УКР РУС

Бал дебютантів: де в минулому сезоні виступали гравці сьогоднішнього "Дніпра"

2 серпня 2016
Автор: Ігор Саджениця

Ще в минулому сезоні вони виступали за молодіжки та дублі "Дніпра". Тепер – вони його основа та надія...

Вчорашні дублери та футболісти юнацької команди, де на всю стартову одинадцятку лише 6 гравців, які мають більше 10 матчів в еліті українського футболу. Таким 24 липня постав перед глядачами оновлений "Дніпро", який зумів забити п’ять голів без відповіді у ворота "Волині". Найстаршим авторам голів – 20 років. І до такого "Дніпра" доведеться звикати вболівальникам та глядачам українського футболу.

"Дніпро" – "Волинь" – 5:0. Відео голів і огляд матчу

Тепер же вони можуть похизуватися тим, що на їх спинах – фірмові футбольні номери – 7, 9, 10, 17, 25, 39. А над ними прізвища Блізніченко, Вакулко, Кочергін, Баланюк, Когут, Сваток. Саме ці гравці здійснили те, чого від них мало хто очікував. Хоча ще в минулому сезоні вони були лише гравцями дубля чи юнацької команди, а за основу виступали лише або в кубках, або в одиничних матчах за сезон, виходячи на заміну.

Андрій Блізніченко. В день матчу проти "Волині" йому виповнилося 22 роки. До цього лише 11 раз грав за основу дніпрян, вперше вийшовши за головну команду в сезоні 2013/14 в матчі проти сімферопольської "Таврії" 5 квітня 2014 року. Наступний сезон був найбільш успішним у кар’єрі гравця в матчах за "Дніпро". Він провів 8 матчів (6 – в основі), відзначився трьома голами, один з яких приніс перемогу над "Іллічівцем". Сезон 2015/16 гравець фактично провів за дубль (21 матч, 5 голів), лише двічі вийшовши за головну команду. Правда, це було ще на початку чемпіонату. Взимку 2016 року гравець заявляв, що хоче покинути команду, розглядалась можливість оренди в ту ж "Волинь", активно гравцем цікавилась і польська "Легія". Сам Блізніченко теж проявляв зацікавленість покинути "Дніпро", але в кінцевому результаті так і залишився в команді. Тепер виступає під 7 номером. Один із гравців молодіжної збірної України.

Юрій Вакулко. Йому лише 18 років. Зате весь минулий сезон він провів за команду U-21, в 22 матчах відзначившись лише двічі. За основу "Дніпра" виходив тільки один раз – на 17 хвилин кубкового матчу проти "Чорноморця" 8 квітня 2015 року. Тепер в його активі матч в основі зі старту та гол. Народився в Одесі. Обрав собі номер 9. Викликається до юнацької збірної України.

В’ячеслав Кочергін. Ще один одесит у "Дніпрі". Останні три сезони виступав за U-19 та U-21. Матч проти "Волині" став дебютом за першу команду дніпрян. Вийшов на останні 19 хвилин матчу, забив гол вже наприкінці гри. До цього відзначився на зборах за основну команду, відправивши м’яч у ворота німецької "Фортуни". Має в своєму активі гол і за юнацьку U-18 збірну України.

Денис Баланюк. Герой вечора. Саме в активі 19-річного гравця два голи в дебюті матчу. Вони стали першими офіційними за дорослу команду "Дніпра" в кар’єрі форварда. До цього він забивав лише за молодіжні та юнацькі команди. На зборах відзначився в тому ж матчі проти "Фортуни". І також належить до "одеської діаспори".

Про те, що Баланюк давно переріс юнацьку команду, Мирон Маркевич, тоді ще тренер "Дніпра", говорив перед стартом минулого сезону. Та свій шанс гравець так і не отримав, лише тричі зігравши за головну команду в кубкових матчах (один – в основі, загалом 86 хвилин). Зате за молодіжку "Дніпра" форвард за 21 матч відзначився 15 влучними ударами (із 45 командних) і став третім кращим бомбардиром турніру. Також викликається до лав юнацької збірної України.

Ігор Когут. Ще один 20-літній гравець, який лише дебютував за основу "Дніпра". До цього три роки грав за молодіжну та юніорів, проводячи в середньому по 20 матчів за сезон. Вихованець клубу, сам із Дніпра.

Олександр Сваток. 21-літній гравець вже давно ходив під основою дніпровського клубу, але місце в стартовій одинадцятці отримував рідко. Тож навіть в еліті українського футболу дебютував не у рідному "Дніпрі", а у "Волині", вийшовши в першому матчі на заключні 15 хвилин гри. Потім був матч у старті проти "Шахтаря" (заміна на 51 хвилині), два матчі, коли виходив на останні хвилини гри (якщо не секунди), і повернення до "Дніпра" на другу частину сезону, де п’ять матчів провів у старті. Та сезон 2015/16 знову провів у молодіжці (18 матчів), а в основу "Дніпра" потрапив вже у квітні 2016 року, провівши ще 5 матчів (з них два – в кубку).

Валерій Лучкевич, попри свій юний вік (11 січня 2016 року гравець відзначив 20-літній ювілей), навряд чи може вважатися малодосвідченим гравцем. В його активі матчі за "Дніпро" як в чемпіонаті, в Кубку України, так і в єврокубках. За основу "Дніпра" гравець провів понад 30 матчів, відзначившись загалом 4 рази, двічі приносячи команді перемогу (єдиний гол у ворота рідного запорізького "Металурга" та один з трьох голів донецькому "Шахтарю").

Ще два футболісти дебютували за "Дніпро" в цьому матчі, але, на відміну від Кочергіна, провели на полі значно менше часу. Це Євген Чеберко та Максим Луньов. Обом по 18 років. За день до матчу з "Волинню" Чеберко провів весь матч проти молодіжки лучан.

Описуючи вчорашніх дублерів, слід згадати і про того, хто їх випустив на поле. А перед тим не один рік виховував. Мова йде про Дмитра Михайленка. Саме під його керівництвом молодь "Дніпра" здобувала весь комплект нагород за три роки (у сезоні 2014/2015 вони стали чемпіонами U-21). Тож вище перераховані гравці, достатньо добре знайомі з поки ще в.о. головного тренера дніпровської команди. Які знають його вимоги. А що вийде з такої співпраці на дорослому рівні – покаже лише час.

Фото: прес-служба "Дніпра".