УКР РУС

Балтача: В Англії задоволені відставкою Капелло

10 лютого 2012 Читать на русском

Екс-гравець київського "Динамо" та збірної СРСР Сергій Балтача, який багато років живе та працює в Лондоні, в інтерв’ю сайту "ФУТБОЛ 24" поділився власною думкою стосовно відставки Фабіо Капелло із поста наставника збірної Англії.

- Ця ситуація має дві сторони. Капелло не згоден із рішенням Асоціації зняти капітанську пов’язку із Террі, - каже Сергій Павлович. – Зараз же не зрозуміло, винен він чи ні. Тому, з цієї точки зору, Капелло можна зрозуміти, не можна таке рішення приймати до завершення розслідування. Тільки суд може вирішити винна людина чи ні. З іншого боку, Фабіо Капелло працює на Асоціацію, а тому йому не пасує коментувати рішення свого працедавця. Тому, як я говорив, ця ситуація є двозначною і кожен її трактує по-своєму. Як на мене, рішення по капітану збірної мав би приймати Капелло.

- Як в Англії спеціалісти, уболівальники та журналісти відреагували на відставку Фабіо Капелло?

- Вони задоволені. Впродовж останніх місяців було багато критичних публікацій, говорилося про те, що за ці майже 4 роки Капелло нічого не зробив. Багато хто радив з італійцем розстатися і що швидше, то краще. Багатьом уболівальникам не подобалося, як грає їхня збірна, які результати демонструє. Тому тепер чимало фахівців та рядових уболівальників задоволені перебігом подій й кажуть, що нарешті збірну тренуватиме англійський спеціаліст.

- А як ви оціните події?

- Думаю, що англійці недооцінюють роботу Фабіо Каппело. Вони забули роботу його англійських попередників, коли рівень збірної був значно нижчим. Капелло дав те, чого ніколи не було в національної команди Англії – організацію гри, професіоналізм на футбольному полі та поза ним. І, щонайголовніше, вони ніяк не можуть зрозуміти, що Капелло не є англійцем і не читає місцеві видання. А преса тут має суттєвий вплив на тренерів збірної та інших фахівців. Впевнений, Капелло не читав газет. Він робив те, що мав би робити справжній професіонал. На нього важко було вплинути. Мені здається, що в червні англійці пошкодують про відставку італійського спеціаліста. Вони переосмислять його роботу. Потрібно ж порівнювати те, що зробив він, і що було зроблено до нього та буде зроблено його наступником. Як на мене, за ці чотири роки Капелло дав збірній Англії дуже потрібні речі – дисципліну та професіоналізм. В них раніше були з цим проблеми. В Англії, певен, немає тренера, який би міг вивести збірну на такий рівень. Але місцеві фахівці вважають, що запросять англійського фахівця і з ним виграють чемпіонат Європи. Так не буває, дива в футболі не існує.

- В Англії тренер збірної може поєднувати посаду із роботою в клубі чи в них подібне, в принципі, не можливе?

- В Англії може статися усе. Такий варіант розглядається. Але тренерові поєднувати роботу в збірній та клубі дуже важко. Це тільки в київському "Динамо" так можна було робити, оскільки там працював Валерій Лобановський.

- Що можете сказати про виконувача обов’язків тренера національної збірної Англії Стюарта Пірса?

- Він був дуже хорошим футболістом. Особисто його знаю. Як тільки переїхав в Лондон, він першим із футболістів підійшов до мене, потиснув руку і побажав успіху. Пірс тоді грав за "Нотінгем Форест". Ми з ними зустрілися в грі за Кубок. Перед матчем він до мене підійшов потиснути руку, було дуже приємно. Стюарт є людиною дуже професійною, високого рівня. Дуже його поважаю за вклад у футбол, за його професіоналізм та просто за його людські якості. Бажаю йому успіхів, він цього заслужив.

- Як гадаєте, ситуація зі збірною Англії буде на руку нашій національній команді?

- Я і перед відставкою Фабіо Капелло був впевнений у наших хлопцях. Завжди вірив у те, що наша збірна краща за усіх. Так думав, коли ще сам виходив на поле, і ми це доводили своєю грою. Не знаю, можливо, хто зараз грає, думає інакше. Потрібно вірити у свої сили і підкріплювати цю віру самовіддачею на полі. Не сумніваюся, що збірна України доб’ється результату у своїй групі.

- В Англії, мабуть, нашу збірну вважають одним із аутсайдерів групи?

- Ні, вони так не вважають. Взагалі, є багато думок. Безумовно, збірну України фаворитом не називають. Для нас це дуже добре. Особисто для мене це було би цікавим викликом, була би мотивація довести їхню неправоту. Як на мене, збірна України у класі не поступається іншим суперникам по групі. Тільки потрібно це довести на футбольному полі.

- Сергію Павловичу, збираєтеся в Україну на матчі Євро-2012?

- Ще не знаю, чи дозволить мені це зробити моя робота. Безумовно, хотілося би це на власні очі побачити. Таке буває раз у житті, коли на твоєму рідному стадіоні відбуватиметься фінал Євро. Але боюся загадувати, бажання може не збутися. Принагідно, хочу побажати українським уболівальникам усього найкращого та побільше перемог.

Розмовляв Андрій Захарчук