УКР РУС

"Астон Вілла" бере Кубок чемпіонів. Підсумки 35 туру АПЛ

1 травня 2013 Читать на русском

Катастрофічне фіаско "Сандерленда" і "Ньюкасла", другий гол ван Персі старим друзям, фатальні промахи "Вігана". Давненько старенька Англія не тішила такою великою кількістю яскравих подій!

Розкладемо усе по поличках і розпочнемо з матчу туру. Головна подія вікенду очікувалася на "Емірейтс", хоча автору цих рядків значно більше посмакував матч між "Віганом" і "Тоттенхемом". Скромні аутсайдери повною мірою скористалися не найкращою формою Гарета Бейла, створивши "шпорам" далеко не найкращі умови для того, щоб взяти три очки. Підсумкова нічия хоча й не влаштувала команду Віллаш-Боаша, стала подарунком з небес, адже за кілька хвилин до фінального свистка було стійке враження, що "Віган" таки втримає перемогу. Не втримав. Драма ще й в тому, що обидва м'ячі "латтікс" привезли собі самі. Спершу Фігероа жахливо відпасував на Роблеса, а кіпер не менш катастрофічно спробував вибити м'яч, влучивши у Бейла. Другий гол - імені Бойса, який міг стати героєм поєдинку, але, але, але... На тлі грандіозної звитяги "Вілли", ця нічия може стати для "Вігана" фатальною. До рятівної зони тепер цілісіньких 5 очок. Невже інстинкт самозбереження, яким Мартінес і його команда дивували упродовж кількох сезонів, дасть збій? Ніщо не вічне.

Розгром туру відбувся на "Вілла Парку". Власне, ще більш непереливки, ніж "Сандерленду", довелося "Ньюкаслу". Однак за маштабом резонансу, несподіванки, естетики і удару по амбіціях понеділковий матч утримує впевнене перше місце. "Я сказав гравцям, що їх очікує фінал Ліги чемпіонів", - ці слова Паоло Ді Каніо запам'яталися, напевно, кожному. Адже італійський тренер поводиться і висловлюється не менш яскраво, ніж грає його команда. Упс, уточнення: грала. Бо на "Вілла Парк" була лише одна команда. Хет-трик Крістіана Бентеке вивів цього феномена на четверте місце у бомбардирських перегонах - попереду лише ван Персі, Суарес та Бейл. Тож форварду "Вілли" дістається звання Героя туру, а його команді - комфортний гандикап над "Віганом". І ще невідомо, у кого з клубів, які набрали по 37 очок, найбільше шансів вести фінальну боротьбу з "латтікс". Адже найбільш дезорієнтованим у просторі зараз виглядає "Ньюкасл".

Колекціонери розгромних рахунків мають ліверпульську прописку. Це просто неймовірно, але 6:0 у Ньюкаслі стали для команди Роджерса вже дев'ятою розгромною перемогою в цьому сезоні! Відповідно, "нормальних" вікторій в активі "Ліверпуля" лише п'ять. Якщо перемагати, то з музикою - такий девіз "червоних". До прикладу, чемпіон "МЮ" лише п'ять разів перемагав з різницею у три і більше м'ячів. Кулеметна черга по "сороках" дала змогу мерсисайдцям піднятися на третю сходинку чемпіонату за кількістю забитих м'ячів. І це, зауважте, без Суареса! Скаузери знову оптимістично заговорили про наступний сезон, мовляв, чемпіонство чемпіонством, а от за потрапляння в четвірку ми поборемося. На фоні прогнозованого повернення на Острови Моурінью, Роналду, Фабрегаса, а також переїзду Фалькао, зробити це буде дуже і дуже непросто. Зате сам чемпіонат і мільйони його шанувальників отримають неймовірну боротьбу за п'єдестал, чого, на жаль, в сезоні, що закінчується, ми не побачили.

Розчаруванням туру можна охрестити гру на "Емірейтс". Від "МЮ" не очікували чогось особливого - все-таки титул уже в кишені. А ось "Арсенал" був зобов'язаний рвати і метати - на кону стоїть путівка в Лігу чемпіонів. Проте команда Венгера, за винятком кількох окремих спалахів, провела принциповий матч достатньо бездарно. Особливо це стосується другого тайму, коли потрібно було йти на штурм задля переможного голу. Натомість більше нагод, щоб забити, створили "дияволи" - і тут "каноніри" повинні подякувати Войцеху Щесни, який кілька разів реагував на удари практично впритул. Заміни, проведені мсьє Венгером, гру господарів аніскілечки не підсилили - Окслейд-Чемберлен, Вілшер та Жервіньо могли й не виходити. Помітно, що вичавити з цієї команди ще щось - просто нереально. І якщо французький тренер вирішить залишитися в "Арсеналі" (в чому наразі є сумніви), то йому належить підготувати для босів чималий список літніх трансферів.

Успішного занурення! Блідою нульовою нічиєю на "Мадейскі" обидва клуби - "Редінг" і КПР офіційно підвели лінію під своїми виступами у Прем'єр-лізі. Аналізувати причини невдач ми будемо вже після 38 туру, наразі ж доведеться констатувати, що "роялісти" і "обручі" вилітають справедливо - це об'єктивно найбільш кволі колективи сезону. Цікаво буде простежити за амбіційним Харрі Реднаппом у Чемпіоншипі, адже все йде до того, що керівництво всіма силами вмовлятиме тренера залишитися на "Лофтус Роуд". Що ж, успішного занурення, містере Реднапп!

Золоті слова вікенду

Алекс Фергюсон, наставник "МЮ": Я вважаю, що в нас найкраща статистика дисципліни у країні. Тож неправильно, коли п'ятеро гравців "МЮ" отримують гірчичники.

Пол Ламберт, наставник "Астон Вілли": Бентеке - гравець світового класу.

Френк Лампард, півзахисник "Челсі": Я б віддав перевагу боротьбі за титул, а не за потрапляння в Лігу чемпіонів.

Браніслав Івановіч, захисник "Челсі": Після матчу мені зателефонував Суарес, і я прийняв його вибачення. Не хочу його засуджувати, але й виправдовувати не збираюся.

Тоні Фернандес, президент КПР: Хтось отримує мої гроші, не виконує поставлені перед ним завдання, а потім думає: "Ми програли? То й що? В який би нічний клуб сьогодні зазирнути?"

Резюме 35 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "МЮ" (60,112 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Тоттенхем" (22,326 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Астон Вілла" - "Сандерленд" - 6:1
Найбільша виїзна перемога: "Ньюкасл" - "Ліверпуль" - 0:6
Вольові перемоги: -
Голепад: 7 м'ячів ("Астон Вілла" - "Сандерленд" - 6:1)
Кількість м'ячів: 29
Середня результативність: 2,9

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (30 тур, 75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: "Ньюкасл" - "Ліверпуль" - 0:6 (35 тур)
Вольові перемоги: 46 (найбільше: "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Арсенал", "Тоттенхем" - 4, "Ман Сіті", "Редінг", "Челсі" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 967
Середня результативність: 2,79

Серії

Безпрограшна: "Арсенал" - 7 матчів
Нічийна: -
Без перемог: "Редінг" - 10
Переможна: "Сток Сіті" - 2
Серія поразок: "Фулхем" - 3

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87