УКР РУС

Баварія переживає першу кризу при Ковачу – 7 зірок вже не задоволені тренером, назріває бунт

3 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Ніко Ковач не може привести Баварію до перемоги не тільки в Бундеслізі. У простенькій групі Ліги чемпіонів, де з грандів лише мюнхенці, нова невдача спіткала їх вдома на Альянц Арені.

Баварія могла програти Аяксу – від ганьби врятував класний сейв Нойєра (найкращого гравця господарів у цій грі за оцінками Whoscored!) на останніх хвилинах. Перед тим команда Ковача не змогла вдома обіграти більш ніж скромний Аугсбург, а Герті взагалі програла вперше при новому тренерові. Перед цією Баварією вже не тремтять клуби Бундесліги, а Борусія Дортмунд обходить її на вершині таблиці. Щось схоже ми бачили в минулому сезоні. Десь так рік тому Карло Анчелотті поплатився за поразку від ПСЖ 0:3. Тоді також однією з причин невдач була напружена атмосфера в команді.

Баварія – Аякс – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Хто ж бунтує зараз і чому? Ще до матчу з Аяксом в німецькій пресі писали про 4-х незадоволених ротаціями головного тренера, який прийшов зі скромного Айнтрахта. Матс Хуммельс, Хаві Мартінес, Хамес Родрігес і Сандро Вагнер розчаровані співпрацею з хорватським фахівцем. Гравці вважають, що постійні зміни у складі не сприяють зіграності та ігровому тонусу.

Так, німецький захисник вважає, що став головною жертвою рішень 46-річного тренера, через які начебто не може набрати форму. Водночас Ковач всередині команди розкритикував Хуммельса за матч з Аугсбургом, в якому команда втратила перемогу на 87-й хвилині. Наставник також вважає Матса найслабшим у лінії захисту і закидає йому, що той занадто повільний і заграється зі своїми надмірними підключеннями в атаку.

Матч проти Аякса повинен був стати реакцією на останні провали. Що у підсумку? Було тільки гірше. Лише в перші 10 хвилин Баварія домінувала. Забила швидкий гол і... здулась. Кривдники Динамо створили не менше моментів. Мюнхенський "Голлівуд" зіграв один з найгірших матчів у 2018 році. Майже вдвічі амстердамці були влучнішими за ударами (7:4), їхні контратаки були значно небезпечнішими, ніж позиційні випади господарів.

Ковач знайшов причини невдачі у двох речах: поганий відбір (програні єдиноборства) і даремний поспіх та відповідний брак при передачах. У Німеччинні преса розбомбила мюнхенських зірок. Стара гвардія підвела в атаці. Вони самі це розуміють. "Ми все робили погано. Нічого в нас не виходило. У кожному моменті суперники були на крок попереду. Аякс провів такий матч, який планувати зіграти ми", – зізнається Ар'єн Роббен, який ніколи не намагається прикрасити загальну плачевну картину.

Гру Роберта Лєвандовскі в умовах ізоляції та жахливої якості комбінаційної гри окреслили словом "розлогінений". Коли команда, яка не пустила київських динамівців у груповий раунд ЛЧ 2018/19, відчула проблеми Баварії, стало ще гірше. Так, команда екс-наставника мюнхенського дубля і сама добре зіграла, але передусім іменитий суперник виявив небачену слабкість та вседозволеність.

Хамес Родрігес, якого багато фанатів хотіли бачити в основі, вийшов лише на 62-й хвилині. Зате Томас Мюллер провів свій 450-й матч за клуб, зараз відверто не вражає формою. Колумбійця вважають одним з найкращих гравців нинішньої Баварії, але йому не дуже довіряє Ковач. Після гри він швидко побіг у роздягальню, спакував речі і ображено покинув стадіон, не промовивши жодного слова.

У матчі з Аяксом мюнхенці програли з точки зору фізики і, що найбільше дивує, ментальності. Воно й не дивно. Список незадоволених розширюється: Ніклас Зюле (сидить на лаві запасних, незважаючи на слабку гру Боатенга), Серж Гнабрі (сидить через Роббена та Рібері, які починають бунтувати відразу після своєї заміни) та літній новачок Леон Горецка (отримав лише 12 хвилин за 2 матчі в Лізі чемпіонів) поповнюють його.

Баварія – Аякс: Гнабрі за 16 хвилин більше пробивав по воротах та здійснив вдалих обведень і ключових пасів, ніж Рібері за 74

Гравцям здають нерви, керівництво в особах Хьонесса та Румменігге розлючене, Ковач говорить про наміри ще раз сісти і передивитись останній матч зі своїм штабом. Хмари в роздягальні згущуються з кожною невдачею, а попереду в суботу зустріч із Борусією Менхенгладбах – командою, яка йде в зоні Ліги чемпіонів і програла лише тій же Герті.

Можливо, німецькі ЗМІ просто перебільшують розмір кризи, адже все починалось із 7 перемог поспіль. А можливо, цей ФК "Голлівуд" здатен тримати в єдності лише хтось такий, як Хайнкес. Якщо невдачі продовжаються, доведеться вкотре повертати з пенсії великого герра Юппа?