УКР РУС

Баварія – Арсенал: анонс матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

17 квітня 07:30 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Олекса Бик

Баварія у рамках матчу-відповіді чвертьфіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2023/24 приймає Арсенал. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Матч Баварія – Арсенал відбудеться сьогодні, 17 квітня, на стадіоні "Альянц Арена" в Мюнхені. Стартовий свисток головного арбітра Данні Маккелі пролунає о 22:00 за київським часом. Дивитися гру онлайн можна на MEGOGO.

Перед першою зустріччю вболівальники та експерти говорили про величезну перевагу Арсенала в якості гри. Про різницю в успішності результатів можна було навіть не згадувати – північні лондонці мчали до золота АПЛ, а мюнхенці чекали на золото Байєра з 16-очковим розривом. Як наслідок, фани "канонірів" набрались сміливості й почали марити помстою за три поспіль розгроми з рахунком 1:5 в середині 2010-х.

Прихильники "рекордмайстера" по старій пам'яті тролили Арсенал, очікуючи на нові 5:1, однак вже у перші 15 хвилин на Емірейтс їм стало не до сміху. Команда Мікеля Артети не просто домінувала – вона робила це без особливих новинок у тактичній підготовці. А Томас Тухель при цьому обрав боягузливу оборонну модель, почасти звалюючись до п'ятірки захисників (Гнабрі опускався за Вайтом).

Увесь світ уважно спостерігає за перебігом Ліги чемпіонів. Адже залишатися осторонь цієї топової спортивної події просто неможливо. Обирайте чипси з асортименту Lay’s, щоб поринути з головою у вир футбольних подій.
Підтримуйте улюблену команду разом з Lay’s – спонсором Ліги чемпіонів! Є Lay’s? Буде футбол!

І все одно Баварія виглядала погано. По-перше, вона не витримувала пресингу й контрпресингу Арсенала – вже десь після третьої передачі м'яч опинявся в ногах північних лондонців. По-друге, персональна опіка на фланзі Сака-Вайта-Едегора не працювала, а опускання Мартіна в опорну зону для закидушок взагалі залишились без контраргументів.

Арсенал легко міг забивати два вже на старті, але забив тільки один, а потім хід зустрічі гучно перевернувся. Баварія першими ж двома контратаками оформила два голи. До кінця першого тайму могло бути і 1:3, а то й всі 1:4. "Каноніри" нічого не могло зробити з ривками Сане через все поле. От тільки був нюанс – моменти гостей не мали тактичного пояснення.

Баварія до перерви не провокувала цих контратак, не грала і не шукала вразливі точки. Це були просто вдалі виноси або індивідуальні прояви геніальності Сане. Якийсь механізм створення контратак було запропоновано тільки по перерві, коли команда стала активніше вступати у боротьбу за нічийні м'ячі, але все одно цей підхід виглядав інтуїтивним, непродуманим.

Томас Тухель зіграв, як тренер умовного Вулверхемптона чи Ноттінгемом, але зі складом вартістю в мільярд євро. Це був боягузливий, безініціативний і сирий футбол, однак дуже пощастило з реалізацією. Арсенал був на порядок кращим – втім, два пропущених голи істотно вплинули на "канонірів". Намагаючись відігратись, підопічні Мікеля Артети формували свої розіграші, намагаючись завершувати атаки у гірше підготовленій структурі.

Поява Зінченка по перерві змогла, з одного боку заспокоїти лондонців, а з іншого – зробила їх цікавіше у роботі між лініями. Олександр провів блискучий поєдинок, ставши другим серед усіх гравців за очікуваною гостротою та кількістю пасів з просуванням. І це вже система – у двох поєдинках до Баварії українець теж видавав ефективний і корисний футбол.

Тим більше бісила реакція пришелепкуватих англійських ТБ-експертів, а також азіатських туристів на Емірейтс. Причину поразки від Астон Вілли на вихідних вони вбачають саме у Зінченку (трибуни його освистали), хоча той взагалі не має відношення до пропущених голів. "Каноніри" дійсно заслужили на критику, але мало хто розумів, у чому крилася головна провина лондонців.

Насправді, поєдинок з "вілланами" нагадував зустріч з Баварією, тільки перший тайм був ще кращим. Арсенал шокував бірмінгемців 4-5 гольовими моментами, а також мав понад 30 дотиків до м'яча у чужому штрафному. Супернику не дозволили нічого, крім випадкової контратаки з влучанням у стійку. А потім суперник трішки вирівняв гру, а час почав підтискати.

Зрештою, Арсенал знову пропустив два голи з нічого й згорів. Таким чином, команда Мікеля Артети розкрила два неприємних факти про себе – у важливих матчах вона не завжди конвертує своє домінування в комфортну перевагу за голами, а після несподіваних поворотів у грі "каноніри" втрачають свою вбивчість. З Астон Віллою команда взагалі попливла.

Але чи зможе цим скористатись Томас Тухель? Унаї Емері зміг прибити лондонців, почавши оборону через володіння з геніальними пасами Тілеманса. Арсенал ніби й продовжував пресингувати, і не здавався – але Юрі та загальна ставка суперника на обережний контроль вибивали Арсенал з колії. Теоретично, Баварія має цілий вагон футболістів, здатних карати так само – але на Емірейтс все звелося до звичайних виносів.

Доволі невиразна перемога над Кельном у суботу не додає віри у перспективи Томаса Тухеля. До того ж, команда втратила Комана й Гнабрі, а участь Сане перебуває під сумнівом.

Словом, матч обіцяє бути дуже цікавим. Арсенал все так же виглядає краще у командному та ігровому плані, але в Лізі чемпіонів всі ці особливості розмиваються. Тим паче, у чвертьфіналі.

Кадрова ситуація

У Арсенала немає проблем із стартовим складом. Протягом тижня виникали невеличкі питання щодо Едегора й Ківіора, але всі футболісти Арсенала тренувались у загальній групі. У Мікеля Артети є приємний головний біль при виборі основи.

Цікаво, чи довіриться він Зінченку? Минулого разу Артета випустив Ківіора, однак той проти Сане провалився – на відміну від Олександра, у якого був ще й надійний матч проти Брайтона (а там теж були сильні вінгери). Томіясу з Астон Віллою теж зіграв невдало, але випустити українця під Баварію – це все одно величезний ризик.

Крім того, питання викликає довіра до Жезуса. У бразильця найнижча реалізація з усіх гравців АПЛ з 50+ ударами (4 голи з 52-х). З іншого боку, саме Габі організував рятівну атаку Арсенала у другому таймі з Баварією – і саме його пресинг був першопричиною провалу Астон Вілли в першому.

Баварії точно не допоможуть Гнабрі й Коман, а участь Сане перебуває під питанням. Крім того, мюнхенці не можуть розраховувати на дискваліфікованого Девіса. Ці втрати – один із найбільших аргументів на користь Арсенал на Альянц Арені.

Сержа замінить Мюллер, а Коман все одно був запасним у Лондоні. Крім того, є Матіс Тель. Баварія ніби й готова до втрат – втім, Томас Тухель втрачає варіативність та потенціал свого складу.

Орієнтовні склади на матч Баварія – Арсенал

Баварія: Нойєр – Кімміх, Даєр, Де Лігт, Геррейру – Лаймер, Горецка – Мюллер, Мусіала, Тель – Кейн

Арсенал: Райя – Вайт, Саліба, Габріел, Зінченко – Райс – Сака, Едегор, Жоржінью, Мартінеллі – Жезус

Прогноз "Футбол 24" – прохід Арсенала, ТБ 2,5

Букмекери не визначились з фаворитом протистояння. Як і більшість експертів. Робити прогноз дійсно непросто, але проти очевидного факту не попреш – Арсенал проводить кращий сезон, у Арсенала значно краще поставлена гра (причому в усіх аспектах), а перший матч лишень підтвердив ці тези.

Баварія так і не знайшла адекватного розв'язання проблеми лондонського пресингу й контрпресингу, а її голи мали абсолютно несистемний характер. Мюнхенці повинні суттєво переробити тактику на домашку – от тільки в стартові плани Томаса Тухеля протягом сезону нині не вражають. Спроба віддзеркалити Байєр завершилась розгромом у Леверкузені, а на виїзді з Лаціо та вдома з Борусією Д кожне рішення тренера покращувало гру – тільки це були рішення тренера суперників, і краще починали діяти саме вони.

Зрештою, на виїзді з Арсеналом "рекордмайстери" викотили план, який сподобався б хіба що Валерію Іващенку. І то не факт – Оболонь, на відміну від Баварії, у останніх матчах пресингувала. Мікель Артета ж у поточному сезоні славиться як стартовими планами, так і вмілими замінами по ходу гри (що знову ж таки показав матч з Баварією).

Якщо Мюнхену не пощастить зловити Арсенал на контратаках, а Томас Тухель не вигадає нічого іншого, то Арсенал приб'є Баварію. Звісно, Ліга чемпіонів славиться несподіваними поворотами, але логіка підказує ставити на "канонірів" – хоча взагалі-то краще ставити на ТБ 2,5.