УКР РУС

Барселона – Манчестер Юнайтед: неготовність "дияволів" до півфіналу, велич Лео та Де Хеа як уособлення біди голкіпера

17 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона в рамках матчу-відповіді чвертьфіналу ЛЧ знищила Манчестер Юнайтед на "Камп Ноу" (3:0), ставши півфіналістом турніру.

Манчестер Юнайтед почав приблизно так, як і у Парижі, прекрасно пресингуючи та караючи сонливу Барселону за помилки. Як і на "Парк де Пренс", гості могли забити вже на 2-й хвилині після того, як Рашфорд увійшов на лівий край штрафного та перекинув тер Штегена – поперечина врятувала господарів! На 7-й непогано вривався до карного майданчика Марсьяль, однак у завершенні атаки Піке зміг заблокувати удар француза. На 9-й же стався один з останніх епізодів агресивної гри МЮ на чужій половині поля – це Погба скористався обрізкою Артура та вирішив пробити майже з центру. Вийшло дуже неточно.

Барса витримала стартовий тиск та взялася до організації власних атак. На 10-й хвилині лише своєчасне перехоплення Джонса врятувало англійців від замикання Суареса на дальній стійці, а на 11-й Ракітіч отримав по нозі у штрафному та впав. Арбітр Фелікс Брих одразу вказав на "точку", однак потім пішов дивитися повтор – а після його перегляду своє рішення про пенальті німець скасував. "Червоні дияволи" тут же відповіли контратакою з ударом Рашфорда метрів з 25-ти, але його взяв тер Штеген.

Матч виглядав доволі рівно, але дуже швидко мрії МЮ про півфінал були знищені. Все почалось на 16-й хвилині, коли Мессі обікрав Янга, а потім переграв Фреда та з лінії напівкола перед штрафним пробив у лівий нижній кут – 1:0. За чотири хвилини практично з тієї ж позиції Лео хитнув Джонса та пробив низом у воротарський кут, але Де Хеа несподівано пропустив м'яч під рукою – 2:0. Фактично, це був кінець для "дияволів".

Друга половина першого тайму практично повністю пройшла без гостроти та з великою кількістю фолів. Виділявся лише Лео; якщо на 36-й хвилині його постріл зі штрафного пройшов над воротами, то на 41-й подачу аргентинця Ракітіч замкнув ударом головою точно в руки голкіперу. Найкращий же епізод стався у компенсований час, коли Мессі відібрав м'яч у центрі та двічі хитнув Джонса; після цього він віддав на Альбу, а той прострілив на дальню стійку – там замикав Роберто, який банально влучив у Де Хеа.

По перерві змісти гри не змінився. МЮ рідко виходив у атаку, а коли це вдавалося, то ніякого завершення епізоди не отримували. Показовими стали 54-56 хвилини, коли гості заробили кутовий і після нього катали м'яч на чужій половині поля, так і не пробивши по воротах – Мактомінай у центрі втратив сферу. Барса ж могла забити третій гол вже на 47-й хвилині, однак Янг в останній момент встиг підставити ногу під удар Мессі з лінії штрафного. Втім, це лише відтермінувало старту: каталонці, не вмикаючи особливих швидкостей, методично розхитували оборону МЮ, а на 61-й хвилині закрили гру обвідним ударом Коутінью в дальню дев'ятку метрів з 22-х – 3:0.

Останні 30 хвилин, таким чином, вже були нікому не потрібні. Госсті взагалі кинули грати, а господарі обмежились ударом Мессі в падінні через себе повз ворота на 64-й. Потім пішли заміни, фоли, картки та позиційна боротьба, яка жодного голу не віщувала. Лише на останніх хвилинах команди обмінялися моментами: Суарес міг закинути м'яч за комірець Де Хеа, але відправив його на верхню сітку, а тер Штеген у красивому стрибку замкнув удар Алексіса головою. Вже у компенсований час Мессі міг оформити хет-трик, хитнувши захисників та пробивши з близької відстані, але тут вже Де Хеа врятував.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував суху перемогу "блаугранас". Барса – у півфіналі ЛЧ!

Манчестер Юнайтед – не проблема для топ-клубів

Манкуніанці потрапили в чвертьфінал Ліги чемпіонів завдяки неймовірному везінню в Парижі. Так, воно було цілком заслуженим, але загалом Манчестер був слабеньким ще в 1/8 фіналу – достатньо згадати про матч на Олд Траффорд, де Тухель влаштував Сульшеру безкоштовний урок тактичної підготовки та керування грою. До Барси норвежець підготував свою команду трохи краще, у рідних стінах давши каталонцям рівний бій – втім, було помітно, що суперник після швидкого голу перейшов у економ-режим. "Блаугранас" в Англії давали проти себе грати, але жодного вкрай небезпечного моменту "дияволи" так і не створили.

У столиці Каталонії англійці несподівано видали паризький варіант розвитку подій, в перші 15 хвилин завдавши чотири удари по воротах при відсутності будь-якої гостроти біля власного штрафного. Щоправда, небезпечним було лише вривання Рашфорда з влучанням у поперечину, а перший реально сильний постріл у площину відбувся аж на 90-й хвилині. Тим не менш, стартова активність дала надію хоча б на овертайм, хоча вже на початку було помітно – Манчестер грає виключно від помилок суперника.

Коли Барса увімкнула клас, все стало на свої місця. Вже друга перспективна атака могла завершитись пенальті, а потім сталося два голи за чотири хвилини. Після них, як зізнався сам Сульшер на прес-конференції, матч було завершено – і, схоже, його настрій передався футболістам. Говорити про якісь дії МЮ після помилки Де Хеа немає сенсу, адже "дияволи" банально нічого не створили – навіть в моменти контролю м'яча вони не знали, що робити далі.

Барселона особливо не напружувалася, створивши не так вже й багато. Низький коефіцієнт очікуваних голів дещо здивував, але "блаугранас" дійсно забили практично все, що мали. З відверто гольовим моментом не пощастило лише Серхі Роберто, в той час як Лео достатньо було легенько покотити у воротарський кут – далі Де Хеа вже робив все сам.

Уле-Гуннар Сульшер у поточному сезоні привчив вболівальників до ефективного автобусу в топ-матчах, однак запас його міцності виявився недостатнім для пізніх стадій Ліги чемпіонів. Та й самого Сульшера вже навчилися контрити, про що говорять п'ять поразок у сімох останніх матчах. Такого рівня для півфіналу ЛЧ недостатньо.

Мессі знову виніс англійців з ЛЧ

Лео Мессі знову видав фантастичний поєдинок та став найкращим футболістом на полі. Аналітичний портал Whocored оцінив його максимальним балом 10.0, а Sofascore – 9.9. На рахунку аргентинця дубль та передгольовий пас, 103 дотики до м'яча, шість обіграшів один-в-один та сім ударів по воротах – більше половини від загальної кількості пострілів Барси (13).

Те, як він познущався над Янгом, Джонсом та іншими захисниками МЮ, останні запам'ятають надовго, а єдиним "провалом" Лео може бути відсутність третього голу. Ну, то таке.

Іншого рівня у матчі Ліги чемпіонів проти англійської команди Мессі продемонструвати й не міг. Клубам з Туманного Альбіону Ліонель наколотив вже 24 голи – це більше, ніж будь який інший футболіст в історії турніру.

Цікаво, що дублем у ворота МЮ Мессі зняв одне з дуже дивних, як на свій рівень, проклять. Протягом останніх шести років аргентинський суперфутболіст не забивав у чвертьфіналах Ліги чемпіонів – востаннє це трапилось у 2013-му в поєдинку проти ПСЖ. Лео перервав жахливу серію, а крім того обійшов Іньєсту за кількістю матчів в ЛЧ (133). Більше тільки у Хаві, який провів у найпрестижнішому клубному турнірі 157 поєдинків.

Де Хеа – уособлення воротарської професії

За іспанського голкіпера Манчестер Юнайтед трохи сумно, адже він виконав три сейви та відверто врятував на 45+1-й хвилині після замикання Серхі Роберто. Втім, даний поєдинок був не з тих, до голкіперу доводиться багато працювати, але специфіка позиції практично не залишає шансів на помилку. Давід її допустив, вбивши всю інтригу.

М'яч, який прокотився під рукою у Де Хеа, знищив Манчестер Юнайтед, який до того вів досить рівний матч і який зовсім не збирався відступати після першого пропущеного гола – це було помітно по спокійним обличчям англійців. Вони готувалися продовжити бій, але за чотири хвилини все було завершено. Наступні 70 хвилин разом з усіма сейвами Давіда були просто нікому не потрібними.

З Камп Ноу у Де Хеа давно не ладиться. Останній матч на цьому стадіоні голкіпер провів вісім років тому в складі Атлетіко, також пропустивши три голи – тоді усі забив Ліонель. Втім, набагато важливішою є проблема поточного сезону: Давід у топ-матчах періодично допускає ляпи, хоча в них же може виконувати більше десятка сейвів. За кількістю результативних помилок у сезоні (3) він поступається лише Пікфорду та Беговічу, однак ті в ЛЧ не грають і загалом виступають за значно слабші клуби.

Гра Давід Де Хеа – це найкраща ілюстрація того, що значить бути голкіпером. У поточному сезоні воротар власноруч витягнув кілька провальних для МЮ поєдинків, але всього одна помарка вибила його клуб з ЛЧ вже на 20-й хвилині зустрічі. Таке життя.