УКР РУС

Без Ігуаїна, але з Міліком. Що собою являє сучасний "Наполі", суперник "Динамо" в Лізі чемпіонів?

12 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" представляє вашій увазі суперника київського "Динамо" по групі В Ліги Чемпіонів – італійський "Наполі".

Загальна трансферна вартість гравців (Transfermarkt.de): 295,88 €

Середній вік гравців: 26 років

"Наполі" за останній рік став тим клубом, яким хотіли б його бачити вболівальники. Якісна гра і результативність, вкупі з видовищністю, змусили фанів зі стажем мимоволі згадати золоті часи гри в Неаполі Дієго Марадони. Неабияку роль в цьому зіграв земляк легендарного форварда, Гонсало Ігуаїн. В сезоні 2015/16 бомбардирський доробок аргентинця склав фантастичні 40 м'ячів у 42-х матчах за клуб. Проте Гонсало стало замало фанатської любові неаполітанців і він волів розміняти її на титули в складі "Ювентуса", що обернулось для "Наполі" втратою ключового гравця групи атаки і підсилення прямого конкурента в чемпіонаті.

Ігуаїн: Фанатам "Наполі" передаю привіт

90 мільйонів відступних "Наполі" витратив на посилення конкуренції і компенсації втрати форварда. Замінити Ігуаїна був запрошений багатообіцяючий польський нападник Аркадіуш Мілік, якого іноді величають "новим Левандовскі". Аркадіуш швиденько почав виправдовувати покладені на себе надії і вже в першому своєму матчі в стартовій 11-ці "Наполі" оформив "дубль" у ворота "Мілана". Чи зможе Мілік стати повноцінною заміною Ігуаїну, говорити рано, проте "Динамо" неодмінно має пильно приглядати за цим хлопцем, якщо не хоче повторити долю "Мілана".

"Наполі" надає перевагу грі за схемою 4-3-3, використовуючи швидких активних флангових нападників – Лоренцо Інсіньє, Хосе Кальєхона, Дріса Мертенса. Маурісіо Саррі концентрується на контролі м'яча і швидких контратаках, а підбір гравців, який є у розпорядженні коуча, дозволяє будувати комбінаційну гру, диктувати власні умови супернику. Тому киянам не буде зайвим вмикати більше прессингу в центрі поля, не дозволяючи півзахисникам розігрувати м'яч і доставляти його на фланги.

Ребров: "Наполі" схожий на "Шахтар", але ми не будемо підлаштовуватись під їхню гру

Заявка "Наполі" на Лігу чемпіонів

Воротарі: Рафаель Кабрал, Луїджі Сепе, Пепе Рейна.

Захисники: Ельсейд Хюсай, Іван Стрініч, Крістіан Маджо, Нікола Максімович, Влад Кірікеш, Каліду Кулібалі, Фаузі Гулам, Рауль Албіоль.

Півзахисники: Еммануеле Джаккеріні, Аллан, Жоржінью, Марек Гамшік, Пьотр Зелінскі, Марко Рог, Амаду Діавара.

Нападники: Хосе Кальєхон, Дріс Мертенс, Маноло Габ'ядіні, Лоренцо Інсіньє, Роберто Інсіньє, Аркадіуш Мілік.

Орієнтовний склад "Наполі": Рейна Хюсай, Альбіоль, Кулібалі, Гулам Аллан, Жоржінью, Гамшік Кальєхон, Мілік, Лоренцо Інсіньє.

Головний тренер

Маурісіо Саррі, 57 років, італієць

Одним із ключових ключових складників успіху сучасного "Наполі" є тренерський талант харизматичного італійця Маурісіо Саррі. До того, як прийняти команду, коуч займався тим, що крок за кроком "створював" себе, виводячи з низів італійські команди, починаючи із першого тренерського досвіду з аматорами. Наставник ніколи не був професійним футболістом, натомість за фахом є економістом, та ще й і з чималим стажем роботи менеджером в банку.

Успіх із "Емполі", який Саррі витягнув із Серії В, змусив звернути на тренера увагу іменитих італійських клубів (зокрема, "Мілан", "Рому", "Сампдорію"), а досягти домовленості вдалося з "Наполі" (11 червня 2015-го року). В першому ж своєму сезоні Саррі досяг з неаполітанцями чималих результатів: 2-е місце в Серії А (9 очок від чемпіона "Ювентуса"), при тому що їм вдалося стати "зимнім чемпіоном" Італії, що не вдавалося зробити вже 26 років. Нервова тренерська робота забирає в Саррі чимало здоров'я, особливо страждають його легені – 57-річний італієць зізнавався в тому, що викурює чимало цигарок, а їхня кількість за тиждень сягала декількох сотень.

Зірка

Марек Гамшік, півзахисник, 29 років, словак

Капітан неаполітанської команди є лідером і зірковим гравцем команди в одній особі. Позиція в центрі поля, яку займає Гамшік, чи не найбільш важлива в побудові гри "Наполі". Розташовуючись в центрі півзахисту, капітан "диригує" атаками команди, створює, працює на оборону, віддає гольові передачі і забиває сам. Його, без перебільшень, можна назвати мозковим центром "Наполі", який ось вже декілька сезонів поспіль наводить жах на суперників завдяки своєму феноменальному баченню поля (попри фізичну ваду зору, до речі).

В сезоні 2015/16 словак став лідером неаполітанців за кількістю гольових передач (11). А вже на початку сезону 2016/17 посунув із бомбардирського п'ядестала (в чемпіонатах Італії) клубу не кого-небудь, а самого Діего Армандо Марадону! 82-й матч в Серії А дозволив йому відірватися від аргентинської ікони "Наполі" на один м'яч, але це, безумовно, не останній гол Марека, адже його контракт розрахований до 2020-го року.

Історія зустрічей з українськими клубами

"Наполі" не дуже то й часто перетинався з вітчизняними командами в єврокубках. Єдиним українським клубом, який може похизуватися протистоянням із неаполітанцями, є "Дніпро". Із "Наполі" вони провели 4 поєдинки в рамках Ліги Європи і українці можуть бути цілком задоволені їх результатом: 2 перемоги, 1 нічия і лише 1 поразка.

25.10.2012, "Дніпро" – "Наполі" 3:1 (Груповий етап);

08.11.2012, "Наполі" – "Дніпро" 4:2 (Груповий етап);

07.05.2015, "Наполі" "Дніпро" 1:1 (1/2 фіналу);

14.05.2015, "Дніпро" – "Наполі" 1:0 (1/2 фіналу).

Мирон Маркевич, якому вже доводилося грати, і що не менш важливо, обігрувати "Наполі", поділився думкою стосовно суперника "Динамо" і пояснив, чому в киян більше шансів у матчі.

"Динамо" – "Наполі": Все про матч (Онлайн)