УКР РУС

Барселона перемогла Атлетіко: лайка Дієго Кости зламала план Сімеоне, перфоманс Облака, чергові рекорди Мессі та Суареса

6 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 31-го туру іспанського чемпіонату Барселона у більшості дотиснула мадридський Атлетіко завдяки голам Луїса Суареса та Лео Мессі (2:0).

Перший тайм розпочався приблизно так, як від нього й очікувалося – Барселона активно працювала з м'ячем, а Атлетіко надійно закривався й контратакував. Втім, перший момент прийшов з позиційної атаки мадридців на 9-й хвилині, коли Дієго Коста замкнув подачу Філіпе Луїса ударом головою вище воріт.

Відповідь Барси не змусила довго на себе чекати: Мессі своєчасною передачею вивів Альбу віч-на-віч з гокіпером, але Жорді пробив у стійку. "Матрацники" одразу ж вискочили у нову атаку, завершивши її пострілом Аріаса з правого краю штрафного у спину Коутінью. На 20-й же хвилині команди розмінялися моментами: Суарес запоров комбінацію з Мессі при контратаці 2-в-2, але зберіг м'яч і пробив над воротами метрів з 24-х, а Грізманн прорвався правим флангом та вистрілив по центру – без проблем для тер Штегена.

Гра йшла досить рівно, але Барса поступово збільшувала оберти. Одного разу Мессі збили прямо на лінії карного майданчика, але Лео зі стандарту пробив високо. На 27-й же хвилині Облак врятував Атлетіко, парирувавши удар Коутінью в лівий кут після виходу віч-на-віч! Напруга зависла над полем, але ніхто не думав, що вона виллється у вилучення Дієго Кости після дрібного фолу – нападник занадто агресивно апелював до арбітра. Крім того, під час суперечок на жовту картку сіли центрбек Годін та центрахав Родріго, який за кілька хвилин ще й почав шкутильгати. Втім, останній залишився на полі, а Дієго Сімеоне замінив Аріаса на Хіменеса та перейшов на схему 4-3-2.

Вийшло непогано – Атлетіко низько сів, закривши більшість зон, а Барса хоч і домінувала, але рідко загострювала. Лише на 39-й хвилині господарі прорвали оборону суперника як слід, але Суарес запоров вихід сам-на-сам з Облаком недоречним пасом п'яткою, довзоливши Годіну перехопити м'яч. Вже у компенсований час подачу з флангу ударом головою замикав Коутінью, але вийшло зовсім негостро.

По перерві Барселона взялася за Атлетіко по-серйозному, притиснувши мадридців до їх воріт. На велику біду каталонців, у рамці "матрацників" кураж спіймав Облак. На 57-й та 60-й хвилинах Ян легко впорався з ударами Мессі з-за меж штрафного, а на 60-й відверто врятував: Лео, немов на мотоциклі, обіграв половину команди суперника та вивів Суареса сам-на-сам, але уругваєць не зміг пробити словенця. На 64-й він витягнув постріл Лео в дальню дев'ятку, навіть особливо не стрибаючи, а на 70-й виконав свій дев'ятий сейв – Ян спочатку парирував потужний удар Мессі метрів з 20-ти, а потім підвівся й встиг взяти добивання Малкома.

Атлетіко не здавався, а Дієго Сімеоне навіть осмілився випустити на поле Морату. За час атак Барси можна було згадати хіба що штрафний удар Грізманна точно в руки тер Штегену, але після того, як перфоменс Облака загасив атакувальний порив Барси, гості вирівняли матч.

На 70-х мадридці навіть могли забити після замикання флангових подач у виконанні Родрі та Хіменеса, але м'яч в обох випадках пролетів над воротами. На 82-й же непогано вривався у карний майданчик Сауль, але його постріл з лінії заблокували. Здавалося, план Сімеоне спрацює.

Втім, Атлетіко не пощастило з наявністю у Барси таких гравців, як Суарес та Мессі. На 85-й хвилині чергова атака господарів завершилась несподіваним і дуже красивим закрученим ударом Суареса у дальній правий кут – м'яч пролетів під рукою Облака й опинився у сітці. Тут же "блаугранас" і добили суперника: Мессі на 87-й увірвався у штрафний, красиво поклав на газон Годіна і Хіменеса, після чого пробив пробив у протихід Облаку – 2:0! Це була перемога.

Таким чином, Барселона набрала 73 залікових бали та продовжила лідирувати у турнірній таблиці. Розрив між каталонцями та Атлетіко, який йде на другій позиції, тепер становить 11 очок.

Дієго Коста зламав план Сімеоне

Дієго Сімеоне у 15 матчах чемпіонату на чолі Атлетіко жодного разу не перемагав Барселону, хоча при цьому вибивав її з Ліги чемпіонів. Сьогодні він дуже хотів перервати сумну серію, орагнізувавши досить непогану модель гри на Камп Ноу, активно пресингуючи суперника та створюючи моменти за рахунок відкривань вільних зон. Це вимагало великого об'єму роботи і розуміння, як правильно переміщуватись на полі – і Дієго Коста ідеально вписувався у такий матч.

В перші 28 хвилин все працювало як слід: Атлетіко перекривав центр поля (4:8 за відбираннями, 4:7 за перехопленнями) та регулярно відповідав на атаки Барселони – 6:4 за ударами, 4:3 за ключовими передачами, 1:1 за розрізними та 66:51 за пасами в останню третину поля яскраво підтверджували рівний характер гри.

Дієго Коста на 9-й хвилині цілком міг виводити мадридців уперед, замкнувши подачу Луїса з лівого флангу, та й просто наявність на полі такого незручного й жорсткого футболіста насторожувала оборону Барси. І тут настала 28 хвилина.

Після звичайного зриву фолу арбітр Хесус Хіль Мансано потягнувся за жовтою карткою для Дієго Кости, але почув від нього на свою адресу лайку. Іспанські телевізійники по губах прочитали фразу "la puta madre que te parió" – форвард назвав матір рефері повією й моментально отримав пряму червону.

Атлетіко залишився у меншості й завдяки перебудовам Сімеоне з боями стримав тиск Барси до перерви, але після неї гол став лише питанням часу. Його як міг відтягував Ян Облак, але за відсутності контргри, 15 ударах по власних ворота та 63% володіння м'ячем господарями поля у другому таймі шансів втримати нулі було обмаль. Все, що зміг організувати Атлетіко – кілька стандартів без особливої гостроти. А Дієго Коста в таких ситуаціях цілком міг би знадобитися.

Ян Облак – супермен

За те, що Атлетіко уникнув принизливого розгрому, мадридці можуть дякувати тільки Яну Облаку. Статистичні портали Whoscored та Sofasore нараували словенському голкіперу 8 сейвів, хоча ударів у площину було 10 – в будь-якому випадку, це фантастична цифра. При цьому голкіпер не робив карколомних стрибків за ударами в дев'ятку, а просто дуже грамотно обирав позицію, практично не падаючи на газон. Коли ж довелося поїздити по ньому, Облак був шикарним – чого лише коштує подвійний порятунок після пострілу Мессі та добивання Малкома. Навіть гол Суареса Ян міг відбити, якби м'яч по-зрадницьки не проскочив під рукою.

Облак шикарно працював не тільки на лінії. Всі його переміщення були неймовірно вдалими – так, з п'яти виходів Барси віч-на-віч чотири завершились ударами, три з яких парирував Облак; на 39-й же Ян зумів загнати Суареса у глухий кут та змусити відпасувати назад, хоча уругваєць все одно міг зіграти краще. Взагалі, перфоменс голкіпера Атлетіко на 60-х хвилинах виявився настільки вражаючим, що Барса вимкнулася з атак аж на 15 хвилин – настільки каталонці втомилися фізично й морально.

Завдяки фантастичному матчу на Камп Ноу Облак став найкращим голкіпером у Європі на даний момент. Ян парирував 81 зі 100 останніх ударів по воротах, що в останні 13 матчів не вдавалося жодному з його колег у топ-5 європейських ліг. Vamos!

Лео Мессі входить в історію, Луїс Суарес знову на висоті

Аргентинський бог Барселони видав типовий надлюдський матч, завдавши більше третини від усіх ударів "блаугранас" по воротах – з восьми його пострілів заблокували лише один, ще два пройшли поруч з каркасом воріт, а п'ять влучили у площину. Крім того, Мессі разом із Серджі Роберто став лідером за передачами під удар (по три) та разом із Суаресом виконав по одній розрізній.

За кількістю дотиків до м'яча Лео поступається лише Ракітічу (106 проти 144), а вишенькою на торті футбольного буйства стала кількість обіграшів – Коутінью дуже хотів стати найкращим, виконавши 11 спроб (5 вдалих), але на рахунку Лео цілих 13 (6 вдалих). Ах, дійсно – він ще й забив красивий гол.

З таким футболом важко не увійти в історію, хоча для Мессі це вже буденність. Найголовнішим досягненням стало побиття рекорду Касільяса в 334 перемоги у Ла Лізі – у Лео їх тепер 335.

Крім того, капітан Барселони забив 33-й м'яч у цьогорічному чемпіонаті, що разом з 12 асистами обновило інший рекорд – Мессі у сьомому з дев'яти останніх сезонів став причетним до 45 голів "блаугранас".

Цікаво, що з 81 забитого м'яча Барселони у Прімері на 53 належать зв'язці Мессі-Суареса. Два каталонських форварди наколотили більше, ніж Атлетіко (45) та Севілья (49) – і лише на два менше, ніж увесь Реал. Поки що ця парочка – єдина у Ла Лізі, кому вдалося провести 20+ голів.