УКР РУС

Білоруське дно, водне поло в Швейцарії та успіх Японії. Експрес-огляд ігрового дня кваліфікації до ЧС-2018

1 вересня 2017 Читать на русском

"Футбол 24" виділяє найцікавіші моменти кваліфікаційних матчів у відборі на Мундіаль.

Дно дня – Білорусь

ПІвнічні сусіди поступилися Люксембургу. Можна, звичайно, виправдовуватися травмою Політевича та влучаннями у каркас на початку другого тайму, але гра білорусів була жахливою, особливо зважаючи на рівень суперника. Ігор Кріушенко прийшов на заміну Олександру Хацкевичу, а деградація продовжується. Місцевий футбол зараз далеко від дна, далеко знизу. Рівень сябрів – 5 очок у 4 останніх матчах з карликом Люксембургом. Сама Білорусь перетворюється в абсолютного аутсайдера континенту, а очки в іграх проти Франції та Болгарії, де м'яч просто відмовлявся летіти у її ворота, тепер стали сенсацією рівня гостьового голу Сан-Марино.

Заручник дня – Ар'єн Роббен

Всі розуміли, що Франція розмастить Нідерланди по газону, тому розчарування від так званого центрального матчу немає. Заручником ситуації став капітан команди Ар'єн Роббен, який усвідомив всю немічність нинішньої Голландії, але нічого не зміг вдіяти.

Коман і Лемар повністю господарювали на флангах, Грізманн просто пішки заходив у величезні вільні зони центру оборони, а рейди Погба у штрафний майданчик виставляли весь захист гостей на посміховисько. Гра йшла в одні ворота і "ліве" вилучення Стротмана не стало навіть на 5% вирішальним. Наприкінці зустрічі камери вихопили приречений погляд Роббена – такої ганьби вони зі Снейдером не мали ніколи.

Людина дня – Томас Меньє

Правий захисник Парі Сен-Жермен відіграв проти Гібралтару найефектніший матч у кар'єрі. Бельгія забила скромному опоненту 9 голів, у 7 з яких Меньє взяв безпосередню участь. На його рахунку хет-трик і чотири результативні передачі. Класно асистував навісами Лукаку , непогано забивав і сам. 25-річний фулбек, який у клубі сидить за спиною Дані Алвеса, навряд чи колись зможе бодай наблизитися до такого результату.

Матч дня – Болгарія – Швеція

Поки в поєдинку з найгучнішою вивіскою не прослідковувалося жодної стортивної складової, в іншому матчі групи А болгари зі шведами видали класну насичену гру. Господарі по ходу першого тайму двічі виходили вперед, але скандинави, незважаючи на змарнований пенальті, двічі відігрувалися, всі 4 голи були забиті готовою. Долю зустрічі на 79 хвилині вивіреним ударом у нижній кут вирішив Чочев. Протистоянню в Софії вистачало всього, навіть результат з точки зору турнірної боротьби вийшов просто ідеальним – тепер болгарів від другого місця віддідяє лише одне очко.

Камбек дня – Кіпр

...і не тільки дня, "острів'яни" повертаються до боротьби за друге місце секстету H. Боснія і Герцеговина несподівано випустила з рук перемогу над Кіпром, більше того, тепер може подарувати супернику місце в плей-офф. До перерви балканці вели з різницею в два м'ячі, забивши по голу зі стандарту та на контратаці, однак після відпочинку змушені були тричі витягати "круглого" з-за спини власного голкіпера. Крістофі вдало завершив швидку повітряну атаку, через 2 хвилини Лабан розкішним ударом рахунок зрівняв, а потім провал лівого флангу боснійського захисту приніс господарям успіх. Щось схоже Кіпр намірився виконати і на всій дистанції. Після трьох поразок середземноморці набрали 10 очок у наступних 4 зустрічах. Ключовими стануть ігри проти Естонії та дружньої Греції.

Муки дня – Швейцарія

Злива в Санкт-Галлені перетворила газон стадіону в мілкий басейн. М'яч не переміщувався, про паси низом взагалі можна було забути. Арбітр зупиняв поєдинок, але виправити ситуацію майже не вдавалося. Дограли 90 хвилин лише тому, що в суперниках була Андорра, яку можна перемагати навіть у воді. Відмучилися швейцарці, інакше не скажеш. Джанлуїджі Буффону обов'язково треба переглянути цей матч, щоб побачити, що таке футбольне водне поло.

Тренування дня – Кріштіану Роналду

Для Кріштіану виїзд до збірної Португалії просто подарунок – у Реалі він відсиджує дискваліфікацію, тому ігрова практика зовсім не завадить. Нехай і в матчі проти Фарер, який більше виглядав тренуванням зіркового футболіста. Роналду забив красивий гол, оформив 48 хет-трик у кар'єрі та піднявся на 5 місце в світі за кількістю голів за національну збірну, обійшовши самого Пеле. Він заскучав за футболом і трішки втамував свій футбольний голод.

Коротко про неголовне

Угорщина після ганьби з Андоррою обіграла Латвію – відкрив рахунок "динамівець" Кадар, а головною дійовою особою став капітан Балаж Джуджак. Греція розписала 4 поспіль нічию, і якщо проти Боснії та Бельгії це був прийнятний результат, то нулі з Естонією викликають запитання.

Хто в Азії Бос?

– Японія завдяки голам Асано та Ідегучі обіграла свого головного конкурента Австралію та стала четвертим учасником чемпіонату світу. Раніше такий статус отримали лише Росія, Бразилія та Іран.

– Узбекистан на 84 хвилині пропустив єдиний і вирішальний гол від Китаю з "намальованого" пенальті. 4 поразки в 5 матчах відкинули узбеків за межі прохідних місць, в останньому турі потрібно обігрувати Південну Корею.

– Близька до мрії збірна Сирії, яка через війну мусить грати домашні матчі на виїзді. Сирійці в Малайзії обіграли такий ненависний Катар, влада якого, за думкою багатьох арабських держав, якраз і спонсорує терористичні організації.

– Іран вже забезпечив собі путівку в Росію, але не дозволив "республіканським" корейцям розмочити власні ворота. Хин-Мін Сон з партнерами завдали лише 3 удари в сторону воріт суперника, хоч грали весь другий тайм у більшості.

Справи "чорного континенту"

– Єгипет з Салахом і Елнені несподівано поступився прогресуючій збірнії Уганди. "Журавлі" очолили відбіркову групу та можуть позбавити віце-чемпіонів Африки місця на ЧС.

– Найдорожчий гравець в історії Ліверпуля Набі Кейта привів Гвінею до перемоги над Лівією, але реальних шансів обійти Туніс і ДРК їм не під силу.

Латиноамериканські факти

– Мессі і Суарес дружньо одягнули футболки на підтримку спільної заявки Аргентини і Уругваю на проведення ЧС-2030. Матч між збірними також завершився дружніми 0:0 – перший за багато років симбіоз Мессі та Ікарді не приніс жодного результату.

– Бразилія, попри виконане завдання, за останні 20 хвилин дотиснула Еквадор. Забивали Паулінью, який перейшов у Барселону, і Коутінью, який нею марить. Результат Тіте вражаючий – 9 перемог у 9 матчах.

– Чилі розгромно вдома влетів Парагваю, Дерліс Гонсалес спостерігав за дійством з лави запасних. Сенсація, що може коштувати місця на Мундіалі.

– Колумбія була зовсім ніякою в грі з аутсайдером відбору Венесуелою (0:0), а Болівія продовжує чергувати домашні перемоги і гостьові поразки – Перу був сильнішим (2:1).

Екзотика Океанії

Нова Зеландія в першому матчі фіналу океанського відбору шістьма голами знищила Соломонові острови, хет-трик на рахунку форварда Бернлі Кріса Вуда.