УКР РУС

Барселона здобула мегавольову перемогу над Реал Сосьєдадом – 88-річне прокляття знищено

14 січня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона припинила втрачати очки в Сан-Себастьяні та залишилась єдиною командою з топ-5 чемпіонаті, яка ще не програла в сезоні 2017/18.

Луїс Суарес оформив вирішальний для перемоги дубль. Голів Вілліана Хосе та Хуанмі не вистачило баскам навіть для нічиєї. Мессі поставив крапку крутим ударом зі штрафного.

Барселона краще почала, але пропустила першою, і все змінилось. Вілліан Хосе класно пробив головою у падінні після навісу Прієто справа – м'яч вдарився об газон і влетів під поперечку. Хуанмі подвоїв перевагу завдяки Серхі Роберто, який переправив снаряд у ближній кут, підловивши свого воротаря тер Штегена. Паулінью допоміг Барсі повернутись у гру, замкнувши простріл Луїса Суареса. А після перерви на полі був один маг. Уругвайський. Суарес спочатку зробив гол з нічого, ефектно відправивши снаряд по дузі в дев'ятку, а згодом скористався гольовим пасом... Вермалена... головою з центра поля.

Прокляття Аноети для Барселони знято

Барселона не вигравала в Сан-Себастьяні, пропустивши першою, з 1930 року. Останні 7 матчів тут – 5 поразок "синьо-гранатових" і 2 нічиї. Довгих 11 років без перемог на "Аноеті", і ось настала ця солодка мить тріумфу. Ще й в якому стилі!

Барса і Реал Сосьєдад двічі помінялись тілами

Лідери чемпіонату гарно почали. Момент за моментом, Мессі розгойдувався і створював все більшу загрозу, і тут на тобі... Раптово, ніби за помахом магічної палички, команди помінялись тілами. Сосьєдад знищував Барсу своїм пресингом біля чужого штрафного, весело комбінуючи і граючи у швидкий атакувальний футбол. "Блауграна" не могла вийти за межі штучно створеної зони та забула, як створювати моменти, аж до гола півзахисника Паулінью (8-й у сезоні – реально один з найкращих бразильців зараз в Європі!).

Після нього, а особливо після перерви карета перетворилась на гарбуз, і басконська попелюшка знову стала сірою мишкою на фоні Принца Каталонії. Тепер це Барселона не давала супернику перейти половину поля без параної та ризику привезти собі гол. Швидкість і мобільність знову належали гостям, а у Сосьєдада не залишилось жодних козирів, крім віри у всемогутнє прокляття.

Суддівський скандальчик

Другий гол РС прийшов десь на 20-й хвилині. Гол, схожий на наступний (удар, рикошет і м'яч у сітці), але не зарахований. Чому? Суддю схопило якесь запаморочення, і він придумав фол на Ракітічу, який просто подарував супернику м'яч перед своїм штрафним. Арбітр сказав гравцю, що там було порушення правил, але всі бачили, що це не так. Утім згодом РС забив другий м'яч, а все одно програв. Тому господарям не потрібно винуватити суддю в поразці.

Експериментатор Вальверде зіграв у Енріке, але не зламався

Луїс Енріке залишав на цьому стадіоні Мессі в запасі. Ернесто Вальверде теж вирішив показати, що не вірить у прокляття, і самовпевнено випустив замість Андреса Іньєсти Андре Гомеша. Іспанські ЗМІ цей експериментальний, ба навіть викличний хід екс-наставника Атлетіка не зрозуміли.

Вальверде також залишив на лаві запасних Дембеле, і атакувальний потенціал середньої лінії був незвично низьким. Ракітіч розгублено втрачав м'яч, Гомеш і Бускетс провалили матч і теж не були загрозою для воріт суперника. Мессі та Паулінью з допомогою Суареса намагались повернути команди обличчя лідера, але їм було складнувато втрьох. І все ж, не провівши жодної заміни, Ернесто довів свою правоту. Команда знову постала безжальною машиною, якій не відоме почуття жалю до суперника. Перевага в 9 очок над найближчим переслідувачем (Атлетіко), відрив плюс 19 від Реала мадридського.

У топ-5 чемпіонатах Європи є тільки 1 клуб без поразок

Це міг бути чорний день для грандів з каталонським корінням. Колишній гравець та тренер Барселони Хосеп Гвардіола вперше в сезоні АПЛ програв з Манчестер Сіті. Барса ж відставала по ходу матчу на 2 голи, але таки залишилась останньою командою з топ-5 чемпіонатів Європи, яка досі не програла в сезоні 2017/18.

Гравець матчу

Луїс Суарес вперше в житті забив на "Аноеті". Уругваєць відзначився у 6-му поспіль матчі сезону, забивши за цей час у Прімері 8 голів. Цікаво, що уругваєць по суті є єдиним гідним конкурентом для Мессі в боротьбі за звання найкращого бомбардира Прімери. У Лео 17 голів, у Луїса – 13. Гравцем матчу міг би стати Томас Вермален, якби не переможна магія "Пістолєро". Незважаючи на 2 пропущені голи, бельгієць відзначився надійною грою в центрі захисту та гольовим пасом з центра поля, відданим головою.

Цікавий Мессі-факт

Ну, як цікавий. Кому цікаві буденні, як понеділки, побиття історичних рекордів цього генія. Більше дивують ті дні, коли Мессі примудряється нікого не перевершити. Якщо серйозно, то Ліонель забив 366-й гол у Прімері, побивши рекорд Герда Мюллера. Жоден інший гравець не забив у топ-5 чемпіонатах Європи більше голів за одну команду.

Вальверде перевершив Гвардіолу

Наставник Барселони не програв 29-й матч поспіль, що є кращим показником, ніж у Хосепа Гвардіоли, який у Харкові недавно зупинився з Ман Сіті на 28-й грі.

Реал Сосьєдад – Барселона – 2:4

Голи: Вілліан Хосе, 11, Хуанмі, 34 – Паулінью, 39, Суарес, 50, 71, Мессі, 85