УКР РУС

Айнтрахт переміг Шальке та вийшов до фіналу Кубка Німеччини

18 квітня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Франкфуртський Айнтрахт на виїзді переграв Шальке за рахунок скандальних рішень арбітра та красивого голу Йовіча.

Після перемоги у Рурському дербі підопічні Доменіко Тедеско провели не такий впевнений матч. Айнтрахт розбив гру на епізоди, мало створював, однак не давав сильно розбігтися і господарям. Наставник Шальке спробував підсилити гру Коноплянкою, який вийшов на 52 хвилині, однак у Жені був лише один вбивчий момент.

Зрештою, такий футбол приніс результат Айнтрахту на 75 хвилині, коли Лука Йовіч замкнув подачу з кутового красивим ударом п'ятою у стрибку. Шальке мав шанси відігратися – зокрема, на 90+4 хвилині Ді Санто забив гол, однак арбітр відмінив взяття воріт, побачивши там гру рукою. Повтор показав, що гри рукою не було. Фінальний свисток зафіксував перемогу Айнтрахта з рахунком 0:1.

Таким чином, Айнтрахт в другий раз поспіль проривається до фіналу Кубку Німеччини, в якому зустрінеться з Баварією.

Шальке витратив усі емоції в минулому матчі

Матч проти Айнтрахта був зовсім не схожим на протистояння з Борусією на вихідних. Це була досить нудна, в'язка та розірвана гра, в якій було більше боротьби, ніж футболу. Було помітно, що Шальке біжить лише тому, що треба бігти, а не тому, що ноги несуть. Багато дрібних фолів іноді змушували футболістів Шальке біситися, сперечатися та вести себе неадекватно.

Тедеско відсвяткував перемогу над Борусією Д з фанатами команди

У півфіналі стало очевидно, що команда залишила всі психологічні сили у дербі. Емоційне вигорання після такої перемоги було передбачуваним, і винити у цьому Тедеско чи футболістів немає сенсу. Команді треба було повернутися у реальність, де арбтіри можуть відміняти чисті голи, а суперники – забивати без усіляких на те передумов. Шальке був сам не свій, що особливо стало зрозуміло після пропущеного м'яча – тільки тоді команда завелася і стала схожою на себе.

Айнтрахт змусив Шальке грати за своїми правилами

Ніко Ковач – наступний тренер Баварії, між іншим – прекрасно розумів, що індивідуальний клас виконавців у Шальке вище – франкфуртці є менш технічними, а ресурс команди Тедеско дещо ширший. У такій ситуації часто стає в нагоді тактика "якщо у футбол не граю я, то не грає ніхто" – і футболісти Айнтрахта прекрасно її реалізували. Перший тайм взагалі був одним із найнудніших за весь цьогорічний розіграш Кубку, та й другий довгий час не дивував.

Ковач визначився з першим трансфером у Баварії

Дрібні фоли, жорстка гра, провокації, перекатування м'яча з воротарем та біготня зруйнували цілісність футболу Шальке та розбили гру на епізоди. Айнтрахту вдалося змусити Шальке грати за своїм планом, спустивши суперника до свого рівня. Гол Йовіча був показовим: Коноплянка без всілякої підтримки пішов в обіграш проти двох гравців Айнтрахта, ті відібрали м'яч після дуже брудної гри та заробили серію кутових, після яких Шальке й пропустив.

VAR – не панацея

Матч обслуговував Роберт Хартманн – далеко не найкращий арбітр Німеччини. Саме його стиль судівства став однією з головних запорук успіху Айнтрахта, адже він давав грати дуже грубо. У такій грі лише три жовті картки, одна з яких за зняту футболку – це або дуже ліберально, або неадекватно.

Гвардіола розповів, хто проголосував проти введення VAR в АПЛ

Хартманн найяскравіше продемонстрував, як арбітр може керувати грою навіть за наявності відеоповторів. На 81 хвилині він подивився на екран та виписав пряму червону Желсону Фернандесу, який вийшов всього дві хвилини тому та вже встиг отримати жовту. Це було нормально, поки на 90+4 хвилині Шальке не відігрався – Ді Санто прийняв м'яч на груди та точно пробив у дев'ятку. Хартманн зафіксував гру рукою і навіть не збирався дивитися відеоповтори, хоча на кожному з них було видно, що залетів чистий гол!

Здається, це саме той випадок, коли можна впевнено зявляти: арбітр вкрав у Шальке овертайм.

Коноплянка провалився, однак все одно має перспективи

Вихід на поле Євгена Коноплянки був зумовлений не стільки тактичними перебудовами, скільки повним провалом Марко П'яци. Один з головних конкурентів українця не перевершив Женю, коли замінив того у дербі, й так само нецікаво зіграв з Айнтрахтом.

Коноплянка забив 2500-й гол Шальке в Бундеслізі

На його фоні Коноплянка виглядав свіжим подихом повітря, з яким часто намагався взаємодіяти Бургшталлєр. В цілому Євген провалився, не підсиливши гру Шальке, але він хоча б був помітним на полі, постійно намагаючись кудись підключитися, з кимось обігратися або десь потягнути на собі. У Коноплянки був вбивчий момент на 68-й хвилині, але він пробив у ближній кут і зробив Градєцкого героєм замість себе.

Коноплянка – видатний гравець, але у нього є недоліки у грі в захисті, – спортивний директор Шальке Хайдель

Коноплянка з таким футболом ходить по дуже тонкій кризі, однак поки є такий Марко П'яца – він не потоне. Головне не забувати, що невдачі конкурентів мають властивість завершуватись.

Кубок Німеччини, 1/2 фіналу

Шальке Айнтрахт 0:1

Голи: Йовіч, 75

Вилучення: Фернандес, 81