УКР РУС

Бетон Челсі, "тікі-така" Реала та легке життя Неймара. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

21 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Для Неймара нічого істотно не змінилося, йому скоро стане нудно. ПСЖ у Лізі 1 має схожий статус, як Барселона в Прімері, поруч менш зіркові, але такі ж майстерні аргентинець та уругваєць, навколо планктон, який звик багато пропускати. У поєдинку з Тулузою Неймар забив 2 голи, віддав 2 асисти, заробив пенальті. Його виступ був настільки легким і повітряним, що здавалося, ніби він давав майстер-клас. Це красиво, цікаво та святково, але щотижня просто влаштовувати показові виступи без спортивної складової – сумнівне задоволення. "Джуніор" обрав шлях в нікуди, обрав регрес в ім'я грошей, які не компенсують нудьгу за справжнім футболом.

2. Реал має в арсеналі все, навіть "тікі-таку". Другий гол "вершкових" у ворота Депортіво – наслідок затяжної комбінації. Перш ніж Каземіро відзначився, мадридці в результативній атаці зробили 44 передачі. Прімера не бачила такого як мінімум з сезону-2006/07. Роналду може спокійно відбувати свою дискваліфікацію, а Флорентіно Перес – підшуковувати дурників із зайвим мільярдом євро.

3. Челсі показав стратегію на важливі матчі. Три центральні оборонці, три опорні хавбеки і лише два гравці атаки. При цьому, ставка робиться на стандарти та швидкі фланги, де дуже органічно виглядають Алонсо та Мозес. У лондонському дербі Антоніо Конте наочно продемонстрував, як у цьому сезоні гратиме проти грандів. У центрі захисту надійно виглядали новачки Крістіансен і Рюдігер, а перед ними Давід Луїс допоміг парі Канте-Бакайоко вибудувати бетонну стіну. Тоттенхем провів хороший матч, але такі редути не подолав. Можна сказати, що "шпорам" не вистачило везіння, а "Вемблі" й близько не дає тієї магії, якою в попередньому сезоні забезпечував "Вайт Харт Лейн".

4. Ліон – Бордо: найкращий матч чемпіонату можна зіграти у першому турі. Господар протистояння має забити швидкий гол з центра поля, а потім подвоїти перевагу, класно розігравши стандарт. Для інтриги у середині першого тайму хавбек команди, яка перемагає, заробляє дві жовті картки за 3 хвилини, а суперник скорочує відставання класним пострілом з-за меж штрафного майданчика. Третій гол у ворота андердога повинен влетіти після прямого влучного удару зі штрафного. За дві хвилини до кінця основного часу розрив у рахунку знову скорочується до мінімуму, коли форвард гостей пошив у дурні всю ворожу оборону. Ну а роз’язка за всіма законами настає в компенсований арбітром час – розкішний дальній удар прямісінько в "дев’ятку", і на табло нічия – 3:3. Го-лі-вуд.

5. Буффон – провідник Ювентуса до 7 поспіль Скудетто. Таких передсезонних сумнівів у черговому чемпіонстві "старої синьйори" не виникало давно: Бонуччі пішов, Наполі прогресує, Мілан розриває трансферний ринок. У першому таймі проти Кальярі туринці, навіть попри швидкий гол, діяли з деякою нервовістю. Ключовий епізод матчу трапився на 38 хвилині – арбітр після відеоповтору поставив пенальті у ворота Юве, однак "чорно-білі" у підсумку тільки виграли від такого рішення. Буффон, який паралельно вийшов на 2 місце за кількістю матчів у Серії А, парирував удар Фаріаса, чим вселив впевненість у партнерів. Про це після матчу в один голос запевняли Аллегрі та Дибала. Конкуренти можуть прогресувати, але саме такі культові особи приводять свої команди до титулів.

6. Озіл перетворив Сток Сіті у топ-клуб. Про особливість німця розчинятися на полі проти сильних суперників відомо давно, але те, що "гончарів" можна вважати такими, не було очевидно. Відсутність роботи на оборону та повна інертність в атаці супроводжували Озіла протягом всього матчу на "Британії", його жартома шукала навіть поліція Сток-он-Трента. Звинувачувати одного Месута не варто, дуже блідо виступили всі "каноніри". Звичайно, суддя не зарахував "чистий" гол Ляказетта, але він вкрав у лондонського клубу одне очко, а не три, як заявив Арсен Венгер.

7. Грізманн проти Рамоса: вилучення – це теж мистецтво. Відчуйте різницю та вчіться у професіонала. Серхіо став рекордсменом Ла Ліги за кількістю отриманих червоних карток – 18. Капітан Реала у компенсований час за рахунку 3:0 у стрибку злегка доторкнувся до вуха суперника, за що отримав другу жовту картку і пішов відпочивати на 2 хвилини раніше. Антуан, у свою чергу, вперше за 253 матчі іспанського чемпіонату побачив перед собою червоне світло. Трапилося це на 68 хвилині поєдинку, коли його Атлетіко програвав Жироні з рахунком 2:0. За що? За образу арбітра, який не оцінив його акторську гру під час спроби "намалювати" пенальті.

8. Манчестер Юнайтед поки що не у своїй ваговій категорії. 8:0 за підсумками двох турів і абсолютна домінація на полі. Що Вест Хем, що Суонсі, банально не здатні на рівних протистояти "дияволам". Жозе Моурінью не дарма заявляв, що хоче побачити, як його команда покаже себе, поступаючись в рахунку. Менеджеру важливо зрозуміти, чи здатні його підопічні змінити невдалий хід протистояння, адже в стартових двох турах м’язиста компанія Лукаку, Погба, Мартіаль за допомогою Мати, Матіча, Решфорда та Мхітаряна просто вичікувала момент і вкатувала суперника в газон. До Ліги чемпіонів зустрітися з рівним суперником не вдасться, перша битва з топами очікує аж в середині жовтня.

9. Борусія може собі дозволити виховувати Дембеле. Молодий француз хоче втекти в Барселону та проявляє неповагу до свого нинішнього клубу. Він свідомо пропустив тренування "джмелів", за що був відсторонений від стартового матчу Бундесліги. Що важливо, це не мало негативного відображення на грі дортмундців проти Вольфсбурга. На високому рівні відіграв Пулішіч, добре виглядав новачок Філіп, нарешті повернувся після травми Гьотце. Борусія зім’яла "вовків", не відчувши відсутності Дембеле.

10. Фіорентина відмовилася від амбіцій. Декілька років тому "фіалки" декларували боротьбу за Лігу чемпіонів, а тепер і місце у верхній частині турнірної таблиці буде за щастя. У літнє міжсезоння з "Артеміо Франкі" пішли виконавці, які визначали вигляд команди зразка минулого сезону: Бернардескі, Калініч, Тетерушану, Ілічіч, Весіно та Валеро. Двоє останніх підсилили Інтер і в першому ж турі взяли участь у розгромі своєї колишньої команди. Щоб компенсувати втрати, генуезці придбали низку непоганих виконавців, але їхній рівень у теперішніх реаліях СеріАлу не дозволяє розраховувати навіть на єврокубки.

Розгублена Барселона та щасливий Неймар, правильні дії Моурінью і проблеми Челсі. Топ-10 підсумків футбольного вікенду