УКР РУС

Битва титанів. "Шахтар" - "Динамо". Перед матчем

7 квітня 2012 Читать на русском

Центральний матч 26-го туру очима журналістів сайту "ФУТБОЛ 24".

"Шахтар" - "Динамо"

07. 04. 2012. 16:00. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". Телетрансляція на каналі "Україна", онлайн трансляція на сайті "ФУТБОЛ 24".

Юрій Басенко:

Важко сказати, яка з команд зараз перебуває у кращій формі. Вражаюча серія перемог киян - але багато з них з рахунком 1:0. "Гірники" ж навесні вже втратили очки у протистоянні із "Дніпром" та ледь уникли нічиєї у Луцьку. Та все це нівелюється височезним статусом цього матчу. Можна не сумніватися, що кожен з тренерів підведе свою команду в оптимальній (наскільки це можливо для цього сезону) формі саме до донецького протистояння.

Зрозуміло, що "гірникам" відступати нікуди. Нічия у цьому матчі - і 95-відсоткова вірогідність чемпіонства "Динамо". Тому тут і сумнівів не залишається стосовно того, що донеччани віддадуть усіх себе у цьому матчі. Фактично вони опинилися у ситуації, коли втрачати нічого - в ситуації пораненого звіра. Тут "або пан, або пропав". Натомість в "Динамо" є два прийнятних варіанти - це перемога або нічия. Але якраз це і може стати проблемою киян.

Динамівських уболівальників повинні насторожити передматчеві інтерв'ю столичних гравців. Дехто з них прямо говорить: "нас влаштує нічия". Я думаю, не потрібно нагадувати, який результат у підсумку переважно спіткає команди, які налаштовуються на нічию. Ну, якщо не налаштовуються, то на рівні підсвідомості просто припускають такий варіант. Тому найголовніше завдання Сьоміна - це налаштувати своїх хлопців, як на останній бій.

Це буде війна психологій двох команд. Хто виявиться сильнішим, хто зможе переламати свого суперника, хто зіграє через "не можу" - той і здобуде позитивний для себе результат. Для "Динамо" позитивний - це перемога або нічия. Для "Шахтаря" - це лише перемога.

Андрій Думич:

Залишу тактичні схеми і прогнози своїм колегам. Хочеться сказати про інше. Ще до гри тренер “Шахтаря” Мірча Луческу сказав, що на матчі донеччан з “Динамо” завжди призначають суддів, з якими кияни хоча б раз перемагали. А ви спробуйте знайти тренера, з яким кияни не здобули жодної перемоги. Так от, до чого це я.

На нас чекає протистояння справді великих команд, яких бояться у Європі. І саме тому хочеться подивитися футбол європейського гатунку. Просто футбол. Без скарг на необ'єктивне суддівство, без скарг на несправедливо призначені пенальті чи вилучення, без скарг на поганий газон, на неврівноваженого Хачеріді чи ще там когось.

Дуже хочеться вірити, що рефері відсудить якісно, прийматиме правильні рішення, ну і будемо сподіватися, що українські команди нарешті навчаться визнавати свої поразки. Це якщо матч не завершиться внічию.

Цей поєдинок дуже важливий з турнірної точки зору. “Золотий” матч. І нехай гра буде по-справжньому чемпіонською - видовищною, з великою кількістю спортивної боротьби. Гра європейського рівня.

Олег Телюк:

Пенальті, вилучення, зрештою, думаю, голи - ми повинні бути готові до такого українського Ель Класіко. Головне, щоб після матчу вся ця катавасія знову не знайшла третього зайвого - арбітра. Дуже не хочеться, аби матч продовжився поза межами футбольного поля, коли в підсумку програють тільки вболівальники. Це ж футбольне свято України.

Цей матч, без перебільшення, головний у цьому сезоні для обох команд. Яка б не була різниця у турнірній таблиці, ці два клуби майже ніколи не вирішують боротьбу в позаочному протистоянні. Гра між “Динамо” і “Шахтарем” - це завжди фінал. Цей раз не виняток.

Якщо “Динамо” цілком може задовольнити нічия, то “Шахтарю” нема куди відступати. А поразка може взагалі коштувати команді Луческу чемпіонства. Навряд чи “динамівці” розтринькають свій гандикап у матчах, що залишиться зіграти (проти “Ворскли”, “Волині”, “Зорі” та “Таврії”). “Динамо”, очевидно, зіграє на контратаках. Матч, як-не-як, на “Донбас Арені”. Та і поспішати киянам, в принципі, нема куди. Перемога, перш за все, потрібна “гірникам”. Хоча, це все умовності. Можна думати-гадати, а як воно буде насправді - ми побачимо вже зовсім скоро.

“Динамо” востаннє вигравало “золоті” медалі в 2009 році, а два останніх турніри були за донеччанами. На цей раз кияни теж не проти випити шампанського.

Мій прогноз: 2:2

Юрій Шутка:

У цьому матчі, звичайно, вирішиться багато чого, проте далеко не все. Хоча, якщо переможуть кияни, то "гірникам" буде дуже важко їх наздогнати. Протистояння "Шахтар" - "Динамо" - це завжди емоції, боротьба та надмірна принциповість. Це вже щось більше, ніж просто футбольний матч. Це ніби боротьба двох різних союзів, яка триватиме вічно. І тріумф у битві, не завжди означає перемогу у війні.

Якщо подивитися на фізичний та моральний стан суперників, то суттєвої різниці немає. Всі знають, що "Динамо" діятиме за рахунок своєї фізичної потужності, а "Шахтар" максимально використовуватиме техніку своїх бразильських легіонерів. Важко щось прогнозувати, адже поєдинки цих команд завжди завершуються по-різному. Це як "Реал" та "Барселона", лише рівень гри дещо нижчий. А от загальною атмосферою навколо протистояння, цей матч нічим не поступається іспанському Ель Класіко. Також важливо те, що "Динамо" давно не вигравало чемпіонат України, вони розуміють усю важливість сьогоднішньої зустрічі, а тому це додатковий стимул для гравців.

Можна не сумніватися у тому, що під час гри на полі кипітимуть пристрасті, не обійдеться без спалаху емоцій, а головне – це те, що після зустрічі одна із команд залишиться незадоволеною, чи то судівством, чи полем, чи погодою, чи ще чимось. Але водночас не варто сподіватися, що суперники демонструватимуть відкритий, швидкий та атакувальний футбол. Думаю, перший тайм пройде спокійно у центральній частині поля. Щодо результату протистояння, то тут я надаю перевагу киянам, які в останніх матчах демонструють справжній характер, не залишаючи шансів своїм суперникам. Проте "Шахтар" легко зможе знищити цю холоднокровність "Динамо", якщо їм вдасться забити швидкий гол. Також на боці донеччан "Донбас Арена". Головне, щоб все було чесно та справедливо. Бо якщо на полі не буде зберігатися спортивна поведінка та субординація – це не прикрасить український чемпіонат, а лише зіпсує імідж України у Європі.

Олег Бабій:

Сказати, що це матч сезону – не сказати нічого. Сказати, що пристрасті зашкалюватимуть – не сказати нічого. Нас очікує у всіх відношеннях Супердербі, тож так чи інакше країна метушливо і радикально поділиться на два табори – блакитний та помаранчевий. Це вже не гра в одні ворота, яку вболівальники зі стажем спостерігали в 90-х, і не захоплюючі поєдинки початку 2000-х, коли на перше місце виходила спортивна складова. Зараз обидва клуби послуговуються ще й забороненими прийомами – скандалами, провокаціями, замовними програмами на телебаченні. Пригадуєте нещодавній сюжет про арбітра Х, де йому приписують симпатію до суперника, висмоктавши з пальця такі "гріхи", які завиграшки можна відшукати на кожного служителя Феміди? Ну ось…

Якщо поталанить, ми побачимо справді бойовитий, насичений неординарними ігровими епізодами, матч. Проте згадка про останні українські Ель Класіко наштовхує на невтішну думку: слід готуватися до брутальної гри, симуляцій, тиску на арбітра, штовханини "стінка на стінку". Ну й, звісно, все це увінчають нові скандальні заяви, звинувачення суперника, биття в груди. Хіба ні?

Ярослав Семків:

Чого можна очікувати від поєдинку між грандами вітчизняного футболу? Скоріш за все буде багато боротьби за кожен клаптик поля, багато нервів, емоцій, радості одних та розчарувань інших. У звітній зустрічі підопічні Луческу не мають права на помилку. До кінця чемпіонату залишається якихось 5 турів, а тому поразка "гірників" - майже чемпіонство "Динамо" в поточному чемпіонаті. Тому "помаранчевим" нікуди відступати, адже срібні медалі першості явно не влаштують Містера і компанію.

Разом з тим за позитивний результат битиметься "Динамо", яке цього сезону у внутрішньому чемпіонаті показує феноменальні результати. Кияни поки йдуть без поразок, донецька ж машина лише одного разу дала збій в пам'ятній грі проти "Металіста".

До очного протистояння в столиці Донбасу обидва суперники підходять з хорошим настороєм та високим бойових духом. В попередньому турі першості як "блакитно-білі", так і "помаранчеві" тріумфували над одеситами та полтавчанами відповідно.

Щодо набору кадрів, то склад на гру у кожного з коучів є оптимальним. До лав донеччан повернулися захисники Кучер та Ракицький, тоді як за "Динамо" зможе зіграти Шевченко.

В попередньому колі чемпіонату команди так і не змогли визначити сильнішого. Враховуючи, що відрив між опонентами складає три очки, то нічийний результат, скоріш за все, сьогодні також буде прийнятним для столичної команди. Однак, за нього ще потрібно поборотись. Дванадцятим гравцем "Шахтаря" на "Донбас Арені" будуть домашні трибуни, які шалено підтримуватимуть свою команду та в психологічному плані тиснутимуть на гостей.

Тож поєдинок в Донецьку обіцяє бути цікавим та незубутнім. Сьогодні найнадійнішій обороні чемпіонату ( "Динамо", дев'ять пропущених в 25-ти матчах) протистоятиме найрезультативніша атака першості ("Шахтар", 65 голів). І хочеться, щоб після матчу в Донецьку кажен із суперників прийняв результат таким, яким він є, а не, як це завжди буває після таких матчів, опоненти нарікали на погане суддівство, незадовільний стан газону та інші другорядні обставини.

Онлайн трансляція "Шахтар" - "Динамо"