УКР РУС

Баварія має колосальні проблеми – 5 причин фіаско команди Ковача і радикальні вимоги легенди

7 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Баварія не виграє вже 4 поспіль матчі. Ніко Ковач бореться за роботу головного тренера.

Коли Баварія програє Борусії з Гладбаху вдома 0:3, щось точно відбувається. У Бундеслізі, де при Хайнкесу для мюнхенців просто не існувало суперників, зараз твориться неймовірне. Баварія вибула із зони ЛЧ, вона тотально програє по грі Аяксу в головному єврокубку, але намагається триматись на плаву. Сьогодні відбулась "кризова зустріч" Хасана Саліхаміджича з Ніко Ковачем, а "Футбол 24" оглянув ситуацію у клубі, який завжди претендує тільки на перші місця. Ситуація ускладнюється тим, що у підготовці до наступного матчу з Вольфсбургом тренерський штаб через міжнародну перерву може розраховувати лише на 7 гравців!

Баварія – Борусія М – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Утім боси мюнхенського гранда бачать певний позитив у тому, що 11 гравців роз'їхались по національних командах (7 – у збірну Німеччини). Вони зможуть перезарядити батарейки, змінять атмосферу, яка стає з кожною невдачею аж надто тягучою.

Від хорватської мови до аналогій з Анчелотті – у чому проблема Ковача

Роздягальню Баварії штормить. Нинішній головний тренер нагадує попереднього, звільненого десь рівно рік тому. Карло Анчелотті так само закидали погані стосунки із зірками та слабку інтенсивність тренувального процесу. Зараз "ротен" також виглядають негідними високого статусу, якщо дивитись на фізичний стан гравців. Крім цього, мюнхенські зірки все частіше згадують... Гвардіолу, на фоні якого Ковач виглядає ще жахливіше.

У розпорядженні Bild з'явились інсайди з розташування команди. Баварія не просто страждає через відсутність фарту і результату. Проблеми набагато глибші. Так, один з моментів розколу команди лежить у досить специфічній площині. Коли Ніко перебуває поруч зі своїм братом Робертом, тренером воротарів Тоні Тапаловічем чи директором Хасаном Саліхаміджичем, він часто спілкується хорватською мовою. Його не стримує навіть те, що поруч можуть бути інші люди, які не знають її. Деякі гравці, як і помічник тренера Петер Херманн, вважають це проявом неповаги.

Футболісти "ФК Голлівуд" не розуміють принципів ротації Ковача. Гравці, які проводять класний матч, сідають на лаву в наступному (наприклад, Хамес після Шальке чи Зюле після Байєра), тоді як інші можуть перебувати в поганенькій формі, але виходити на поле знову і знову.

Орендований у Реала колумбійський півзахисник є, мабуть, головним незадоволеним на сьогодні. Родрігес навіть перейшов певну критичну межу, коли прокричав у роздягальні: "Ми не у Франкфурті!" Добре, що цієї іронії не чув екс-наставник франкфуртського Айнтрахта. Хамес начебто хоче піти з команди, про що збирається сказати Ковачу.

Ветерани команди нарікають на відсутність чіткого і зрозумілого плану дій в атаці, як це було при Гвардіолі та Хайнкесі. Проблема Ковача в тому, що він не пропонує команді нових вирішень і стабільно тримається своїх переконань. Часто Баварія просто вичікує свого шансу, але це ж дійсно не Айнтрахт. Вона не може так грати. Лідер Гладбаха Крістоф Крамер відверто заявив, що нинішню Баварію ніхто і не думає боятися, що дуже не сподобалось Джошуа Кімміху.

Претензії стосуються і тренувань. Посеред тижня показовий був момент, коли заняття тривало якихось 50 хвилин, хоча це був звичайний тренувальний день. Футболісти були незадоволені легкістю тренувань Анчелотті, а тепер не розуміють, чому Ковач відійшов від інтенсивності, яка була під час літньої міжсезонної підготовки. Початок кінця Карлетто в Мюнхені поклали саме незадоволені гравці. Нині відбуваються схожі процеси, хоч, може, ще не настільки критичні.

Безжальна критика легенд

Востаннє під час Октоберфесту Баварія не виграла 4 матчі поспіль ще майже 20 років тому. Можна би було пожартувати, що гравці просто забагато думають про пиво та відволікаються на святкову атмосферу, якби не було так сумно. Жалюгідні 2 очки з 12 можливих. Боси клубу Улі Хьонесс та Карл-Хайнц Румменігге спустились відразу після матчу з Борусією у роздягальню. Якщо вони обидва це роблять, це свідчать про щось дійсно погане. Утім поки що керівництво обрало нейтральну тактику: ані підтримувати Ковача, ані гнівно критикувати.

Зовсім інакше висловлюються легенди клубу. Триразовий чемпіон Німеччини, переможець Ліги чемпіонів Штефан Еффенберг вимагає позбутись аж 6-х лідерів команди: "Крива йде більше вниз, ніж вгору. Гравці, які роками були лідерами, поволі зникають. Маю на увазі таких виконавців, як Жером Боатенг, Матс Хуммельс, Ар'єн Роббен, Франк Рібері, Мануель Нойєр і Роберт Лєвандовскі. Клуб повинен дозволити їм піти".

Колишній капітан Баварії вважає, що команді потрібен новий імпульс і молода кров. Можна не погодитись з Еффе тільки відносно Нойєра, який все ще видає великі матчі, та частково щодо Лєвандовскі, якому просто немає альтернативи, хоч він і забиває зараз малувато. Інші ж все частіше виглядають посередньо і не показують стабільно висококласної гри. Утім навряд чи в Мюнхені змінять свою помірну трансферну політику та будуть ганятись з десятками мільйонів по Європі, а саме нинішні реалії і дозволяють ветеранам жити і непогано почуватись в умовах відсутності серйозної конкуренції.

Семиразовий чемпіон Німеччини, володар Золотого м'яча також не шкодує критики. Лотар Маттеус не може пригадати, коли востаннє бачив Баварію настільки слабкою: "Її гра не має нічого спільного із сучасним футболом. Відсутність ентузіазму, мови тіла. Вони навіть не загораються бажанням йти в боротьбу із суперниками. Від такої команди, як Баварія, очікуєш вирішень проблем, але зараз вони їх не мають зовсім".

Публічна відповідь команди

Сезон 2018/19 все більше починає бути схожим на попередній. Такий же непереконливий початок у чемпіонаті, знову Борусія Дортмунд виривається уперед. Тоді все завершилось раннім звільненням Анчелотті, поверненням Хайнкеса з пенсії і дивовижно легким чемпіонством. Зараз Улі Хьонесс не поспішає з радикальними кроками. Щоправда один момент показовий: після вчорашнього домашнього фіаско вся команда з тренером відвідала пивне свято Октоберфест. У цей же момент президент подався... на матч баскетбольної Баварії. Черпати натхнення в незвичній атмосфері чи шукати рішення щодо Ковача?

Принаймні гравці команди один за одним публічно говорять про єдність у важкий час і підтримку один одного. Це поки один з небагатьох позитивів, який дає шанс хорватському наставнику змінити ситуацію і врятувати свої тренерські перспективи.

Баварія переживає першу кризу при Ковачу – 7 зірок вже не задоволені тренером, назріває бунт