УКР РУС

Австрія втримала нічию з Францією, опустивши чемпіонів світу й тріумфаторів Ліги націй на останнє місце в таблиці

10 червня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Франції в рамках 3-го туру Ліги націй не змогла переграти Австрію, залишаючись без перемог у новому розіграші турніру. Звітч про матч читайте на "Футбол 24".

Австрія класно себе зарекомендувала на старті нового розіграшу Ліги націй, розтрощивши Хорватію й видавши дуже пристойний матч проти Данії. Ральф Рангнік очолив колектив без суперзірок, готовий коритись йому так же беззаперечно, як і команди зі структури Ред Бул – і це одразу почало приносити результат. У Франції все було не так круто – чемпіони світу в двох турах набрали всього одне очко, тож у Відні підопічних Дідьє Дешама влаштовувала тільки перемога. Вболівальники очікували на вкрай цікаве протистояння.

Ліга націй: Соломон дублем приніс перемогу Ізраїлю, Білорусь нарешті спромоглася забити за 260 хвилин

Втім, чемпіони світу не стали аж надто заморочуватись над матчем Ліги націй. В запасі "гальських півнів" залишились Мбаппе, Кімпембе, Рабйо, Кунде, Люки Ернандеса та Нкунку. Натомість, в старті знайшлося місце для Діабі, Саліби, Камара й Конате.

Французи у першому таймі не продемонстрували нічого особливого. Той же контроль м'яча (54%), та ж територіальна перевага, та ж перевага за ударами (7-3) – і мінімум цікавих атак. До перерви гості створили всього одну гольову нагоду, та й ту провели зі стандарту. Грізманн виконав складну подачу з відскоком м'яча перед голкіпером, Пенц відбив його перед собою, а Бензема з п'яти метрів одразу ж пробив головою – втім, Пенц якимось дивом встиг підставити руку, парирувавши удар!

Інші спроби потривожити воротаря австрійців завершились або кволими ударами в його руки, або пострілами по горобцях. Всі вони пройшли з дистанції.

Підопічні Ральфа Рангніка при цьому непогано контратакувала через фланги. Загалом, гра була приблизно рівною, хоча господарі виглядали навіть цікавіше на третині поля суперника. Не вистачало тільки моментів, однак на 37-й хвилині стався і момент, і гол! Контрвипад австрійців завершився пасом на правий край штрафного в ноги Арнаутовічу, а той, дочекавшись вмикання Лаймера, покотив м'яч йому під простріл – Конрад вирізав передачу вздовж лінію воротарського. Вайманн замкнув у дотик. 1:0!

В другому таймі французи прогнозовано посилили свій тиск. Володіння зросло до 70%, а господарям до 80-х хвилин дозволили провести всього один удар метрів з 30-ти (Арнаутовіч пробив неточно). Французи за цей же період провели 5 пострілів, але найкращі моменти зрівняти рахунок сталися на стартовому відрізку.

Так, всього через 5 хвилин по перерві "Ле Бльо" заробили кутовий, подачу з якого спіймав на ногу Бензема – Карім бахнув у дотик, однак м'яч рикошетом пролетів повз дальню стійку. На 56-й же з дистанції у ближній кут пробив Павар, змусивши Пенца виконувати сейв. В атаці другим темпом пішов навіс з лівого флангу на Комана – Кінгслі прийняв його, хитнув захисника й завдав потужний удар. Над поперечкою!

В середині другого тайму Франція знову скотилася до своїх перекатів з дальніми ударами без належного просування. Вихід Гендузі й Мбаппе на 63-й хвилині дещо покращив загальну динаміку, однак загалом Австрія трималася надійно. Навіть після травми Алаби, отриманої на 69-й хвилині, підопічні Ральфа Рангніка більш-менш впевнено захищали результат в низькому блоці. Втім, контргра господарів наказала довго жити.

Набагато важче австрійцям стало після виходу Нкунку на 79-й хвилині. Він класно працював між лініями, заробив кутовий на 81-й хвилині (Конате після подачі з нього пробив над воротами), а на 83-й нападник РБ Лейпцига ще й гол організував! Крістофор обігрався з Мбаппе, розрізавши оборону передачею на лівий край штрафного – Кіліан випередив усіх захисників і потужно пробив з лівої у ближню дев'ятку. 1:1!

Відчувши "запах крові", збірна Франції полетіла добивати Австрію, однак на заваді став Пенц. На 87-й хвилині голкіпер врятував при виході Мбаппе віч-на-віч, парирувавши його потужний постріл – після нього м'яч відскочив у поперечину. В компенсований же час Гендузі замкнув навіс з кутового, завдавши удар головою метрів з п'яти у протихід воротарю. Пенц врятував і тут!

Австрія на останніх секундах матчу могла покарати за марнотратство, вискочивши у контратаку 2-в-1 проти Льоріса, однак Онісіво запоров її невдалою передачею. Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Франція досі залишається без перемог у Лізі націй, набравши всього два очки й опустившись на останню позицію в таблиці.

Австрія, набравши 4 очки, йде другою завдяки кращій статистиці матчів проти Хорватії (у "картатих" теж 4 бали). Данія лідирує у квартеті, набравши 6 пунктів.

Проблемна Франція

Перші дві осічки в Лізі націй можна було списати на нефарт, експерименти зі складом чи відсутність належної розкачки, однак після фіаско у Відні відмазок бути не може – збірна Франції дійсно спраляє гнітюче враження. З таким футболом підопічні Дідьє Дешама на ЧС-2022 ризикують вилетіти у першому ж матчі плей-офф, якщо взагалі вдасться вийти з групи.

Ігри "Ле Бльо" фізично важко дивитись, адже їхні суперники закриваються, а чемпіони світу безцільно катають м'яч, створюючи 2-3 моменти. Ця ситуація не змінюється протягом останнього року й не зникає при будь-яких кадрових чи тактичних перестановках. Команда просто не розуміє, як розкривати низький блок суперника, але компенсує це високим індивідуальним класом.

Статистично довести проблеми збірної Франції не так вже й просто, адже малюнок гри "гальських півнів" нерівномірний. У першому таймі, допоки у суперників є сили, гра триває на рівних (як мінімум) – по перерві ж французам віддають ініціативу й притискаються. Завдяки цьому підопічні Дідьє Дешама набивають досить пристойні цифри. Показовою є картина з першого та другого таймів у матчі проти Австрії.

Натисніть, щоб збільшити

При цьому навіть під час успішних таймів Франція регулярно вимикається на певний відрізок – і він зовсім не короткий. У поєдинку з австрійцями, наприклад, "Ле Бльо" створили два сумбурних моменти в перші 10 хвилин другого тайму, а наступний сеанс загострення почався через 25 хвилин (після виходу Нкунку). Взагалі, широкий вибір футболістів на лавці запасних дуже сильно виручає Дідьє Дешама.

Побачити проблемність Франції можна лишень в деталях. Наприклад, у якості моментів. Знову візьмемо зустріч з Австрією: у чемпіонів світу 15 ударів (9 з меж штрафного), 7 з яких пройшли у площину, а сумарний xG склав 1,66 – конверсія ніби й хороша, однак лишень три удари з меж штрафного були проведені не зі стандартів.

Що найбільш важливо, із 15 ударів три потягнули аж на 1,2 xG. Ділимо інші 0,46 на 12 пострілів і отримуємо середню гостроту в 0,038 xG. "Гальські півні" таким темпом забили б 4 голи зі 100 ударів.

Це – наслідок відсутності якісних розіграшів в ударних зонах. Франція у Відні провела 96 передач з гри у зоні перед штрафним, однак лишень 8 пройшли всередину. Більшість з них виявились не дуже зручними, що підтверджується низькою кількістю пострілів. На жаль, немає статистики по темпу пасів, однак можна не сумніватись, що він низький.

Франція за рахунок класу й тактичної виучки домінує в територіальному плані, але на загострення працює не краще за середняків. Команда сильно покладається на індивідуальні дії, а також на хороший пресинг – затискати суперника й швидко повертати м'яч після втрат "Ле Бльо" вміє прекрасно. А от що далі?

Французам набагато простіше самому зачинитись і тікати в контратаки, ніж прошивати складні оборонні блоки. Згадайте перемогу в Лізі націй у минулому році – ініціатива була не в руках чемпіонів світу, але вони порвали опонентів на організації контргри. Аналогічно прибили німців на Євро.

Ще навесні 2021-го було помітно, що середняки й навіть аутсайдери легко паркуються (особливо якщо грати в 5 захисників при обороні), а французи створюють мінімальну кількість моментів, перемагаючи завдяки високому класу. Як наслідок, маємо дві осічки з Україною, домашню нічию з Боснією (перемога в Сараєво теж була вкрай важкою), мирову з Угорщиною на Євро, 1:1 з омолодженою Хорватією (хоча там гра резерв). І це ми ще не згадуємо про виліт з Євро.

Францію лихоманить. Дідьє Дешам на прес-конференціях говорить, що все нормально і він лишень експериментує – втім, причин думати, що нормально не все, занадто багато. Звісно, варто не забувати, що "гальські півні" після поразки у фіналі Євро-2016 рідко демонстрували яскравий футбол, але зараз справа не у яскравості. Справа у якості.

Рангнік great again

Після фіаско з МЮ, коли дивом вдалося не вилетіти у Лігу конференцій при мільярдному складі, репутація Рангніка була підмочена. Перед цим була історія з Локомотивом, де німець просто скосив грошенят, мало що зробивши на посаді консультанта й помахавши русні ручками одразу після запрошення з Англії – для нас це круто, але європейські роботодавці мали б насторожитись.

Був також кейс з Міланом. Ральфа хотіли бачити куратором нового спортивного проекту, однак гвардія "россонері" на чолі з Паоло Мальдіні виступила проти. У підсумку, Мілан швидко побудував чемпіонську команду, а Рангнік провалився в Манчестері.

На цьому тлі всі якось і забули, що Рангнік не так давно був першокласним тренером-системником. До того ж, він виховував цілу плеяду послідовників – у Німеччині непросто знайти коуча, який не був би пов'язаний роботою з Ральфом або з його баченням футболу. Величезну кількість зіркових футболістів у Німеччині та Австрії розкрив саме Рангнік. Зокрема, це стосується Алаби й майже всіх вихідців із РБ Зальцбурга / Лейпцига, на яких тримається кістяк нинішньої австрійької збірної.

І ось він повернувся в рідну стихію німецько-австрійського футболу. Результат прийшов миттєво – його команда розгромила Хорватію на виїзді з рахунком 4:0, а потім провела дуже переконливу домашку з Данією, створивши купу моментів (але поступившись). Поєдинок проти Франції мав показати, наскільки цей прогрес логічний. Зустріч показала, що прогрес точно не випадковий.

Австрія дуже круто працювала у схемі 4-4-2 / 4-2-4. Акцент було зроблено на контролі центральної частини поля – при грі без м'яча вінгери й фулбеки звужували простір, а відстань між гравцями залишалася невеликою. В рамках даної структури підопічним Ральфа Рангніка легко давався пресинг. В другому таймі французи підлаштувалися, почавши розтягувати цю конструкцію, однак зробити це дуже непросто.

До перерви ж Австрія міцно перекривала середину поля, перетворюючи французьке володіння м'ячем у стерильне ніщо. Показово, що центрбеки "Ле Бльо" найбільше передач віддали один одному. Це свідчить про порушену систему білд-апу.

При позиційному наступі австрійські фулбеки сміливо заходили в центр, розігруючи м'яч за спинами Грізманна й Бензема. Центральні хавбеки, своєю чергою, могли опускатись вниз, створюючи більшість в першій фазі білд-апу (3-в-2 проти Каріма й Антуана). В такі моменти зміщення фулбеків у центр були особливо ефективними.

При цьому підопічні Ральфа Рангніка прекрасно тікали в контратаки. Це було злагоджено, швидко й продумано. Гол у ворота Льоріса прилетів саме з контри: господарі перекрили центр, французи в чисельній меншості у цій зоні прогнозовано допустили втрату, після чого стався вертикальний прорив. Особливо в цьому моменті варто відзначити правильні дії Арнаутовіча – під керівництвом нового тренера Марко прямо таки вражає ефективністю. У нього вже був гол хорватам та асист у матчі з Данією, а тепер ще й передгольовий пас з Францією.

Австрія виглядає цілісним механізмом. Так, з певною стелею можливостей, але ця стеля досить висока – і вона досягається стабільно. Тепер ніхто не скаже, що Рангнік фізрук, однак тут варто не переоцінювати успіх Ральфа. Все ж, він опинився у своїй рідній стихії.

У Австрії йому можна проводити потрійні заміни, знімаючи усіх лідерів, а головні зірки дуже поважають Ральфа – Алаба, наприклад, розквітнув у Хоффенхаймі саме під час його каденції. У Манчестері було набагато складніше, але навіть за таких умов Рангнік повинен був добиватись значно більше.

Втім, МЮ – то вже пройдена історія. Зараз настав час захоплюватись футболом збірної Австрії.

Хорватія завдала Данії першої поразки в Лізі націй – Даліч перевернув гру, одноклубник Маліновського став героєм