УКР РУС

Баранка: Результат розслідування матчу Чорноморець – Олімпік отримаємо через 10-12 днів

23 квітня 2018 Читать на русском

Голова комітету етики та чесної гри ФФУ Франческо Баранка прокоментував розслідування підозрілого матчу Чорноморець – Олімпік (3:1).

Франческо Баранка в інтерв'ю програмі Великий Футбол на каналі Футбол 1 розповів про розслідування матчу 26 туру УПЛ Чорноморець – Олімпік (3:1). Нагадаємо, гравців Олімпіка Темура Парцванію та Еммерсона перевірили на детекторі брехні і обидва прагнуть розірвати контракт з донецьким клубом.

"Олімпік направив листа до Комітету з етики та чесної гри ФФУ з проханням розслідувати окремий матч з Чорноморцем і попросив звернути увагу на дії двох гравців. Перше, що ми бачимо – аномально високих ставок на цей матч не було. На одеський клуб ставили більше, і не дивно, адже вони потребували очки. Вперше в історії еліти українського футболу розслідування почалося не на букмекерській основі. Ми не вперше отримуємо звернення клубу з проханням розслідувати дії своїх гравців, але вперше звертається клуб Прем'єр-ліги.

Розбирати помилки цього матчу будуть фахівці в подібній справі. Якщо вони помітять нечесну і дивну гру, то ми підемо далі. Є кілька варіантів покарання клубу або гравців. Перший – поліція, спортивний суд, як у випадку з "Італійським Моджігейтом". Другий – сучасний. Наприклад – албанський Шкендербеу відсторонили від єврокубків за аномальні коефіцієнти і ставки на їхні матчі, і на основі висновків експертів щодо поведінки футболістів на полі. В Україні ми намагаємося втілити саме цей метод.

У світовій практиці є три варіанти покарань. Перший – покарання окремо клубу. Другий – покарання гравців, якщо клуб не знав про закулісні ігри. Також постраждати можуть і обидві сторони, якщо вони знаходилися в змові. Такі правила є в Італії та Іспанії, де вважають, що клуб не зробив достатньо, щоб уникнути ситуації, коли гравці "здавали" матч. Про такі речі я чую часто, і відбуваються вони всюди, за винятком Німеччини та Англії.

Одна справа – говорити про стимулювання третьої сторони, що є дозволеним. Зовсім інша – варіант, коли команда, яка вимагає перемоги, "купує" окремих гравців команди суперника. Другий варіант – незаконний. Але все потрібно довести. Протягом 10-12 днів ми отримаємо всі відповіді. Зараз же позиції гравців і клубу відрізняються", – прокоментував Баранка.