УКР РУС

"Біг Сем" проти "Челсі", жахливий фейл Доннарумми та інше. ТОП-10 підсумків футбольного вікенду

3 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Еллардайс – підкорювач "Челсі". "Аристократи", повівши у рахунку в домашньому матчі з "Крістал Пелас", несподівано зазнали поразки. Сенсація! Не те слово! Проте для керманича "орлів" перемоги над колективом із західного Лондона вже стають буденністю. Не вірите? Ну і дарма.

"Біг Сем" став першим футбольним менеджером, що обіграв "синіх" із чотирма різними клубами. До цього переліку входять "Болтон", "Вест Хем", "Сандерленд" і тепер ще "Крістал Пелас".

Таким успіхом похвалитися не здатен ніхто! А ще донедавна Еллардайс до свого послужного списку записав ще один ачівмент, побувши на чолі збірної Англії лише матч. Після чого стало відомо про причетність англійця у корупційному скандалі – результат звільнення.

До речі, востаннє команда Конте в АПЛ програвала ще у січні цього року – тоді "пенсіонери" поступилися "Тоттенхему".

2. Ліверпуль все ж "червоний". Принциповий поєдинок між "Ліверпулем" і "Евертоном" просто не міг не заглянути в цей топ. Адже дербі Мерсисайда, яке без перерви продовжується з 1962 року, є справжньою окрасою англійської Прем’єр-ліги.

Цього разу сильнішими знову стали підопічні Юргена Клоппа. Чому знову? Все просто – востаннє "іриски" відбирали залікові бали в опонентів із "Енфілда" ще у 2015 році. Так, німецький фахівець встановив унікальне досягнення, перемігши у своїх перших трьох ліверпульських дербі.

Цікаво, що в суботньому поєдинку нападник "синіх" Ромелу Лукаку "відіграв роль Месута Озіла", розчинившись на полі у надважливому дербі. Звичайно, що допоміг бельгійцю у цьому захист "скаузерів", особливо вдалі дії хорватського оборонця Деяна Ловрена. У підсумку головний форвард команди Кумана не завдав жодного удару (!) у бік воріт Міньйоле.

3. Забиває частіше, ніж моргає! Польський страйкер Роберт Левандовскі продовжує тішити своїх шанувальників неймовірною результативністю. Аби не бути голослівним загляньмо в статистику – на цей момент "баварці" у Бундеслізі забили 67 м’ячів, з яких 24 на рахунку Роберта. Фантастичний показник, на якому "дев’ятка" мюнхенців, схоже, що зупинятися не збирається.

Також не варто забувати, що в останньому 26 турі Бундесліги команда Анчелотті відвантажила шість м’ячів у ворота "Аугсбурга" – Левандовскі оформив хет-трик. Останній для нього став п’ятим у сезоні як за клуб, так і за збірну – фантастичний показник гравця, який на сьогодні є сучасною іконою польського футболу.

4. Лестер набирає обертів. Після відставки Клаудіо Раньєрі "лиси" почали демонструвати воістину чемпіонську гру. Під "лестерський каток" у внутрішній першості потрапили "Ліверпуль", "Халл", "Вест Хем" і "Сток".

Це, своєю чергою, дозволило Крейгу Шескпіру бодай якось убезпечити чемпіонів Англії від зони вильоту і стати першим тренером в історії цього турніру, що виграв чотири стартові матчі поспіль. Крейгу, продовження буде?

5. Промах ціною в перемогу. Все-таки це ж мало колись статись – юний голкіпер "Мілана" Джанлуїджі Доннарумма припустився дитячої помилки у матчі із "Пескарою".

Перспективний кіпер у простій ситуації після пасу від Габріеля не влучив по м’ячу і той опинився у сітці воріт "россонері". На це "дияволи" відповіли влучним пострілом Пашаліча.

Само собою, що помилки це частина нашого життя – важливо, щоб вісімнадцятирічний Джиджі пошвидше оговтався після свого фейлу і не потрапив у психологічну прірву. Адже за таким сценарієм світле майбутнє "наступника Буффона", який зазвичай демонструє геніальну гру, може бути під загрозою.

Сподіватимемось, що такий інцидент це лише неприємна випадковість і надалі Доннарумма тішитиме усіх прихильників своєї гри божевільними сейвами і чудовою грою на стрічці воріт. Тобто, тим за, що йому і пророкують велике майбутнє.

6. Рурське дербі, або коли футбол відходить на другий план. Екстравагантний Обамеянг, який зазвичай свої забиті м’ячі святкує ефектним сальто, цього разу вляпався у неприємний скандал.

Справа в тому, що габонець, якщо відзначається у матчі з "Шальке", то влаштовує справжнісінький маскарад. Проте на відміну від минулих матчів, де П’єр-Емерік одягав маски супергероїв з коміксів, на цей раз форвард показав світу маску, яка була створена, схоже, що для промоції його нових бутс Nike Hypervenom Phantom "Strike Night" (Нещодавно гравець "Борусії" підписав контракт з Nike, який діятиме до кінця його професіональної кар’єри).

На це одразу зреагував спонсор дортмундців – Puma. Відповідь генерального диркетора "джмелів" Ханса Йоахіма-Ватцке не змусила себе довго чекати, він заявив, що якщо це була частина рекламної кампанії, то на нападника очікуватимуть санкції.

Також не обійшлося без скандалу зі сторони команди Євгена Коноплянки. А саме талісман клубу Ервін, піднявши червону картку з газону (арбітр впустив її), не розгубився і показав "червоне світло" усій бригаді суддів на чолі з Феліксом Цваєром. Причиною цього став спірний епізод наприкінці матчу.

Керівництво "Шальке" відреагувало на це з долею гумору, хоча справа може дійти і до Футбольного союзу Німеччини.

7. Одкровення Гвардіоли. Пеп визнав свою слабкість? Принаймні як там б не було, але слова іспанського фахівця стали справжньою їжею для роздумів.

Коуч "Манчестер Сіті" заявив, що фінішувати в четвірці АПЛ – це ніби виграти титул. Звичайно, що ситуація у "містян" зараз ненайкраща – виліт із Ліги чемпіонів, а про першу сходинку в АПЛ доводиться хіба мріяти, але не більше. Тому такі слова просто не можуть не вдарити по самолюбству і амбіціях власників "блакитних". Тим паче, що Гвардіола проводить один з найгірших сезонів у якості тренера.

Проте такі реалії і на сьогодні потрапляння в четвірку для "Сіті" здатне розцінюватися як завоювання золотих медалей. Тут ж вам не Німеччина, правда?

8. Перший пішов. ПСЖ доволі легко у фіналі Кубка Франції розібрався із "Монако". Звичайно, що гіркоту поразки і виліт з Ліги чемпіонів від "Барселони" така перемога сповна не підсолодить, але те, що Унаї Емері здобув свій перший трофей у ранзі тренера парижан – факт.

До прикладу, Бен Арфа, який ще досі не зумів сповна розкритися у стані столичного клубу, відповів журналістам, що цей турнір не є надто престижним, але перемога в ньому є важливою, оскільки вона здатна відкрите ще одне дихання в кінці сезону. Тож очікуємо на захоплюючий фініш Ліги 1 – давненько туди не заходила інтрига.

9. Касільяс дає жару. А ви ще не забули легендарного іспанця? Якщо так, то мерщій перегляньте останній матч "Порту" із "Бенфікою" – Ікер наче у свої найкращі роки творив справжні дива на лінії воріт.

Реакція екс-гравця "Реала" дозволила "драконам" розжитися нічиєю на "Ештадіу да Луш" і не відпустити від себе "орлів" у турнірній таблиці – на цей момент, "Бенфіка" випереджає "Порту" на один заліковий пункт.

10. Неймовірний Ней. Неймар, незважаючи на те, що його перехід у "Барселону" був доволі ризикований, у каталонському клубі став своїм, приносячи добрий кусень дивідендів "блаугранас" як у ігровому, так і у фінансовому плані.

Так у матчі з "Гранадою" бразилець оформив сотий гол у складі "Барселони". Кращими показниками у столиці Каталонії серед представників країни "чарівників м’яча" здатні похизуватися Еварісто (105) і Рівалдо (130 м’ячів).

До слова, 70 м’ячів Неймар забив правою ногою, 24 лівою і 6 головою.