УКР РУС

Азар проти Челсі: жертви прокляття, несподівана статистка і примарні шанси на вихід

25 березня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Жеребкування чвертьфіналу Ліги чемпіонів подарувало нам захоплюючі протистояння, кожне з яких має власний підтекст. Битва Челсі з Реалом обіцяє стати особливо цікавою через постать Едена Азара.

Ніхто не може гарантувати, що гравець мадридців Еден Азар зіграє проти своєї колишньої команди. Нещодавно Карло Анчелотті у розмові з бельгійськими журналістами відповів на запитання щодо ігрової практики Азара: "Я тут не для того, щоб давати кожному футболісту грати, я тут для перемог. Я ставлю найкращий стартовий склад, щоб виграти матч і не дивлюся на те, скільки заробляє гравець або скільки йому років. Мене цікавить лише результат".

Чи має шанси Азар зіграти в ЛЧ, зокрема, в особливому протистоянні з екс-командою? Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR аналізує шлях неоднозначного бельгійця у Лізі чемпіонів.

Зустрічі Челсі та Реала у плей-оф Ліги чемпіонів стали доброю традицією. Дехто, наприклад, не вважає це співпадінням та пов'язує таку випадковість із "прокляттям Азара". Мовляв, після переїзду Едена з Лондона у Мадрид жереб постійно зводить команди у матчах на вибування через прощальну промову Азара.

Челсі та вболівальники Челсі завжди будуть для мене особливими, і в наступному сезоні я в першу чергу стежитиму за вами. Я сподіваюся, що ми зіграємо один проти одного в Лізі чемпіонів наступного сезону та ми зможемо зустрічатися кожного сезону, – написав тоді Еден.

Минулого року Реал та Челсі вже перетиналися у чвертьфіналі, а за рік до цього з'ясовували сильнішого у півфіналі. І ось чергова зустріч.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Фантастичний Бензема, камбек "галактікос" та пік Тімо Вернера – усе це вже у минулому. Проте часто вектор уваги зміщувався з футбольного поля на побічні моменти, які подекуди обговорювали навіть активніше, ніж самі поєдинки.

Особливо вболівальників Реала обурила поведінка Едена після програного півфіналу у 2021-му. Тоді Азар весело спілкувався з екс-партнерами Сесаром Аспілікуетою та Куртом Зума. Мадридців вразила така байдужість футболіста, а преса добряче пройшлася по Азару через недалекоглядний вчинок. Бельгійцю навіть довелося гасити пристрасті і він публічно просив пробачення у всіх, кого образила його поведінка.

Я прошу вибачення. Сьогодні я прочитав багато думок про мене. Я не мав наміру образити вболівальників Реала. Я завжди мріяв грати за Реал та приїхав сюди, щоб перемагати, – написав Азар у соцмережах.

Загалом же Еден зіграв проти Челсі в обидвох матчах сезону 2020/2021, а минуле протистояння зі своєю колишньою командою пропустив через травму. Щоправда, у зіграних матчах бельгієць не був особливо корисним для "вершкових". У першому поєдинку Азар зіграв 24 хвилини, вийшовши на заміну за рахунку 1:1 (результат до фінального свистка так і не змінився). Натомість у матчі-відповіді Еден з'явився у старті, та за відведених 89 хвилин не відзначився результативними діями – 0:2.

А як буде цього разу? Часті травми, непорозуміння з головним тренером та фантастична форма Вінісіуса практично не залишають шансів на вихід Азара. Періодично у Карло Анчелотті запитують про складні відносини з підопічним, та дон Карло залишається великим дипломатом.

Наші стосунки з Азаром не холодні. Ми дійсно мало спілкуємося. Часто це питання характеру. Наприклад, вам краще спілкуватися з однією людиною, ніж з іншою. Найважливіше – це те, що хоч ми мало розмовляємо, а він не грає, Еден поважає мене. Я дуже ціную це, і я поважаю його так само. Якщо він мало грає, це тому, що є велика конкуренція. На його позиції є гравець, який робить великий внесок. Це Вінісіус, – казав Анчелотті перед недавнім двобоєм з Ліверпулем.

Попри це, статистика Азара у поточному розіграші ЛЧ не виглядає критично: 3 матчі, 131 хвилина, один гол та одна гольова передача. Еден прекрасно провів стартовий матч кампанії, коли за годину оформив гол+пас із Селтіком. Наступний вихід відбувся у протистоянні четвертого туру з Шахтарем (57 хвилин). Ще 14 хвилин Азар отримав у програному поєдинку із Лейпцигом (2:3). А обидва матчі проти Ліверпуля бельгієць провів на лаві запасних.

За чотири сезони у Лізі чемпіонів разом із Реалом Азар здобув один трофей, а у 17 матчах відзначився лише двічі та оформив дві гольові передачі. Ці цифри суттєво контрастують з тим, на що Еден промігся у Челсі. По-перше, бельгієць набагато більше грав (38 ігор за 5 сезонів) та відповідно відзначався кращою результативністю (8 голів та 11 асистів).

Шанси Едена Азара зіграти проти Челсі 12 та 18 квітня дійсно невеликі. Проте бельгієць запевняє, що не збирається змінювати клуб і наполегливо працює разом із командою. І хоч за чутками Азар вже влітку покине Мадрид, та майбутнє протистояння Реала і Челсі зберігає у собі інтригу – чи зіграє Еден проти "колишніх" та чи зможе довести вболівальникам Реалу, що витрачені понад 100 мільйонів євро влітку 2019-го були недаремними.