй заманеться.

За день до останнього відсторонення генеральний директор Борусії Ханс-Йоахім Ватцке став на захист примхливої зірки: "Він стовідсотковий професіонал попри всі його вибрики та екстравагантність. У деяких країнах є відмінні від наших традиції. Якщо б ми відправили його батька назад, то це було б великим проявом зневаги".

Бундесліга вислала Обамеянга в космос, потроливши нападника Борусії у відео

Цирк, расизм чи дурдом

І ось тепер після всіх цих слів про суперпрофі за годину до матчу Борусія Д – Вольфсбург з'являється інформація про відсторонення Обамеянга... з дисциплінарних причин. Перед матчем виникла неприємна скандальна ситуація. Габонець звинуватив головного журналіста авторитетного видання Kicker в расизмі. Той вжив слово "Affenzircus" щодо ситуації Борусії з її топовим форвардом, що у дуже прямому перекладі можна перекласти "мавпячий цирк", а це у випадку з темношкірим гравцем завжди насторожує.

Журналіст парирує. Насправді йдеться про такий вираз, який також означає психлікарню, дурдом по-народному. "Я не можу собі уявити, що в Мюнхені він міг би влаштувати такий дурдом". Можливо, П'єр-Емерік міг би краще вивчити німецьку, ніж гуглити, що таке "Affenzircus" і виставяти скріни у свій Інстаграм?

"Обамеянг каже, що просто забув"

Головний тренер "джмелів" Петер Штегер пояснив відсторонення Обамеянга так: "У суботу команда мала важливу зустріч після тренування. Були присутні всі, навіть травмовані гравці. Він сказав, що просто забув і поїхав собі додому.

Потім Обамеянг був здивований дисциплінарними наслідками. Замість нього вийде більш сконцентрований на справі гравець (18-річний Ісак, – прим. "Футбол 24"). Ми повинні були зробити це заради добра команди".

Новий тренер і боси Борусії неодноразово захищали і потурали витівкам свого топ-гравця. І він "віддячив" їм сповна. Перед надважливою грою Бундесліги наплював на всіх, пропустивши серйозну зустріч, де мав би гуртуватись командний дух і, можливо, були якіс цінні тактичні вказівки. Ще й намагаючись потім пояснити свої дії так, як роблять діти у школі. Невже Обамеянг справді має всіх за дурнів у Дортмунді?

"Продайте його хоч кудись вже"

Фанати Борусії не розуміють всього цього цирку навколо найкращого бомбардира Бундесліги 2016/17. Він ніби й є безальтернативним варіантом, але в цьому сезоні веде себе ще зухваліше, а ефективність показує не таку, як хотілося б. Так, він забив 21 гол у 23 матчах, але скільки нагод він загубив, а з ними й очок? Та й подібні дії руйнують команду, змушують засумніватись в авторитеті керівників, які нічого не можуть вдіяти.

"Продайте його вже хоч кудись, самі візьміть і завезіть в Китай", – роздратовано заявляють вболівальники у соцмережах. А тим часом авторитетний журналіст Гійом Балаге інформує: якщо Арсенал відпустить Алексіса Санчеса, то захоче підписати Обамеянга за 60 мільйонів євро вже взимку.

"Не знаю, чи він хоче спровокувати свій трансфер своєю поведінкою. Але всі знають, що я не злопам'ятний", – натякає Штегер, що готовий швидко про все забути. Так було в Борусії вже не раз. Відсторонення на матч-два, а потім вихід Обамеянга, ніби й нічого не було. Топовий клуб не може працювати в такій атмосфері напівкроків. Потрібно щось вирішувати, хоча ціна питання може бути дуже високою – добрі форварди недешеві та на дорозі не валяються.