УКР РУС

Bonjour la France!

13 червня 2016
Автор: Володя Третяк

"Bonjuir!", — гостинно сказала нам Франція.

"Bonjuir!", — гостинно сказала нам Франція. Наймасштабніше футбольне свято року розпочато — нас чекає цілий місяць яскравих емоцій. Гадаю, що було б цікаво трохи більше поринути у цю культуру, у це свято і відчути атмосферу довгоочікуваного чемпіонату Європи. Як і під час попереднього великого футбольного турніру, робитиму віртуальні екскурсії, розповідаючи про міста, культуру, історію, зрештою, футбол країїни-господарки. Отже, в дорогу!



Франція, офіційна назва Французька Республіка (фр. La France, République Française) — держава на заході Європи, одна із найбльших європейських країн (площа — 543 965 км²). Окрім метрополії, Франції належать численні заморські території. Крім того, щонайменше п'ять століть Франція належить до числа провідних держав світу. Столиця і водночас найбільше місто — Париж, до якого ми ще неодноразово повернемось. Назва "Франція" походить від лат. "Francia", що означає "Земля франків".



Для початку потрібно познайомитись з картою країни, місцезнаходженням міст і стадіонів, які приймуть чемпіонат Європи:



Сен-Дені

Тут все почалось, тут і закінчиться. Чесно кажучи, з невеличким здивуванням дізнався, що головна арена Франції розташована не в столиці країни. Проте трохи почитавши в інтернеті, що це маленьке містечко з сто тисячним населенням знаходиться у передмісті Парижу, здивування наче і не було. Отож муніципалітет у Франції, що знаходиться всього-на-всього за десять кілометрів від Парижу, міста сполучені лініями метро. Такі собі Винники чи Бровари по-французьки.



Трішки історії:

Про економічний розвиток містечка особливо не поговориш, а про історію — залюбки. Згадки про поселення є ще з першого століття нашої ери! Тоді воно мало римську назву —- Каттулліакіс. Згодом, у середині третього століття, тут поховали єпископа, а через 250 років на місці його могили збудували базиліку. З того часу місто і носить назву Сен-Дені, в честь вищезгаданого діяча. З того часу поселення стає важливим релігійним центром країни, а в Середньовіччі й взагалі - головним.



Визначні місця:

Базиліка Сен-Дені



Міська рада міста



Тепер настав час дізнатись більше про футбол у цьому муніципалітеті :
Команди рівня Ліги 1 тут, ясна річ, немає, але стадіон - найкращий у країні:



Отже, "Стад де Франс" — споруда, побудована спеціально до Чемпіонату світу у Франції 1998, призначена для футбольних, регбійних та олімпійських змагань. До речі, для місцевої збірної цей стадіон має дуже велике значення: лише тут вони ставали найкращою командою планети. Історичний момент для французів:



Вмісткість стадіону - 81 338 глядачів. Між іншим, шостий за цим покзником у Європі. Метою будівництва споруди було замінити "Парк де франс" (вмісткість якого — 48 712), який вважали занадто малим. Назву спортивної арени (укр. "Стадіон Франції) запропонував Мішель Платіні, який на той час займав пост Співголови оргкомітету Чемпіонату світу ФІФА 1998.



Матчі, які вже відбулись, або ще зіграються на стадіоні:
Груповий турнір:
10.06, Франція - Румунія 2:1
13.06, 19:00 : Ірландія - Швеція
16.06, 22:00 : Німеччина - Польща
22.06, 19:00 : Ісландія - Австрія

Плей-офф:
1/8 фіналу
27.06, 19:00 : Переможець групи Е - Друге місце групи D

1/4 фіналу
03.07, 22:00 : Переможець матчу 40 - Переможець матчу 44

Фінал
10.07, 22:00

На цьому знайомство із Сен-Дені добігає кінця, але все тільки починається. Ще цілий місяць найяскравіших вражень. Чекайте продовження!