УКР РУС

Бишовець: В об'єднаному чемпіонаті є багато позитивних моментів

5 грудня 2012 Читать на русском

Тема об'єднаного футбольного чемпіонату Росії та України або першість країн СНД вкотре в усіх на вустах. Цю тему активно обговорюють чиновники та власники клубів.

Про плюси та мінуси об'єднання чемпіонатів “Футболу 24” розповів колишній киянин, який багато років мешкає у Москві, відомий тренер Анатолій Бишовець.

- Розмови про об'єднання продиктовані бажанням створити конкурентоспроможний і непередбачуваний чемпіонат, що зможе залучити велику кількість глядачів, - каже Анатолій Федорович.

Думаю, в цій ідеї є багато позитивних моментів, що сприятимуть розвитку футболу. Але тут є багато незрозумілих організаційних питань. Цей чемпіонат буде прообразом Континентальної хокейної ліги? Скільки буде команд? По суті, сьогодні конкурентноспроможними є тільки команди із України та Росії. В обох країнах знайдеться по 5-6 клубів хорошого рівня із відповідною інфраструктурою.

Водночас, потрібно визначитися із командами, в яких є проблеми, перш за все, фінансові проблеми. Потрібно відзначити, що на сьогодні не конкурентними є клуби із Прибалтики, Кавказу... Об'єднаний чемпіонат буде привабливим з точки зору бізнесової складової, ця затія може допомогти клубам стати рентабельними.

- Тож, створення чемпіонату країн СНД є не виправданим і варто говорити лише про об'єднаний чемпіонат Росії та України?

- Можна залучати з інших країн хіба національних чемпіонів. Із деяких країн максимум дві команди. Взагалі, тут багато питань. Скажімо, як організувати турнір, щоби він влаштовував усіх учасників. Невідомо, як визначатимуться учасники єврокубків. Зараз клуби через національні змагання виборюють право грати в Лізі чемпіонів чи Лізі Європи. А у випадку об'єднання чемпіонатів більшість цих клубів втратить таку можливість. А це також позначиться на розвитку клубу, надходженні фінансів.

- В Україні багато команд елітного дивізіону мають доволі скромний за мірками сучасного футболу бюджет. У разі об'єднання чемпіонатів, в який ці клуби не потраплять, власники можуть взагалі втратити інтерес до футболу.

- Думаю, ви праві. Хто не потрапить в об'єднаний чемпіонат, практично гратиме в першій лізі. А такий статус змагань може не задовольнити амбіції власників. Тому, зрозуміла зацікавленість великих клубів - в Україні: “Шахтаря”, “Динамо”, “Металіста”, “Дніпра”, в Росії: “Зеніта”, ЦСКА, цілої групи московських команд. Матчі такої групи серйозних команд підвищить напругу, якість та заманить глядачів на стадіон. Але водночас зруйнується структура національних чемпіонатів. Навряд чи це сприятиме популяризації і розвитку футболу в тих містах, які не будуть залученні до об'єднаного чемпіонату.

- Анатолій Федорович, особисто ви “за” чи “проти” об'єднання?

- В цьому питанні є позитивні і проблемні моменти, пов'язані із розвитком вітчизняного футболу. Потрібно створити умови, які б стимулювали команди, що не потраплять в об'єднаний чемпіонат. Не зрозуміло скільки буде команд, скільки вибуватиме. Ще одне питання - чи кожна країна буде мати свою квоту клубів. Багато питань, що потребують опрацювання. Тому дати однозначну відповідь на ваше питання важко. Надто багато невідомого.

- Як вважаєте, наскільки серйозними є розмови про об'єднання чемпіонатів? Подібне ми уже не раз чули, але до якихось конкретних дій справа упродовж 21 року ще не доходила.

- Для того, щоби визначитися в доцільності і правомірності замало почути думку Міллера. Необхідно дізнатися думку усіх власників чи президентів провідних клубів. Тобто, слово повинні сказати усі люди, які реально впливатимуть на ситуацію. Також потрібно врахувати думку і національних Федерацій. Хочемо чи не хочемо, але професійні ліги перебувають у прямій залежності від Федерацій.

- Хто на вашу думку був би потенційним чемпіоном об'єднаного чемпіонату?

- На сьогодні дуже близький до цього “Шахтар”. “Гірники” показують дуже хороший, видовищний футбол. Вихід із такої складної групи в Лізі чемпіонів дає підстави вважати донеччан лідерами футболу на пострадянському просторі.

- А “Металіст” чи “Дніпро” не загубилися б в об'єднаному чемпіонаті?

- Думаю, що ні. В Росії група команд укомплектована хорошими гравцями. Але реалізувати потенціал цих виконавців не усім вдається. Маю на увазі “Локомотив”, “Динамо”, “Спартак”. Ці команди не входять до числа призерів, але володіють хорошим потенціалом. Думаю, “Металіст” та “Дніпро” входили б до числа команд, які претендують на місце в трійці призерів.

Розмовляв Андрій Захарчук