УКР РУС

Боб Марлі. Футбол в ритмі реггі

17 травня 2013
Автор: Олег Бабій

Кілька днів тому минуло 32 роки з моменту смерті музичного Че Гевари - Роберта Нести Марлі. При житті видатний син Ямайки ніколи не розлучався з футбольним м'ячем.

"Ямайка! Я наверно родился в майке" (гурт "5'nizza")

Острів у Карибському морі однозначно є одним з найпісенніших шматків суші на всій планеті. Тут тобі і вищезгаданий хіт гурту 5'nizza, і футбольний перл про поразку 0:5 від Аргентини, і, зрештою, багатюща творча база Боба Марлі. Ліниві ритми, помножені на вправну роботу з м'ячем у паузах концертного графіку, створили з ямайського артиста справжню ікону музики і футболу.

Гра мільйонів завжди користувалася великою популярністю серед ямайців, щоправда, їх клуби ніколи не могли похизуватися видатними досягненнями. Найпотужнішою командою острова у 1970-х, коли творчість Марлі сягнула апогею, був "Сантос" - 5 чемпіонських титулів, а конкуренцію йому створював "Арнет Гарденс". Невідомо, кому з цих клубів належали симпатії артиста із розкішними дредами. Вочевидь, його погляд був спрямований, насамперед, на Європу, де в той час домінували феноменальні "Аякс", "Баварія", "Ліверпуль". Тут Марлі уподобав собі лондонський "Тоттенхем", де тримав кулаки персонально за Освальдо Арділеса - аргентинського віртуоза, чемпіона світу-78.

Надихаючись грою професіоналів, Боб не менш завзято ганяв м'яч на примітивних газонах у компанії собі подібних артистів і всілякої богеми. "Я любив музику до того часу, як полюбив футбол. Якщо б я спершу віддав симпатії футболу, можливо, це було б більш небезпечно. Футбол - дуже небезпечний", - слова, сказані артистом, виявилися пророчими. Влітку 1977 року у Боба Марлі діагностували злоякісну меланому на великому пальці ноги, проте він відмовився від ампутації.

Причин на це було дві. По-перше, Марлі сповідував растафаріанство - суто ямайський напрям християнства, який наполягає на тому, щоб тіло зберігало упродовж життя свою цілісність. По-друге, артист побоювався, що без ампутованого пальця порушиться його координація рухів на сцені і, звісно ж, футбольному полі. А тому демонстрував величні фінти і пристойну швидкість навіть за два дні до того, як йому поставлять фатальний діагноз - рак. Ось унікальні фото цієї гри...

Через сім місяців Боб Марлі віддав Богові душу у віці 36 років. Разом з його тілом у могилі покояться косяк марихуани, Біблія, гітара, каблучка і футбольний м'яч.

Я не знаю, что ещё вам сказать
Или показать
Я смотрю назад, на зад
И он чёрный, я дома, мама

Ямайка! Я наверно родился в майке...