УКР РУС

Аякс – Манчестер Юнайтед. Ліга Європи, фінал. Анонс

24 травня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Футбол 24 представляє анонс вирішального матчу Ліги Європи, у якому зійдуться нідерландський Аякс і англійський Манчестер Юнайтед.

Аякс – Манчестер Юнайтед

24 травня, 21:45. Стокгольм, Френдс Арена

Головний арбітр: Дамір Скоміна (Словенія)

Телетрансляція на каналі Футбол 2, текстова онлайн-трансляція на сайті Футбол 24

Попередні зустрічі

Кубок УЄФА-1976/77, кваліфікація, перший раунд

Аякс – Манчестер Юнайтед – 1:0

Манчестер Юнайтед – Аякс – 2:0

У ХХ столітті суперники один раз з’ясували стосунки в єврокубках. Трапилося це на першому етапі кваліфікації Кубка УЄФА-1976/77. Кожна з команд відсвяткувала домашній успіх, але Юнайтед зробив це переконливіше за рахунком, тому пройшов далі. Втім, вже в наступному раунді припинив участь після поразки Ювентусу.

Ліга Європи-2011/12, 1/16 фіналу

Аякс – Манчестер Юнайтед – 0:2

Манчестер Юнайтед – Аякс – 1:2

Друга зустріч датована новітньою історією – доля звела Аякс і МЮ в 1/16 фіналу Ліги Європи-2011/12. Тоді опоненти вилетіли з Ліги чемпіонів. МЮ в гостях переміг завдяки голам Янга та Чічаріто, а вдома мінімально поступився. Прохід нідерландців знову не став хорошим знаком для "дияволів" – в 1/8 їх вибив Атлетік.

Шлях до фіналу

Манчестер Юнайтед

Група А

Фейєнорд – Манчестер Юнайтед – 1:0

Манчестер Юнайтед – Зоря – 1:0

Манчестер Юнайтед – Фенербахче – 4:1

Фенербахче – Манчестер Юнайтед – 2:1

Манчестер Юнайтед – Фейєнорд – 4:0

Зоря – Манчестер Юнайтед – 0:2

Манкуніанці завершили груповий етап на другому місці групи А. Єврокубкова осінь розпочалася з мінімальної поразки в Роттердамі, однак вирішальним став домашній реванш проти Феєйнорда в передостанньому турі. З лідером квартету "дияволи" також розділили по 3 очки, а Зорю двічі обіграли на класі.

1/16 фіналу

Манчестер Юнайтед – Сент-Етьєн – 3:0

Сент-Етьєн – Манчестер Юнайтед – 0:1

Перший раунд плей-офф виявився найлегшим. Поки одна зірка привертала увагу сімейним протистоянням, інша вивела Юнайтед далі. Хет-трик Ібрагімовіча фактично забезпечив 1/8 фіналу після першої половини битви, а тиждень по тому свою серію виїзних голів продовжив Мхітарян.

1/8 фіналу

Ростов – Манчестер Юнайтед – 1:1

Манчестер Юнайтед – Ростов – 1:0

Вірменин відзначився і на важкому російському полі в Ростові, де мав багато особистих шанувальників. Тягучий чоловічий футбол був нічийним, після чого на Олд Траффорд фаворит впевнено пройшов у чвертьфінал. Впевнено не за рахунком, а за грою. Ростов у двох поєдинках нагадував покращений варіант Зорі, але все одно відчувалася прірва у майстерності.

1/4 фіналу

Андерлехт – Манчестер Юнайтед – 1:1

Манчестер Юнайтед – Андерлехт – 2:1 (от)

А ця дуель була однозначно найважчою, щоправда, такою її зробили самі манкуніанці. Вже традиційний гостьовий гол Мхітаряна спонукав грати на утримання, за що довелося розплатитися. МЮ забрав м’яч під контроль і "сів", затяжні перепасовки створювали дискомфорт самим гравцям Жозе Моурінью, що у підсумку знову змусило вирулювати з ситуації вдома. Ідентичний рахунок у нервовому матчі-відповіді спричинив овертайми, де герой Решфорд проклав шлях у півфінал.

1/2 фіналу

Сельта – Манчестер Юнайтед – 0:1

Манчестер Юнайтед – Сельта – 1:1

Після травми Ібрагімовіча Маркус перебрав на себе головну роль в атаці команди та двома дотиками до м’яча зробив різницю в протистоянні з Сельтою. Першим форвард перетворив штрафний, який він самотужки заробив, у переможний гол на Балаїдосі, а другим – у рідних стінах шикарно асистував Феллаїні. Заключні хвилини були нервовими, але загалом Жозе Моурінью повністю обіграв Едуардо Беріссо.

Аякс

Група G

Панатінаікос – Аякс – 1:2

Аякс – Стандард – 1:0

Сельта – Аякс – 2:2

Аякс – Сельта – 3:2

Аякс – Панатінаікос – 2:0

Стандард – Аякс – 1:1

Вилетівши з кваліфікації Ліги чемпіонів від Ростова, групу слабшого турніру Аякс пройшов без жодних проблем. 4 перемоги достроково забезпечили команді перше місце у квартеті G. Ключовими можна назвати 4 очки в спарених матчах з головним конкурентом Сельтою.

1/16 фіналу

Легія – Аякс – 0:0

Аякс – Легія – 1:0

У рівній лютневій битві проти Легії шальки терезів схилилися в голландський бік лише на початку останнього з чотирьох таймів. Поляки цілком могли вибити майбутнього фіналіста дуже рано.

1/8 фіналу

Копенгаген – Аякс – 2:1

Аякс – Копенгаген – 2:0

Ще більші проблеми виникли з чемпіоном Данії, який вдома обіграв "євреїв". У матчі-відповіді хлопці Петера Боша були на голову сильнішими за Копенгаген, тому заслужено перемогли. Атакувальне тріо в складі Дольберга, Юнеса та Траоре неабияк "повозило" ворожу оборону.

1/4 фіналу

Аякс – Шальке – 2:0

Шальке – Аякс – 3:2 (от)

Однозначно найбільш гостра та захоплива дуель всього турніру. Тотальна перевага "червоно-білих" на Амстердам-Арені вилилась у дубль Классена, який, здавалося, все поставив на свої місця. Однак проблемний Шальке не тільки перевів гру в додатковий час, а й вийшов уперед. Нестабільність "кобальтових" принесла як привід для радощів, так і глибоке розчарування. Штурм нідерландської команди проламав хиткий захист "кнаппен" – гол Вієргевера знову протягнув Аякс у наступний етап, а Юнес змусив футбольний Гельзенкірхен замовкнути.

1/2 фіналу

Аякс – Ліон – 4:1

Ліон – Аякс – 3:1

Якщо вихід у півфінал спричинив численні компліменти на адресу команди, то розгром Ліона помножив їх на два. Атакувальна лінія Аякса відіграла на найвищому рівні, а допомогли їй у цьому незрозумілі помилки французів. Молодий колектив також часто "привозить", на рівному місці створює проблеми, проте це вдається компенсовувати результативною грою в нападі. У Франції не довелося геройствувати як у чвертьфіналі, позаяк на останніх хвилинах Аякс втримав перемогу, нехай і ціною неабияких нервів.

Внутрішня арена

До певного часу Жозе Моурінью навіть не допускав можливості фінішувати за межами першої четвірки АПЛ, але МЮ все одно тривалий час знаходився нижче. А саме – на 6 сходинці, через що мережею почали гуляти насмішкуваті меми. З жовтня по квітень манкуніанці в чемпіонаті видали 25-матчеву безпрограшну серію, а тому "вічно шосте місце" виглядало ще дивніше. У найвідповідальніший відрізок сезону команду спіткала низка травм основних виконавців і тренерський штаб змушений був робити вибір на користь одного з турнірів.

Тоді національна першість відійшла на другий план. Тверезо оцінивши суперників, сеу Жозе зрозумів, що головне завдання на кінцівку футбольного року – потрапляння в Лігу чемпіонів – простіше виконати через Лігу Європи. Додатковий аспект на користь другого за престижністю євротурніру – трофейний зал МЮ за всю історію не бачив цього кубка. Ну і сам титул, якщо ти не Арсен Венгер, значно цінніший за просте потрапляння в топ-4. Дебютний сезон Моурінью на Олд Траффорд вже ознаменувався перемогами в Суперкубку Англії та Кубку англійської ліги.

Фінал Ліги Європи розпочнеться з хвилини мовчання

Для Аякса Ліга Європи залишається єдиним шансом зачепитися за трофей. Амстердамці непогано пройшли дистанцію Ередивізі, однак довелося вдовольнилися срібними медалями та місцем у кваліфікації наступної ЛЧ. Фейєнорд виглядав переконливіше, а скористатися дрібними похибками конкурента "євреям" було проблематично. Вдруге поспіль столичній команді до чемпіонства не вистачає зовсім трішки. Минулого року попереду опинився ПСВ, тепер боротьбу виграв Фейє.

Кадрова ситуація

Петер Бош має одну проблемну позицію – лівий фланг захисту. Сінкгравен травмований, а Вієргевер дискваліфікований. Нік пропускав перший матч з Ліоном через перебір жовтих карток, а в другому заробив два "гірчичники" протягом 15 хвилин. У фіналі цю зону закриватиме Рідевалд, тому єдиним досвідченим гравцем оборони залишиться Велтман. Пару центрбеків складуть молодий Санчес і юний Де Лігт, які люблять час від часу робити суперникам подарунки.

Лінії півзахисту і нападу в "богів" чудово зіграні. Середину поля відстоюватимуть Классен, Шоне та Зієш, а попереду вийде Дольберг, який зможе розраховувати на допомогу з флангів від Юнеса та Траоре. Аякс звик показувати "безголовий" відкритий футбол, де робить ставку на атаку. Закритися та зіграти на утримання команда просто не вміє. Не варто цього очікувати й сьогодні – розписувати з Жозе Моурінью шахову партію Петер Бош навряд чи наважиться.

10 найкращих фіналів Ліги Європи та Кубка УЄФА

У стані манкуніанців значно більші кадрові втрати, проте підбір виконавців також ширший. Травма Ібрагімовіча, яка спершу скидалася на відтяту "дияволам" голову, виявилася не настільки катастрофічною, адже Решфорд відмінно справляється з роллю центрфорварда. Не піддається обговоренню місце в старті Мхітаряна, також основним став Лінгард. Наставник МЮ яскраво продемонстрував пріоритетність вибору на користь Джессі в останньому матчі АПЛ, замінивши його наприкінці першого тайму з метою надати відпочинок. З цієї ж причини тоді з поля пішов і Погба. Француз за будь-яких умов займе центр поля, поруч з ним точно вийде Еррера. Ще одною вершиною трикутника, скоріш за все, буде Феллаїні, однак можливий варіант з Карріком.

Оптимальний склад захисного квартету підібрати важче. Рохо, Янг і Шоу лікуються, в Байлі у півфіналі здали нерви, як наслідок – пряма червона і додатковий головний біль для тренерського штабу. Оскільки Смоллінг далеко не в ідеальних кондиціях, у центрі оборони велика ймовірність побачити зв’язку Блінд-Джонс. По краях наразі немає альтернатив Валенсії та Дарміану. Керуватиме ситуацією біля манчестерських воріт Ромеро – Моурінью дав зрозуміти, що не збирається відбирати в аргентинця фінал. У неділю левова частина "диявольської" основи відпочивала і готувалася до найважливішої битви сезону. Після матчу проти Крістал Пелас преса не мала до португальського менеджера жодного запитання. Не дивно, бо всіх цікавить лише Ліга Європи у виконанні МЮ, куди давно кидаються найкращі сили.

Прогноз

Аякс вийшов у фінал континентального турніру вперше за майже 20 років, що вже сприймається значним досягненням. Команда традиційно молода, нестабільна, а деякі гравці зовсім не мають досвіду матчів подібного рівня. Від "євреїв" не сподіваються побачити перемогу над МЮ, вони – аутсайдери, а це дає перевагу в психологічному плані.

Скоміна: Я повністю зосереджений на фіналі Ліги Європи

Манкуніанці навпаки відчуватимуть тиск, оскільки від сьогоднішнього протистояння залежить успішність всього футбольного року. Попри багато невиправданих надій, виграш у фіналі Ліги Європи дасть змогу назвати поточний сезон вдалим. Козир МЮ – тренер. Жозе Моурінью в своїй стихії: один бій, 90 хвилин до мети і комфортний суперник, з яким можна зіграти в прагматизм. В розпорядженні португальця є все, аби позбавити Аякс задоволення і куражу. Успіх у таких ситуаціях зробив "особливого" особливим. Прогнозуємо черговий його тріумф.

Слова

Петер Бош, головний тренер Аякса:

У нас є шанс здолати Манчестер Юнайтед, якщо ми нав'яжемо супернику свою гру. У мене в команді молоді футболісти, тому потрібно належним чином підготувати їх. Якби мої хлопці не нервували, я б негайно відправив їх до лікаря. Не забувайте, що для них це перший фінал, тому нерви – це нормально.

Жозе Моурінью, головний тренер МЮ:

Ми дуже засмучені через трагічні події (теракт в Манчестері - прим), які відбулися минулої ночі. Це не виходить з нашої голови. Ми не можемо летіти на важливий матч щасливими, але спробуємо виконати наше завдання.

Орієнтовні склади команд

Аякс: Онана – Велтман, Санчес, Де Лігт, Рідевалд – Классен, Шоне, Зієш – Траоре, Дольберг, Юнес.

Манчестер Юнайтед: Ромеро – Валенсія, Джонс, Блінд, Дарміан – Феллаїні, Еррера, Погба – Лінгард, Решфорд, Мхітарян.

Аякс – Манчестер Юнайтед: хто переможе у фіналі Ліги Європи? Опитування