УКР РУС

Бельгія. "Дияволи", які влаштують суперникам пекло

11 червня 2014 Читать на русском

Продовжуємо знайомити з учасниками бразильського Мундіалю. Сьогодні до вашої уваги збірна Бельгії.

 

Прізвисько: «червоні дияволи»

Федерація заснована: 1895

Рейтинг ФІФА: 11

Найперший матч в історії: Бельгія – Франція – 3:3 (1904)

Найбільша перемога: Бельгія – Сан-Марино – 10:1 (2001), Бельгія – Замбія – 9:0 (1994)

Найбільша поразка: Бельгія – Англія – 1:9 (1927), Нідерланди – Бельгія – 9:1 (1959)

Найяскравіші гравці в історії: Мішель Брен, Вурхуф, Ван Хімст, Пфафф, ван дер Ельст, Ванденберг, Кулеманс, Шифо, Геретс, Дегріз, Ніліс, Гор, Вілмотс, Сонк, Мбо Мпенза, Вермален, Компані, Азар

ЕНЦО ШИФО

Найбільше матчів: Ян Кулеманс (96)

Найбільше голів: Бернард Вурхуф (30), Поль ван Хімст (30)

Бельгія на чемпіонатах світу: 1930, 1934, 1938, 1954,1970, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002

Топ-досягнення на ЧС: 4-е місце (1986)

Історична та географічна довідка: Кілька місяців тому автор цього матеріалу публікував матеріал «Сім самураїв з клану белгів» – блог про сімку найвидатніших голеадорів збірної Бельгії. Дозволю собі повторитися та скопіювати коротенькі відомості про Бельгію: Королівство Бельгія; площа та населення: 30 528 км2, 10, 8 млн; столиця: Брюссель.

Назва країни походить від кельтського племені белгів. В різні часи Бельгія знаходилася в складі Римської імперії, Бургундії, Священної Римської імперії, Іспанії, Франції, Нідерландів. 23 вересня 1830 внаслідок революції Бельгія отримала незалежність. На території країни знаходилися графство Фландрія, герцогство Брабант. Дві основні групи населення Бельгії: фламандці та валони. До слова, про складні франко-бельгійські відносин раджу до перегляду хорошу комедію «Митниця дає добро» (Rien à déclarer) 2010 року.

 

Бельгія на мундіалях

«Червоні дияволи» уже встигли скуштувати одинадцять світових футбольних форумів. У тому числі Бельгія зіграла на найпершому чемпіонаті 1930 року, хоча першу перемогу ця збірна одержала лишень в 1970-ому! Аби детально описати виступи фламандців на усіх першостях – книги буде мало. Тому зупинимося на мексиканському мундіалі 1986 року, де бельгійці стали четвертими з-поміж 24-ьох учасників. До слова, у Мексиці зіграли такі не надто футбольні збірні як: Канада, Північна Ірландія, Ірак.

Бельгія під керівництвом легендарного тренера Гі Тіса втрапила у групу до господарів, парагвайців та іракців. У найпершій грі спритнішими виявилися мексиканці – 2:1 (Кірарте, Уго Санчес – Ванденберг). Далі була важка перемога над іракцями – 2:1 (Шифо, Класен - Радхі) та бойова нічия з парагвайцями – 2:2 (Веркаутерен, Вейт – Кабаньяс-2). Європейці посіли третє місце, однак найкращі «бронзові» збірні груп виходили до плей-офу. У число щасливчиків втрапила й Бельгія. У 1/8 зустрілися Бельгія та Радянський Союз. Матч видався надзвичайно захопливим й драматичним, а переможець став відомий тільки після овертайму – 4:3 перемогу святкували «дияволи». На хет-трик Бєланова бельгійці відповіли точними пострілами від Шифо, Кулеманса, Демоля, Класена. У чвертьфіналі парубків Гі Тіса чекали іспанці Мігеля Муньоса. За «Фурію Роху» на поле вийшли такі майстри того часу як: Бутрагеньо, Субісарета, Салінас, Гальєго, Мічел, Камачо.  Основний та додатковий час переможця не визначив – 1:1 (Кулеманс – Сеньор). Серія пенальті була ж за бельгійцями – 5:4. Чудовий воротар Пфафф потягнув удар Елоя – гравця хіхонського «Спортингу».

Зупинила Бельгію Аргентина та її вожак Дієго Марадона – 2:0 (Марадона-2). У поєдинку за третє місце «дияволи» теж поступилися, у додатковий час вони нічого не змогли протиставити французам – 2:4 (Кулеманс, Класен – Феррері, Папен, Женгіні, Аморос).

ПЕРЕД ГРОЮ З АРГЕНТИНОЮ

 

Шлях на чемпіонат світу

Уельс – Бельгія – 0:2 (Компані, 41, Вертонген, 83)

Бельгія – Хорватія – 1:1 (Жилле, 45+2 – Перишич, 6)

Сербія – Бельгія – 0:3 (Бентеке, 34, де Брюйне, 68, Міральяс, 90+1)

Бельгія – Шотландія – 2:0 (Бентеке, 70, Компані, 70+2)

Македонія – Бельгія – 0:2 (де Брюйне, 26, Азар, 62, пен)

Бельгія – Македонія – 1:0 (Азар, 62)

Бельгія – Сербія – 2:1 (де Брюйне, 13, Феллаїні, 60 – Коларов, 87)

Шотландія – Бельгія – 0:2 (Дефур, 38, Міральяс, 89)

Хорватія – Бельгія – 1:2 (Кранчар, 83 – Лукаку, 15, 38)

Бельгія – Уельс – 1:1 (де Брюйне, 64 – Ремсі, 88)

Як результат: просто блискуче пройдена група! Жодної поразки та 26 балів у кишені. «Срібна» Хорватія здобула лишень 17.

Тренер

Марк Вілмотс – одна з найяскравіших футбольних персон в історії Бельгії. Такий собі бельгійський Олег Блохін, тільки з талантом справжнього тренера. За життя Марк пограв у рідній Бельгії, бігав за «Шальке», «Бордо». У першому сезоні за скромний «Мехелен» Вілмотс виграв чемпіонат країни та Суперкубок УЄФА. У фіналі євротрофею був битий «ПСВ» Ромаріо та Рональда Кумана – 3:0. У 1997-ому результативний бельгієць забивши єдиний м’яч «Інтеру» Роя Ходжсона , подарував «Шальке» Хуба Стівенса КУЄФА. Варто сказати, що кіпером у міланців працював Джанлука  Пальюка, а у гельзенкірхенців – Йєнс Леменс. Воротарі-легенди.

Марк Вілмотс – учасник чотирьох мундіалів, найкращий бомбардир збірної на світових першостях.

 

Капітан

Опора захисту чемпіона Англії, міцний, наче скеля, справжній боєць. Всі ці похвальні слова про Венсана Компані. Розпочинав кремезний оборонець у «Андерлехті», звідки у 2006-ому перебрався до Гамбургу. З 2008-ого Компані захищає блакитні кольори «Манчестер Сіті».

Загалом, захист «дияволів» справляє враження, адже у ньому представлені гравці лідерів АПЛ, «Баварії» та віце-чемпіона Ліги Чемпіонів.

 

Зірка

Без Едена Азара важко уявити не то що лівий фланг «Челсі», а й взагалі всю зіркову команду Моуріньо.

Хтозна чи знали би ми сьогодні про цю зірку світового футболу, якби Азар у 2005-ому не опинився у «Ліллі», де юним талантом зайнявся Клод Пюель. Два роки тому моторний і технічний гравець опинився у «Челсі».

 

Команда

Марк Вілмотс вирушив до Бразилії з такими виконавцями:

Воротарі: Тібо Куртуа («Челсі»), Сімон Міньоле («Ліверпуль»), Семі Боссют («Зюлте-Варегем»).

Захисники: Тобі Альдервейрельд («Атлетико»), Антоні Ванден Борре («Андерлехт»), Даніель ван Бюйтен («Баварія»), Венсан Компані («Манчестер Сіті»), Ян Вертонген («Тоттенхем»), Томас Вермален («Арсенал»), Ніколас Ломбертс («Зеніт»), Лоран Сіман («Стандард»);

Півзахисники: Маруан Феллаїні («Манчестер Юнайтед»), Аксель Вітсель («Зеніт»), Стівен Дефур («Порту»), Муса Дембеле («Тоттенхем»), Насер Чадлі («Тоттенхем»), Кевін де Брюйне («Вольфсбург»), Еден Азар («Челсі»), Дріс Мертенс («Наполі»);

Нападники: Аднан Янузай («Манчестер Юнайтед»), Ромелу Лукаку («Челсі»), Дівок Оріджи («Лилль»), Кевін Міральяс («Эвертон»).

Тренер «дияволів» зазвичай використовує схему 4-2-3-1. Захисники на флангах: Альдервейрельд, Вертонген. Центральні: Компані (ван Бюйтен), Вермален (Ломбертс). В опорній зоні грають Вітсель і Дефур. Трішки вище від них розміщується Феллаїні. Крайки: де Брюйне (Міральяс), Азар. Нападник: Лукаку.

Прогноз: Найперше місце у групі. Алжир, Росія та Південна Корея явно не конкуренти хлопцям Вілмотса.

Андрій Соколовський, спеціально для "Футболу 24"