УКР РУС

Баль: Шевченко - не талісман збірної

30 липня 2011 Читать на русском

У розмові із журналістом сайту "ФУТБОЛ 24" тренер збірної країни Андрій Баль розповів про кадрові перестанови у "синьо-жовтій" команді.

- Андрій Михайлович, найперше хотілося б почути вашу думку про початок сезону в Україні. Вам, як тренеру збірної, стартові ігри початку сезону які більше емоції принесли – позитивні чи негативні?

- По-різному, були і хороші ігри, а були і розчарування. Причому розчарування не тільки від результату. Остання така гра "Динамо" - "Рубін". Казанська команда є дуже досвідченою, приїхала в Київ із чітким планом на гру. Казанці своє завдання виконали. Хоча бачив їхню гру із "Тереком", тоді вони не показали якісного футболу. А ось із "Динамо" росіяни зіграли здорово. Не потішила "Ворскла", яка зіграла внічию зі "Слайго Роверс". Такому супернику потрібно було забивати, тим паче дома. "Карпати" ж зі своїм завданням впоралися. В чемпіонаті ж особливих сенсацій не було. Кожна команда прагне перемагати, за рахунок бажання деякі команди добиваються несподіваних результатів, як ось "Волинь" у матчі із "Дніпром". Сподобалась безкомпромісність матчу "Металіста" із "Ворсклою".

- Вам не здається, що із приходом в "Динамо" Аруни та Ідейє програє збірна України? Напад Юрій Сьомін, схоже, будуватиме на темношкірих легіонерах, а не на Олександрі Алієві чи Артему Мілевському…

- Не хотів би когось критикувати чи розказувати керівникам клубів, як їм жити. Це їхня внутрішня справа. А стосовно вашого питання, то загострення конкуренції у команді не варто сприймати, як трагедію. Для футболістів – це прекрасний стимул до прогресу. Своєю грою вони здатні відвоювати місце в основі.

- Андрій Шевченко немає ігрової практики, але, тим не менш, його викликали в національну збірну. Таке враження, що цей футболіст є талісманом "синьо-жовтих"…

- … В нас немає талісманів. Ми прекрасно знаємо можливості ігрового плану Андрія Шевченка, його величезний досвід.

- Проблем зі здоров’ям у Шевченка не має?

- Ні, не має. Він готовий у будь-який день вийти на поле і якісно виконати свою роботу.

- Як прокоментуєте дебютний виклик Едмара в збірну?

- Запросили на збір, оскільки хочемо з ним краще познайомитися, дізнатися про Едмара більше, як про людину. Чи і надалі він отримуватиме запрошення, залежатиме від того, як він себе проявить.

- Після спарингу із французами Олег Блохін заявив, що нехай дехто не ображається на те, що більше не отримає виклик у збірну. Перетасовки у захисті і є поясненням слів наставника "синьо-жовтих"?

- Тренерський штаб збірної не раз переглядав той матч із французами. В грі нашої команди був брак, але були і позитивні моменти. Стосовно пертурбації в обороні, то це звичайна ротація. На цей збір викликали одних гравців, а на наступний можемо залучити інших виконавців. Пробуємо на позиціях різних гравців.

- Чому не запросили Андрія П’ятова?

- В нас одна гра, тому три воротарі було б забагато. Якби було два товариські матчі, то запросили б трьох воротарів. Попередній збір пропустив Олександр Шовковський, вирішили зараз його залучити, а П’ятова не чіпати.

- Є футболісти, яких тренерський штаб збірної хотів запросити, але через певні причини не зміг цього зробити?

- Є футболісти, за якими ми слідкуємо, але вони ще не набрали своєї форми. Приміром, було вирішено запросити Ярмоленко, Ракицького та Коноплянку. Хочемо з ними провести співбесіду, побачити їхню роботу у збірній.

- Максим Калініченко, оскільки отримав запрошення у збірну, в "Таврії" виступає краще, ніж це робив у "Дніпрі"? Можна сказати, що він знайшов свого тренера і свою команду?

- Чому журналісти постійно наголошують про "свого тренера", "свою команду"? Це в тенісі є персональний тренер, якого гравець може звільнити. У футболі ж інша ситуація, тренер працює з усією командою, а не з конкретним гравцем. Максим Калініченко до приходу Хуанде Рамоса стабільно виходив на поле, показував не погану гру. Зараз він набирає свою кращу форму, кращі кондиції. Ми його добре знаємо, вважаємо, що він Максим своїм досвідом може допомогти збірній.

- Про "свою команду" чи "свого тренера" полюбляють говорити не тільки журналісти, а й фахівці…

- Мені таке формулювання не подобається. Деякі футболісти дозволяють собі в інтерв’ю розказувати свою думку про тренерів, той поганий, той хороший. Не мають права вони таке робити. Їхня робота полягає у тому, аби сумлінно тренуватися і виконувати настанови наставника.

- Що можете сказати про нашого наступного спаринг-партнера – збірну Швеції?

- Будемо ще продивлятися їхні матчі. Команда не погана, завжди такою була. Важко сказати кого тренер збірної Швеції задіє у спарингу з нами. Чимало шведів грають в хороших клубах із хороших чемпіонатів. Збірна Швеції, взагалі, показує стабільну, цікаву гру.

- Одвічне питання по спарингах – важливість результату. Чи будете ви задоволені, якщо збірна України програє, але покаже хороший футбол?

- Вдалий результат вселяє віру у свої сили. Будемо старатися показати якісну гру та переможний результат.

Розмовляв Андрій Захарчук