УКР РУС

Бишовець: Збірна України здатна обіграти англійців

18 червня 2012 Читать на русском

Збірна Росії не змогла скористатися прихильністю жеребу і вийти зі, здавалося б, прохідної групи. Підопічні Діка Адвоката не зуміли переграти команду Греції, а тому змушенні пакувати валізи та повертатися на батьківщину.

Про причини невдач росіян "Футбол 24" розпитав у відомого фахівця Анатолія Бишовця. Також ми не могли оминути у розмові із Анатолієм Федоровичем і теми виступу збірної України на домашньому Євро.

- Коментуючи невдачу збірної Росії на Євро-2012 ви заявили про те, що російський футбол потребує революційних змін. Що мали на увазі?

- Мої слова неправильно інтерпретували. Я казав про потребу непопулярних кроків.

- І що означають "непопулярні кроки"? Призначення наставником вітчизняного фахівця?

- І призначення наставником вітчизняного фахівця, і зміну принципів підготовки збірної. Потрібно повертатися до традиційних форм та засобів підготовки.

- Поясніть, які це традиційні форми та засоби підготовки?

- Щонайменше, збірна не повинна жити у п’ятизіркових готелях.

- А чому збірну повинен очолювати вітчизняний фахівець, а не іноземний? Все через несприйняття місцевого менталітету?

- Є проблеми з розумінням менталітету. Та навіть ту ж мову за п’ять років можна було вивчити? Я ж працював за кордоном. Коли потрібно було вчити португальську мову, то я відразу ж це робив - сідав і вчив мову. Тренер з футболістами повинен спілкуватися на одній мові.

- Якщо ж говорити безпосередньо про виступ збірної Росії на Євро-2012, то які основні причини невдачі вашої команди?

- У нас були усі можливості для виходу із групи. Але збірна виявилася погано підготовленою фізично, тактично та психологічно. Особливо яскраво це проявилося в останній грі із греками, коли потрібно було зіграти на межі своїх можливостей.

- За матчами збірної України на Євро-2012 стежили?

- Так, звісно. На грі українців зі шведами я був присутній. Взагалі, на Євро-2012 збірна України провела абсолютно два різні матчі. Було дуже важко передбачити, що у другому таймі французи матимуть повну перевагу над командою Олега Блохіна.

- Але ж французи - фаворити нашої групи, якщо не усього Євро-2012. Хіба це несподіванка, що вони після перерви додали?

- Потрібно також говорити і про збірну України. Це ж команда з потенціалом, хорошим підбором гравців. І такої переваги у французів не мало бути.

- Як оціните шанси збірної України на перемогу в матчі із англійцями?

- Для цього в українців є усі передумови. Достатньо згадати гру проти шведів. У збірної України є швидкість, різноманіття та насиченість атак. Якщо вдасться тренеру правильно підвести команду безпосередньо до гри, розтлумачити підопічним сильні та слабкі сторони англійців, то в України є усі шанси на вихід із групи.

- Отож, сама гра і підбір виконавців у збірній України напередодні матчу із європейським грандом вселяють вам оптимізм?

- Так, шанси завжди є і в успіх потрібно вірити. Ніхто не міг припустити, з огляду на стартовий матч Євро-2012, що греки обіграють росіян і вийдуть з групи. Збірна Росії за всіма компонентами виглядала сильнішою – за організацією гри, за підбором футболістів. Але сталося, як сталося. Так чому ж Україна не може обіграти Англію?

- Тому що ми завжди погано граємо із європейськими грандами, а команду Англії обігрували тільки одного разу, коли британцям нічого не потрібно було…

- Вибачте, мені здається, що це дуже слабкий аргумент на чемпіонаті Європи. Особисто я вірю в гравців, тренерів збірної України. Безперечно, буде важко. Але збірна Англії не є тою командою, яку не можна обіграти. Пригадую 1992-й рік, коли у фіналі Євро ми не програли ані діючому чемпіону світу – Італії, ані чемпіону Європи – команді Голландії. Тоді середній вік команди становив 23 роки. Від душі бажаю українським футболістам успіху, принести радість та свято своїм уболівальникам.

- На Євро-2012, крім греків, хтось вас здивував?

- Можна говорити про те, що є команди-фаворити. Зважаючи на якість гри, сьогодні це очевидно. Маю на увазі Німеччину, Іспанію і, думаю, можна говорити про Францію, яка прогресує. Французам потрібно буде провести ще важкий матч із шведами. Думаю, що двоє із названих мною трьох фаворитів, гратимуть у фіналі Євро-2012.

- Як поясните таку слабку гру голландців?

- Як на мене, причина у поганій підготовці команди.

Розмовляв Андрій Захарчук