УКР РУС

БАТЕ: "команда пивзаводу", яку знищив Шахтар. Що потрібно знати про суперника Олександрії в Лізі Європи

4 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" представляє чемпіона Білорусі, який побореться із командою Володимира Шарана за вихід у груповий етап Ліги Європи.

Історія

БАТЕ, футбольний клуб Борисовського заводу автотракторного електрообладнання, заснований у 1973 році. Тричі ставав чемпіоном Білоруської РСР. Але у 1984 році команду розформували.

Початок новітньої історії припадає на 1996 рік. Упродовж свого 21-річного існування "батони" встигли стати найтитулованішою командою країни – абсолютним гегемоном у внутрішніх змаганнях. Зараз у скарбничці Борисова 13 чемпіонських титулів. Більше того, починаючи із 2006 року, чемпіоном Білорусі незмінно ставав лише БАТЕ.

А ще "трактористи" (друге прізвисько футболістів цієї команди) – перший білоруський клуб, який пробився у групові турніри Ліги чемпіонів та Ліги Європи. Свого піку борисовчани досягнули під керівництвом молодого тренера Віктора Гончаренка. У сезоні 2008/09 БАТЕ гучно заявив про себе у найпрестижнішому клубному турнірі Європи, двічі зігравши внічию з Ювентусом (2:2 та 0:0), а також не поступився на полі потужного у ті часи Зеніта (1:1).

Перетин з Україною

Двічі жереб зводив БАТЕ із українськими клубами. Спогади про ці дуелі – не найприємніші для білорусів. У сезоні 2010/11 "трактористи" перетнулися з Динамо у груповому етапі ЛЄ. З Києва їм вдалося вивезти нічию 2:2, після чого ряд футболістів БАТЕ не найкраще відгукнувся про "динамівців" і, зокрема, Артема Мілевського.

Кияни подали помсту холодною. На засніженій арені у Мінську Динамо взяло цілковитий реванш 4:1, а Олег Гусєв видав свій знаменитий спіч.

"Ми повинні були ще в Києві їх ставити на місце в першому таймі, якби забили всі моменти, які у нас були. Але ми довели, що це дворова команда. Тільки футболісти пивзаводу можуть до гри висловлюватися так, як це дозволяли собі гравці БАТЕ. А на футбольному полі все виявилося зовсім по-іншому".

Через чотири роки Шахтар ще раз підтвердив різницю у класі між лідерами білоруського та українського футболу. У груповому етапі ЛЧ "гірники" розбили "трактористів" у Борисові 7:0, а у Львові закріпили розгром – 5:0. Злим генієм білорусів став Луїс Адріано, який відвантажив їм аж 8 голів.

Попередній та новий сезон

Чемпіонат Білорусі розігрується за системою "весна – осінь". БАТЕ у комфортному ритмі здобув 13-й комплект золотих нагород, обігнавши найближчого переслідувача – солігорський Шахтар – на 11 очок. А от Кубок Білорусі, який має незвичну формулу "весна – весна", "трактористи" програли. У квітні цього року на стадії півфіналу їх зупинило брестське Динамо – 0:2, 1:0.

Невдача спіткала БАТЕ і в ЛЧ. У третьому кваліфікаційному сезону 2016/17 "батони" сенсаційно вилетіли від ірландського Дандолка – 1:0, 0:3. А в раунді плей-офф ЛЄ сильнішою від БАТЕ виявилася Астана – 2:0, 2:2. На цьому євросезон для Борисова закінчився.

Принагідно нагадаємо, що у новому розіграші ЛЧ БАТЕ пройшов вірменський Алашкерт (1:1, 3:1), проте у третьому раунді склав зброю перед Славією Руслана Ротаня – 0:1, 2:1. У чемпіонаті Білорусі, де зіграно 16 турів, "батони" поки що посідають другу сходинку, поступаючись солігорському Шахтарю трьома очками.

Лідери

Капітаном команди є 33-річний Віталій Родіонов, форвард на прізвисько "Професор". За БАТЕ виступає із 2006-го, лише одного разу перервавшись на короткотривалу оренду у німецькому Фрайбурзі. Найкращий бомбардир в історії клубу.

Місце у воротах іноді займає ще один "динозавр" – 34-річний Сергій Веремко. Україна для нього не чужа, адже 6 років тому він виступав за Севастополь. Раніше, у "нульових", захищав ворота харківських Арсенала та Геліоса, а також пробувався в ФК Харків. Щоправда, зараз на поле частіше виходить молодий конкурент Веремка – Денис Щербицький.

У півзахисті бачимо старого знайомого – Валеріане Гвілію. Екс-гравець запорізького Металурга має у БАТЕ доволі регулярну ігрову практику. Також варто виділити Олександра Володька та Ігоря Стасевіча – заслужених ветеранів клубу.

Захисту Олександрії належить пильно контролювати форварда Михайла Гордійчука. У цьому сезоні чемпіонату Білорусі він забив 8 м’ячів і лідирує у списку бомбардирів.

Тренер

Олександр Єрмакович – легенда БАТЕ. У якості гравця він віддав клубу 10 років, виступаючи на позиції півзахисника. Зав’язавши із кар’єрою футболіста, увійшов до тренерського штабу БАТЕ, а з 2013-го сольно очолює команду.

Саме на його каденцію припали нищівні ляпаси від Шахтаря із загальним рахунком 0:12. Але це не стало підставою для звільнення Єрмаковича, адже у національних турнірах він давав стабільно високий результат.

Стадіон і фанати

Найкраща футбольна арена Білорусі прочинила усі свої ворота у травні 2014-го. Будівництво тривало майже 4 роки і коштувало близько 50 мільйонів доларів.

Місткість "Борисов-Арени" – трохи більше 13 тисяч глядачів. Саме тут збірна України обіграла Білорусь із рахунком 2:0 восени 2014-го, а фанати обох таборів перегукувалися зарядами "Жыве Беларусь!" – "Слава Україні!", створивши неповторну дружню атмосферу. Ультрас БАТЕ, до слова, публічно підтримували Євромайдан.

Життя профі-фаната у Білорусі надзвичайно непросте і тернисте. Чому? Розповімо в одному із наступних матеріалів.

Сторінка автора у Facebook

Історична перемога Олександрії, закономірне фіаско Олімпіка. Топ-8 головних підсумків виступу українських клубів у Лізі Європи