УКР РУС

Атака Динамо не настільки сильна, Шахтар виграв дербі до стартового свистка. Підсумки 24-го туру УПЛ

19 березня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє підсумки 24-го туру чемпіонату України, в якому Динамо та Шахтар розгромно перемогли.

Розгром Ворскли – не показник сильної атаки Динамо

Динамо частково реабілітувалося за виліт з Ліги Європи впевненою перемогою над Ворсклою. З рахунку 4:0 може здатися, що кияни мали неймовірну ігрову перевагу та "возили" суперника, однак це не так. Проблеми зі створенням та реалізацією моментів з гри залишилися. Перші два голи Динамо забило після кутових, третій – завдяки настирності Циганкова, якого знайшли передачею з глибини.

Динамо розгромило Ворсклу після вильоту з Ліги Європи: огляд матчу

"Біло-сині" контролювали хід матчу та абсолютно заслужено перемогли, але знову ж не продемонстрували ефективну гру в позиційних атаках. Подачі, індивідуальні якості Циганкова та Вербіча і лише епізодичний комбінаційний футбол, який рідко призводив до гостроти. Протягом всіх 90+ хвилин гравці Динамо завдали лише 7 ударів по воротах Шуста.

Недільний успіх киян в жодному разі не випадковий, однак вважати, що в атаці команди все в порядку, було б неправильно. На щастя для Олександра Хацкевича, продовжує прогресувати Віктор Циганков, а капітанська пов'язка тільки додала йому впевненості. Молодий хавбек став 8-м капітаном Динамо в сезоні та першим після Ярмоленка, хто тягне Динамо на собі.

Зоря – фаворит у боротьбі за бронзу

Ворскла на НСК "Олімпійський" розчарувала. Василь Сачко випустив досить атакувальний склад, але користі від цього не отримав і втратив за підсумками туру третє місце. Другий поспіль безвольний розгром від грандів – Динамо слідом за Шахтарем легко переграло полтавців. А перед цим були 0:3 від Зорі.

Динамо – Ворскла – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Команда, яка ставить собі за мету фінішувати на п'єдесталі, не має права настільки слабко виглядати проти інших претендентів на медалі. У 8 матчах цього сезону УПЛ з Шахтарем, Динамо та Зорею "зелено-білі" набрали всього лиш 2 очки. Жалюгідний доробок, який показує неготовність боротися з серйозними суперниками. Для порівняння: Зоря в 6 матчах між топ-4 набрала 8 пунктів.

Луганці в турнірній таблиці зрівнялися з Ворсклою по балах і випередили її за додатковими показниками. Так, в них попереду ще 4 гри з грандами (у Ворскли – 2), але досвід показує, що в Зорі більше шансів зачепитися там за очки, ніж у її головного конкурента. До того ж, на тижні підопічні Юрія Вернидуба вистраждали перемогу над Вересом.

"Кастроване" донбаське дербі

Ніхто не сподівався на інтригу в черговому протистоянні Шахтаря та Маріуполя – їй просто не було звідки взятися. Що приазовська команда могла запропонувати чемпіону без всієї основної групи атаки (Болбат, Чурко, Тотовицький, Борячук)? Цих футболістів (плюс Кірюханцев і Піхальонок) маріупольці орендують в "гірників", а їхні контракти не передбачають гри проти Шахтаря, внаслідок чого втрачається будь-який сенс так званого дербі.

Зважаючи на обставини, навіть не виходить захоплюватися грою Марлоса та досягненнями донеччан, які побили рекорд чемпіонату України за переможними серіями з великим рахунком. 3:0 – впевнено, легко, але смішно. Попередніх суперників Шахтар красиво перемагав на полі, а Маріуполю вирок був підписаний ще до стартового свистка.

Тайсон і Бернард скаржаться на низький рівень чемпіонату. Для чого ж тоді самому штучно його занижувати? Чому не дати тим же Чурку, Болбату, Тотовицькому і Борячуку можливості в розквіті сил (першим трьом – по 25 років) зіграти проти найкращої команди країни? Адже саме вони повинні стати майбутнім Шахтаря в разі відходу латиноамериканської атаки. Де логіка таких рішень?

Ознаки життя від Карпат

Непогане враження у цьому турі залишили по собі Карпати. Львів'яни не просто нарешті забили гол (що вже можна вважати позитивом), а створили десяток більш-менш небезпечних моментів біля воріт Олександрії. Швед і Карраскаль гостро атакували, а Карпати могли розраховувати на більшу кількість забитих м'ячів і зароблених очок.

Нічия на КСК "Ніка" – радше невдача для Карпат, але така гра вселяє певний оптимізм.

Сталь намагається грати у справжній футбол

Сталь провела відмінний перший тайм проти Чорноморця, заслужено перемогла та піднялася з останнього місця. Молода команда стралася грати в комбінаційний футбол, який у нижній шістці УПЛ може тільки снитися. Вихід до чужих воріт через пас, осмислені переведення м'яча в певну зону, а не бездумні виноси вперед в надії на випадок (як це робить, власне, Чорноморець).

Ніколай Костов зумів навчити гравців хоча б на базовому рівні рухатися з м'ячем вперед, а не наздоганяти його. Виникали моменти, коли "сталевари" передачами в один дотик проходили по кілька суперників. Майстерності, звичайно, їм бракує, але це можна назвати спробою показати справжній футбол. От тільки були б у Сталі вболівальники, щоб це оцінити...

Символічна збірна 24-го туру УПЛ