УКР РУС

Аталанта – Болонья: Маліновський у топі найгірших і без тренера на Мілан, ризик втратити палець, двійник зірки Динамо   

22 липня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Аталанта била Болонью (1:0) у 35 турі чемпіонату Італії. Маліновський прагнув взяти реванш за поразку з першого кола, але вийшов лише з лави запасних. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Аталанта – Болонья, стартував о 20:30. У першому колі команда Міхайловіча обіграла "Богиню" (2:1). Маліновський забив Болоньї тоді єдиний гол своєї команди. Аталанта 7 років не втрачала очок проти "россоблю" в рідних стінах. Команда Гасперіні виглядала дуже впевнено в останніх домашніх матчах сезону Серії А, адже після карантину виграла 5 матчів з 5 на Атлеті Адзуррі д'Італія. За цей проміжок часу 4 рази бергамаски перемагали з різницею мінімум у 2 голи, а середня результативність встановилася на неймовірному рівні 3,4 гола за матч.

Аталанта – Болонья: Маліновський з планами на реванш – онлайн-трансляція матчу Серії А

Перший удар лише на 8-й хвилині. Дуван Сапата з рикошетом приклався з-за меж штрафного в руки голкіперу. Болонья несподівано впевнено контролює мяч під 60% в перші 10 хвилин. Удар Соріано. хоч і з дальньої відстані, був надзвичайно прицільним і потужним – Голліні потягнув у класному стрибку. Відмінний пресинг хлопців Міхайловіча по всьому полю, обмаль вільних зон на половині поля гостей. Дуже важко Аталанті, 2:3 за ударами на користь суперника. Голліні виходить далеко з воріт, і лише це допомагає уникнути розстрілу після пасу за спини.

Круто зіграв Пашаліч на паузі, Де Рон далі на Гомеса, але Папу промахнувся з вигідної позиції. Барроу відповів на 20-й. Ніхто не заважав, проте снаряд пройшов поруч зі стійкою. Сапата двічі поспіль діє як баскетбольний центровий, Пашаліч пробивав метрів з 10 після його скидання, польський воротар Скорупскі виручив Болонью. Дуван з усієї сили пробив у ногу супернику замість по воротах, це було дуже боляче. Паломіно зовсім вільний у штрафному, ледь не став центральний захисник автором асиста, вибили в останній момент.

Здавалося, ненадовго вистачило "россоблю". Посипалися моменти та удари на їхні ворота. Але тут почався певний злам. Початок поклала потужна агресія за межами поля. Добірна італійська лайка між двома тренерами, яку чутно на всю планету. Тільки Гасперіні чомусь отримав червону картку, а Міхайловіч – жовту. "Якого х** ти говориш до моїх хлопців? Поговори зі своїми. Іди ти на х**, довбаний гівнюк. Не твоя собача справа. Говори до своїх. Не мороч мені яйця", – кричав сербський наставник після жорсткого фолу гравця Аталанти. Гасперіні не зрозумів, чому вилучили тільки його і звернувся до судді: "Що за лайно ви творите". Найцікавіше, що в цій дискусії лунав заклик поважати думку одного з тренерів. Барроу пробив зі штрафного метрів з 25 – Голліні перевів у поперечину. Швидке добивання, удар повз.

За 10 хвилин після перерви 7 ударів Аталанти проти єдиної спроби гостей. Мурієль вийшов дуже продуктивно, замінив Луїс, а не Маліновський, не дуже помітного Пашаліча, який грав під нападником. Бергамаски були дуже близькими до взяття воріт у кількох випадках, але все ще 0:0. Барроу замикав простріл після проходу Таміясу – у дотик з 11 метрів, вище. І тут же покарання На 62-й Мурієль забив 18-й гол у сезоні. Розіграли на правому фланзі, Сапата викотив під удар, а колумбієць став першим, хто пробив без шансів для Скорупскі. Маліновський готується вийти, але поки не знімає манішки.

Руслан замінив капітана Гомеса на 66-й. Потрійна заміна від помічника Гасперіні. Маліновський непогано подав штрафний, воротар вибив кулаками. Згодом українець вирішив прорватися через розіграш з партнером, пас якого не пройшов в останню мить. Просив пенальті вихованець Шахтаря, але арбітр вирішив, що він сам врізався у захисника. Ще й суперник коліном влетів у голову Руслана, коли той намагався піднятися з газону.

Класно вривався Малі у штрафний Болоньї, але партнер не виконав. Хавбека збірної України скосили в рамках правил, забарився з дальнім ударом. Ще дві прекрасні передачі від Руслана, і знову гравці Аталанти гублять цікаві моменти, не доводячи справу навіть до удару. Скільки ж грубощів, криків, емоцій. Зарядили брутальні Міхайловіч та Гасперіні гру своїми криками та лайками. Утім, "Богиня" врешті-решт таки здобуває 8-ю домашню перемогу поспіль на своєму полі у всіх турнірах.

Аталанта вчиться брати Скудетто – суперверсія Де Пени вирішує

Найкраща команда Італії у 2020 році (набрали 43 очки, другим йде Мілан – 38) все ще має труднощі з такими міцними горішками, як Болонья. Якби не це, ми б зараз говорили про фантастичну чемпіонську інтригу. Вдуматися тільки, Аталанта відстає від Юве до його матчу на 6 балів, а востаннє втрачала вдома очки з двома аутсайдерами. СПАЛ, який першим вилетів, взагалі обіграв "Богиню", Дженоа, що все ще ризикує понизитися у класі, позбавила ще 2-х очок. Без перемог там, де не можна думати про будь-який інший результат, не варто говорити про виклик Ювентусу.

Однак сьогодні все було дуже тоненько. Якби не вихід суперджокера, могли й не вирвати перемогу. Подібні трумфи – ознака чемпіонського класу, вони утверджують ментальність завойовувачів Скудетто. Це така собі покращена версія зірки київського Динамо Карлоса Де Пени, який після виходів на заміну оформив по 4 голи та асисти в сезоні 2019/20. Мурієль забив 11 голів зі своїх 18, коли починав матчі з лави запасних. У 21-му столітті серед гравців топ-чемпіонатів лише Пако Алькасер перевершує колумбійця (12 таких голів за сезон 2018/19). Луїс ще й як асистент себе проявив. Кращим за якістю потенційних гольових пасів був лише Папу Гомес (0,48 xA проти 0,23). Мурієль забив 95-й гол команди – востаннє в Італії стільки за сезон Серії А відзначалася Фіорентина 61 рік тому. Наполі Саррі забив 3 роки тому 94.

Міхайловіч спокійно залишив би Гасперіні без пальця

"Він посмів показувати пальцем у бік моєї лави запасних. Це було великою помилкою, неповагою. Мене це розлютило. Якби Гасперіні показав пальцем на мене, цілком міг би залишитися без нього. Якщо в мене будуть проблеми з його лавкою, скажу йому це особисто. Так має бути і щодо мене. Я відповідальний за свою лавку. Тому говори зі мною. Я не стоятиму осторонь, коли хтось проходить повз мене і кричить на тих, хто сидить на моїй лаві запасних". Сініша Міхайловіч брутальний завжди. Сербську легенду не стримує те, що його лайку чула не тільки вся Італія.

Ми побачили, що відсутність вболівальників на трибунах може бути таким собі плюсом, коли проявляється ефект більшої наближеності для телеглядачів. Гасперіні та Міхайловіч видали специфічне шоу, це була спекотна битва двох поколінь, двох харизм. Аж дивно, що при таких емоціях не дійшло до бійки чи якоїсь сутички. Напруга висіла в повітрі, команди без жалю рубалися по ногах, ніхто не міг остаточно розбити суперника. Дісталося і Маліновському. Болонья була кращою у володінні м'ячем, дриблінгу, не програла боротьбу. Моменти Аталанти, звісно були гострішими так десь на мінімальну перемогу, але все могло скластися по-іншому, якби не черговий великий матч Голліні. І тут не лише мова про 2 сейви, а й численну кількість виходів у ролі ліберо.

Маліновський отримує жахливі оцінки, але його підводять партнери

Руслан став найгіршим в Аталанті за версією FotMob (6,2, значно гірше за середні по сезону 6,9) і FootballCritic (5,9, перевершив тільки чотирьох суперників, не добрав "своїх" 0,8 бала). WhoScored лише Кальдару оцінив нижче (6,29, мінус 0,71 до базових). SofaScore вважає, що Маліновський (6,6, мінус 0,59) був кращим тільки за Сапату та Кальдару. Здавалося б, другий поспіль провал (після Верони Гасперіні відправив у запас), але ні, не все так страшно. Насправді 27-річний українець зіграв доволі непогано.

Спочатку знову розгубився, але потім почав брати ініціативу на себе. Віддав 1 ключовий пас, створивши момент для удару, 10 разів пасував у фінальній третині, виконав пару вдалих дальніх передач. Проблема в тому, що партнери моментами не розуміли рішень Руслана, або розвивали його передачі далеко не ідеальним чином. Ось і вийшло 10 втрат та тільки 54% точності пасів, що майже на 30 відсотків нижче за його середній результат. Та й сам футболіст трохи нервував з м'ячем, подекуди перетримував, надто картинно випрошував пенальті. У Мілані навряд чи вийде з перших хвилин, але свій шанс як мінімум у ролі запасного повинен отримати.

До слова, командою керуватиме новий тренер. Гасперіні, таке враження, отримав червоних карток вже більше, ніж всі його гравці. Тому на Мілан команду поведе Туліо Грітті. Доволі фартовий помічник Гаспа, який програв 2, а виграв 9 зі своїх 15 матчів, коли тимчасово ставав головним на полі. Це буде дуже цікава дуель, мабуть, найкращих італійських команд після карантину. Аталанта не поступилася жодного разу за літній період, а виграла 8. Мілан здобув на одну перемогу менше, а його безпрограшна серія триває 10 матчів.