УКР РУС

Айнтрахт виграв Лігу Європи, перестрілявши Рейнджерс у серії пенальті

19 травня 2022 Читать на русском

Рейнджерс та Айнтрахт у фіналі Ліги Європи-2022 провели тривалу битву, в якій переможця визначила серія пенальті – тріумфаторами стали "орли". Звіт читайте на "Футбол 24".

Фінал Ліги Європи-2022 став особливим ще до стартового свистка, адже вперше за 11 років турнір виграла б не англійська чи іспанська команда. Двічі піренейці та британці проводили фінали, в яких грали представники однієї ліги, однак Айнтрахт і Рейнджерс поклали цьому край – хоча у випадку поразки шотландців на попередній стадії фінал міг стати німецьким (скотти розбили РБ Лейпциг).

Матч мав надзвичайно важливе значення для обох колективів. Рейнджерс востаннє грали в фіналі єврокубків у 2008 році, поступившись Зеніту в Кубку УЄФА, а крайній міжнародний трофей був завойований аж у 1972 році – тоді вдалося здолати московитське Динамо в Кубку володарів кубків. Айнтрахт, своєю чергою, не виграв жодного євротурніру після перемоги в фіналі КУЄФА-1980.

Цьогорічний фінал Ліги Європи випало прийняти севільському стадіону "Рамон Санчес Пісхуан". Протягом дня у столиці Андалусії були зафіксовані бійки між німецькими та шотландськими фанами. Велике щастя, що вони не стали масштабними, адже із Глазго в Севілью прилетіли 100 тисяч вболівальників, а із Франкфурта – 50 тисяч.

Суто у футбольному плані очікувалось дуже цікаве протистояння. По-перше, команди були приблизно рівні, чого в фіналах ЛЄ давно не траплялось. По-друге, Рейнджерс і Айнтрахт сповідують гру другим номером, обожнюючи зводити матч до хаотичного розміну контратаками. Франкфуртський колектив вважався фаворитом у букмекерів та експертів, однак суттєвої переваги німцям не надавали.

Перший тайм дещо розчарував. Команди почали зустріч досить спокійно, виявляючи агресію лишень у боротьбі за нічийні м'ячі. Вже на 5-й хвилині це вилилось у розбите обличчя Роде – Ландстрем шипами пройшовся по його лобу, зупинивши гру на цілих 5 хвилин.

Надалы Айнтрахт і Рейнджерс демонстрували не найбільш якісний футбол. Шотландці більше працювали з м'ячем (що нетипово для підопічних Джованні ван Бронкхорста), команда Олівера Гласнера частіше стріляла по воротах, але явної переваги ніхто не захопив. Без моментів не обійшлося, але їх було мало.

У Айнтрахта з 11-ти ударів по воротах можна згадати тільки потужний постріл Кнауффа з периметру штрафного в дальній кут та лонгшот Соу в праву дев'ятку – Макгрегор парирував. Рейнджерс же провели всього 3 удари, однак двічі наблизились до голу. На 25-й хвилині Арібо з дистанції бахнув повз дальню дев'ятку, а на 31-й Ландстрем пробив головою під поперечку, замкнувши подачу з кутового. Трапп врятував "орлів".

Німці виглядали гострішими й активнішими у перші 20 хвилин, однак Рейнджерс у наступні 25 вирівняли хід зустрічі. В цілому ж, на полі було нудно – від цього фіналу очікували набагато більше. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

Другий тайм розпочався з дуже серйозного тиску франкфуртців. Вже на 50-й хвилині підопічні Олівера Гласнера могли відкрити рахунок внаслідок дальнього удару Ліндстрьома з рикошетом. М'яч пішов у протихід Макгрегору, але промайнув у сантиметрах від лівої стійки. На 52-й же Борре увірвався в карний майданчик практично віч-на-віч з голкіпером, однак після легкого контакту з Голдсоном нападник впав – "орли" вимагали пенальті, однак арбітр Славко Вінчіч проігнорував цей епізод.

Рейнджерс сиділи нижче трави, тихіше води, однак на 57-й хвилині саме шотландці відкрили рахунок! Гол виявився на диво простим: після виносу від Траппа м'яч почав літати над центром поля, Соу вирішив скинути його головою назад на Туту, однак центрбека Айнтрахта накрив Арібо – а потім Тута ще й не втримав рівновагу, впавши на газон. Арібо вийшов віч-на-віч з Траппом і спокійно переграв голкіпера. 0:1! Олівер Гласнер був шокований.

Замість Тути на поле одразу ж випустили Хасебе. Айнтрахт швидко прийшов до тями, заново притиснувши Рейнджерс. Вже на 60-й хвилині "орли" безуспішно вимагали пенальті через ніби-то гру рукою при блокуванні пострілу Ліндстрьома з лінії штрафного. На 65-й Камада отримав своєчасне закидання й перекинув Макгрегора, однак м'яч впав на зовнішній бік сітки.

На 69-й же Франкфурт таки добився свого: Костіч прорвався лівим флангом і виконав прострільну передачу вздовж лінії воротарського, Бессі та Голдсон не встигли на перехоплення, а Борре замкнув у дотик – 1:1! Рахунок зрівнявся.

Здавалося, що тепер вболівальники насолодяться яскравою битвою, але нічого подібного не сталося. Звісно, напруга на полі відчувалася, адже будь-яке програне єдиноборство ризикувало стати фатальним, однак жодного моменту в наступні 25 хвилин команди не створили. Зрештою, свисток Славко Вінчіча перевів гру в овертайми.

Перша 15-хвилинка особливої уваги не варта, однак Айнтрахт переважав у активності та гостроті. Зокрема, з правого краю штрафного пробивали Борре (Макгрегор виручив) та Кнауфф (м'яч зрізався з його ноги). Після міні-перерви ж почався розмін моментами. Барішіч на 107-й хвилині пробив з дистанції настільки потужно, що Трапп парирував перед собою (ніхто не встиг на добивання), а Якіч відповів на 115-й класним ударом метрів з 23-х – над поперечкою!

Найкращий же шанс вирвати перемогу в додатковий час змарнували шотландці на 119-й хвилині – Кент з лінії воротарського замкнув простріл Руфа, влучивши у Траппа, а добивання від Девіса пройшло над каркасом! Крім того, Таверньє зі стандарту крутив м'яч у праву дев'ятку, але Трапп спокійно спіймав його. Зрештою, Славко Вінчіч відправив команди у серію пенальті!

Перші три удари пройшли без проблем. У Рейнджерс відзначились Таверньє, Девіс та Арфілд, а за Айнтрахт забили Ленц, Хрустіч та Камада. Четвертим пішов бити досвідчений Аарон Ремзі – валлієць підійшов до м'яча дуже впевнено й пробив по центру. Трапп парирував! Костіч же одразу покарав влучним пенальті. "Орли" вийшли вперед.

Руф свій удар реалізував, однак дива не сталося. Борре підійшов до "позначки" й потужно вистрілив у ліву дев'ятку – 5:4! Айнтрахт перестріляв Рейнджерс у серії й став тріумфатором Ліги Європи 2021/22!