УКР РУС

Барселона – Реал Сосьєдад: непроста перемога каталонців як гарна розминка перед Ліверпулем та прекрасний матч Рульї

21 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 33-го туру іспанської першості Барселона завдяки голам Клемана Лангле та Жорді Альби переграла у рідних стінах Реал Сосьєдад (2:1).

Матч розпочався у дуже повільному темпі без особливої гостроти з боку обох команд. За перші 25 хвилин найбільш помітним футболістом був голкіпер Херонімо Рульї, який раз за разом виходив з воріт та перехоплював банальні подачі господарів. Навіть Мессі зі штрафного пробив у стінку – настільки все було спокійно на полі, що влаштовувало басків. З часом вони підлаштувалися та навіть провели кілька непоганих за задумом позиційних атак.

Друга половина першого тайму виявилась набагато гострішою. Команди обмінялися кількома небезпечними моментами: так, на 27-й хвилині Лео зі стандарту пробив над поперечиною, а на 31-й красивою стіночкою увірвався у карний майданчик – в останню мить м'яч з-під його ніг вибив Рульї! Відповідь Сосьєдада виявилась вражаючою: Пардо закинув м'яч на лівий край штрафного, звідки Хуанмі потужно вистрілив низом – тер Штеген парирував на Хосе Вілліана, а той з кількох метрів запустив круглого на трибуни! За дві хвилини після цього Мессі завершив затяжну атаку Барси нескладним ударом в руки голкіперу.

Подібний темп мав до чогось призвести. Дуже швидко стало зрозуміло, що "блаугранас" завелися та притиснули басків. На 42-й хвилині пролунав перший дзвіночок: Мессі накрутив Муньйоса на правому краю штрафного та віддав передачу на Альбу, той перевів лівіше на Суареса, а Луїс в дотик пробив ближній кут – Рульї парирував! На 45-й же господарі відкрили рахунок, заробивши кутовий після подачі на Суареса: Дембеле подав, а Лангле ударом головою влучив у дальню дев'ятку – 1:0.

По перерві зміст гри не змінився. Так, на 48-й хвилині Відаль міг вирватись віч-на-віч, однак вирішив віддати вліво на Дембеле, який виконав невдалий простріл; на 50-й же Усман разом з Лео запоров дуже непогану атаку обрізкою в чужому штрафному. Сосьєдад відповів дальнім ударом Пардо, який зрикошетив від захисника та полетів у нижній кут воріт – тер Штеген врятував Барсу. На 58-й Дембеле знову запоров атаку "блаугранас", пробивши з лівого краю карного майданчику поруч зі стійкою.

Логіка поєдинку натякала, що Барселона знаходиться ближче до голу, однак на 61-й хвилині Реал Сосьєдад несподівано просто зрівняв рахунок. Помилився Піке, який пропустив розрізну передачу Меріно та ривок Хуанмі за спину – форварду залишилось тільки прокинути м'яч повз тер Штегена, що той і зробив.

Втім, вже на 64-й каталонці відновили свою перевагу: Жорді Альба отримав передачу від Мессі та з краю штрафного пробив у дальній нижній кут – 2:1. Щоправда, арбітри не одразу зараховували гол через підозру на пасивний офсайд Дембеле. Зрештою, вони справедливо вирішили, що Усман під час удару Жорді не заважав голкіперу.

Після другого голу каталонці вже старалися не відпускати гру, якісно обороняючись та розриваючи суперника на контратаках. Вже на 70-й хвилині лише самовіддана гра Рульї на виході врятувала Сосьєдад від виходу Мессі віч-на-віч; на 78-й же Суарес протягнув м'яч до штрафного та віддав вліво на Ракітіча, а той потужно вистрілив у ближню дев'ятку – м'яч торкнувся сітки із зовнішнього боку!

Міг забити і Артуро Відаль, який підчатував зрізку Пардо та за кількох метрів запустив м'яч на трибуни. Кілька небезпечних проходів в останній момент зупиняли захисники, в той час як у Сосьєдада можна згадати хіба що прохід Оярсабаля з ударом метрів з 14-ти – його заблокували.

Зрештою, Барселона впевнено довела матч до перемоги. Каталонці набрали 77 залікових балів та продовжили лідирувати у турнірній таблиці з 9-очковим відривом від Атлетіко, в той час як Сосьєдад залишився на десятій сходинці з 41 пунктом.

Барселоні бракує мотивації, але вистачає класу

Матч виявився не стільки важким для Барселони, скільки класним для Реал Сосьєдада. В діях каталонців була помітна величезна сонливість та відсутність мотивації – особливо на старті зустрічі, коли 25 хвилин "блаугранас" грали на прямих ногах і без гостроти біля чужих воріт. Та й впродовж наступних 65-ти господарі діяли неідеально, залишаючи Сосьєдаду можливість для відбору очок.

Важко повірити, але баски на Камп Ноу більше володіли м'ячем (51% ігрового часу) та зробили більше передач (516:524), практично не поступаючись за ударами (11:9, з яких 4:2 в площину й 5:5 повз ворота). За іншими статистичними показниками у команд також все дуже рівно – 12:14 за відбираннями, 12:10 за перехопленнями, 690:674 за дотиками до м'яча, 8:7 за ключовими пасами, тощо.

Найбільш вражаючим є коефіцієнт очікуваних голів: так, у Барселони він на 20% вищий, але Сосьєдад в середині матчу виглядав навіть гостріше. Щоправда, дана модель базується суто на ударах, не враховуючи загальну перевагу Барси та часто занижуючи реальну небезпеку біля воріт через особливості алгоритму.

Втім, лідери Барселони дійсно зіграли нижче своїх можливостей. У Мессі всього лише три удари по воротах, хоча зазвичай їх не менше п'яти; у Дембеле жодного успішного обіграшу при двох спробах, а Суарес одразу три рази заскочив у офсайд – зазвичай він діє на лінії із захисниками ідеально. Схоже, зіркам банально не вистачало мотивації: тільки коли Сосьєдад відверто смілішав та створював якісний момент, Барса заводилася.

Так сталося після моменту Хуамі-Хосе Вілліана, коли каталонці у відповідь відверто притиснули суперника та забили, а потім не відпускали ініціативу. На старті другого вони почасти стали гратися, а не грати, за що отримали справедливий гол – але після цього швидко відновили перевагу й вже нічого не дали створити супернику. Важко звинувачувати господарів у відсутності бажання, адже +9 у чемпіонаті та кілька турів до офіційної перемоги в ньому не можуть не позначитись на психології.

Загалом, Барселона провела типовий свій матч проти середняка, довго розкачуючись і даючи проти себе грати. Каталонці не ставлять своєю ціллю швидкий гол і підвищують темп лише за потреби, не витрачаючи занадто велику кількість сил. Клас "блаугранас" дозволяє їм перемагати в півноги, чому став підтвердженням і цей поєдинок.

Рульї – герой зустрічі

Голкіпер Сосьєдада видав прекрасний перфоменс на Камп Ноу. Удари Лангле та Альби взяти було практично неможливо, але з двома іншими пострілами в площину він впорався – хоча тільки один з них був реально небезпечним. Втім, сейви не стали великою окрасою його гри; більше вражали його розумні й часто відважні дії на виходах.

У першому таймі він взагалі зняв усе повітря та нівелював усі можливі виходи віч-на-віч, а на 71-й хвилині він випередив Лео та отримав від нього коліном в обличчя – і швидко підвівся, ніби нічого й не сталося.

Крім того, вразила залученість Херонімо до загальної систему футболу Сосьєдада. Він постійно знаходився у високій позиції, допомагаючи при виході з-під пресингу та починаючи атаки своїми передачами – за їх кількістю Рульї (64) став третім у своїй команді. Більше пасували тільки центрхави Пардо (72) та Меріно (79). Діапазон дій баска включав увесь штрафний та зону перед ним.

Словом, Рульї видав дуже пристойний матч, ставши найбільш помітним у своїй команді – і не стільки завдяки сейвам, скільки завдяки розумному читанню гри. Для 26-річного голкіпера це означає хороше майбутнє, адже воно належить універсалам – і Херонімо цілком відповідає даному званню.

Непогана перевірка Барси перед Ліверпулем

Матч проти Реал Сосьєдада у розрізі підготовки до архіважкого матчу у півфіналі Ліги чемпіонів вийшов корисним, розкривши як чесноти Барселони, так і слабкі місця. Вже той факт, що "блаугранас" довелося зіткнутися з серйозними проблемами та вмикати повні швидкості, має позитивно вплинути на основу каталонців – вона не втрачає ігрового тонусу, а Усман Дембеле взагалі тільки-но починає його набирати.

Помітно, що без Бускетса центр поля Барселони поки що неможливий – Серхіо дуже добре розвантажує півзахист своєї команди та ефективно руйнує пресинг суперника. Непогано проявив себе Семеду, який зробив п'ять спроб відбирання – чотири виявилися успішними. Крім того, він непогано підтримав атаку (1 обіграш, 1 зароблений штрафний) та став третім за кількістю єдиноборств (10) – і другим за їх успішністю (6).

З мінусів слід відзначити неуважність в обороні. Із Сосьєдадом вона загалом зіграла непогано, набивши класну статистику, але періодично футболістам гостей надавали дуже багато часу для прийняття рішення: так, Оярсабаль на 85-й хвилині змістився з флангу в штрафний, спокійно просуваючись на ударну позицію – ніхто не подумав, що хавбек зіграє так нахабно й в кінці епізоду ще й сам проб'є. Гол Хуанмі розкрив неповоротнітсть Піке та низьку швидкість стартового ривка Жерара – так, Севілья у переможній домашній кубковій зустрічі зробила акцент саме на ізоляціях та грі проти нього один в один.

Загалом, вийшов класний підготовчий поєдинок. В таких матчах сильні команди тільки загартовуються – і це особливо важливо для Барселони, яка вдома грає в півноги без мотивації. Перед зустріччю проти пікового Ліверпуля саме такі спаринг-партнери й потрібні.