УКР РУС

Атака з повітря. Підсумки 11 туру АПЛ

7 листопада 2011 Читать на русском

До протесту проти наставника "Блекберна" Стіва Кіна залучають навіть літаки.

Минув 11 тур, а "Ньюкасл" досі без поразок. Пройдено практично третину дистанції, а "Ман Сіті" досі тримається в сідлі. Що вже казати про сера Алекса, який не злазить із нього вже 25 років! Тож розпочнемо наш огляд з таких собі "міцних горішків".

Поєдинок на "Олд Траффорд", за логікою, знову мав би викликати добрячу кількість стусанів для "червоних дияволів". Команда грала натужно, без тієї іскорки, яка регулярно проскакувала на старті сезону. Проте цього разу зміст гри відійшов на другий план, адже 25-річний ювілей тренерської діяльності в "Юнайтед" буває не кожного дня. Найбільшим подарунком для Ферюсона стали навіть не три очки підопічних, а найменування північної трибуни Театру мрій його іменем. Дуже старався Вес Браун - колишній гравець "МЮ", який захищає кольори "Сандерленда", навіть єдиний гол забив (у власні ж ворота), проте перевершити щедру дирекцію арени він не зумів. Натомість Стів Брюс, наставник "котів", а в минулому - капітан першого чемпіонського складу "Манчестера" епохи Фергі (ось і ще один символізм!) вкотре довів, що його команда, попри не надто високе місце у турнірній таблиці, навіть лідерам здатна влаштувати "солодке" життя.

А "Ньюкасл" - і поготів! Хоча, наразі лиш гіпотетично можемо припускати це. Колектив Алана Пардью ще не перетинався з відвертими фаворитами чемпіонату. Проте з клубами, рівними за класом, "сороки" дають собі лад без жодних труднощів. Класичний приклад - матч з "Евертоном", в якому "іриски" відчутно поступалися господарям в усіх складових гри. А гол, який забив Раян Тейлор - це зайве свідчення розкутості усієї команди. Ну й фарту також, який, як відомо, супроводжує сильніших. Вже в наступному турі "Ньюкасл" вперше зіткнеться з могутньою брилою - "Ман Сіті", тож в Англії відтепер потирають долоні в передчутті неймовірно цікавого протистояння.

На відео: Звитяга "Ньюкасла" загалом, і гол Тейлора зокрема

До речі, не такі вже й мізерні шанси мають "сороки" в матчі з "Блакитним місяцем". "Сіті" дивовижним чином розслабився у Лондоні, тож ледь не поплатився за це. Місцеві "рейнджери" врешті зрозуміли, що гра в рідних стінах має безліч переваг, тож пресували гостей навіть дужче, ніж робили це з "Челсі". Проте в "Ман Сіті" є Джеко, Сілва, Агуеро, яких нема у складі "аристократів". Втрьох ці парубки здобули для лідера чергові три очки, подарувавши турові найвидовищніший матч. Вже давненько не дає спокою одне запитання... Це лише Вашому автору Джеко схожий на Андрія Шевченка за ігровими характеристиками? Звісно, боснієць на цілісіньких 10 сантиметрів вищий, проте той же дриблінг, те ж відчуття удару, здатність забити з будь-якої позиції тощо...

У "Ліверпулі" є свій пророк - Луїс Суарес, проте навіть він нічого не може вдіяти, коли вся команда впадає у незрозумілий ступор. Третя поспіль нічия на власному полі - це вам не жарти. І якщо на безбарвну гру з "Ман Юнайтед" ще можна заплющити очі - все-таки чемпіони приїжджали, то ганебні мирні угоди з новачками Ліги ні в які ворота не лізуть. Більше того, вони вже й не дивують аніскільки. Англія потрохи звикає до катастрофічної нестабільності "Ліверпуля", на фоні якого той же "Тоттенхем" - чемпіон над чемпіонами. І навряд чи Король Кенні у змозі розрубати цей гордіїв вузол. Проте йому продовжують довіряти від матчу й до матчу, хоча бодай мінімальним прогресом навіть не пахне.

Зовсім протилежний приклад - багатостраждальний Стів Кін із "Блекберна". У його команди відчутний потенціал, проте частенько щось на заваді стає - то очевидний нефарт, то іменитий суперник, значно вищий за класом. Фанам би не поспішати з висновками, і дочекатися, коли календар в команди більш-менш прийнятним стане. Та вони ще з перших турів зарядили "Steve Kean Out", і ніяк не хочуть стулити пельки. Більше того, діють все нахабніше. У розпал поєдинку з "Челсі" над стадіоном "Івуд Парк" зненацька з'явився літак, який транспортував гігантський транспарант із давно знайомими трьома словами. Зробивши коло над трибунами, він зник за обрієм, а "Блекберн" таки поступився. Звідки в Кіна стільки впертості й ентузіазму береться? У цьому плані обидві ворожі сторони гідні одна одної. Проте тренер якраз не свинячить, а намагається врятувати команду. А що фани? Вони лиш встромляють транспаранти в колеса.

На відео: Цькування Стіва Кіна з повітря

Мав зауваження до своїх фанів і "Вулверхемптон". Точніше, головний тренер Мік Маккарті. Під час тривалої серії без перемог деякі вболівальники "Вулвз" прозоро натякали коучу, що "до ранку його звільнять". Той в боргу не залишився, назвавши фанів своєї команди ідіотами. І сталося диво! Вболівальники дещо сумирнішими стали, а "вовки" перемогли вперше з 21 серпня (!!!). Прорвало також і "Болтон". П'ять "сухих" м'ячів у ворота єврокубкового бійця - "Стока" таки чогось вартують. А ось Тоні Пюлісу, керманичу "гончарів", слід терміново щось змінювати. Команда здавна славилася надійною обороною, а тут, як не 0:4 від "Сандерленда", то 0:5 від "Болтона". Тихий жах!

Наостанок, про справи бомбардирські. Перегони голеадорів продовжує очолювати Робін ван Персі, який забиває у четвертому турі поспіль. Джеко "феєрить" у третьому матчі підряд, тож він також обходить Вейна Руні. Шрек, чудово розпочавши сезон, мовчить вже у п'ятому матчі чемпіонату. Невже Фіона (пардон - Колін Маклафлін) не надихає?

Олег Бабій