УКР РУС

Арсенал уже грав проти ЦСКА, і тоді в Англії також труїли російського шпигуна – сліди отрути знайшли на "Емірейтс"

5 квітня 2018 Читать на русском

Через нинішній чвертьфінал Ліги Європи Арсенал – ЦСКА можна пережити неабияке дежавю. У 2006-му році Росія також спалилась на спробах отруїти свого колишнього агента.

Минуло вже 12 років відтоді, як 43-річний росіянин Олександр Литвиненко помер у лондонській лікарні. Причина смерті – радіоактивне зараження полонієм, що порушило роботу всіх життєво важливих органів. Він був підполковником ФСБ і співробітником військової розвідки, який відмовився вбивати Бориса Березовського на вимогу російської влади.

Бойкот ЧС-2018 у Росії: 5 країн приєднуються до Англії, список оновлюється

Побоюючись за своє життя, втік у Велику Британію. Видав книгу, в якій стверджував, що саме ФСБ, а не чеченські терористи, взірвала будинки в кількох містах Росії заради підтримки другої чеченської війни, на хвилі якої велику популярність здобув тодішній Прем'єр-міністр Володимир Путін.

Литвиненко також став консультантом британської розвідки Мі-6. Вбивство колишнього агента британські правоохоронці приписують найвищому керівництву Росії, яке, звісно ж заперечує свою причетність. Отруїти Олександра вдалось лише з 3-ї спроби, коли двоє знайомих росіян підсипали йому в чай радіоактивний полоній.

Двоє росіян, які імовірно здійснили замах на життя Литвиненка, ввечері того ж дня спокійно собі пішли на футбол. Грали... лондонський Арсенал і московский ЦСКА, щоправда тоді це був груповий етап Ліги чемпіонів. Сліди полонію згодом виявили на стадіоні "Емірейтс" та ще 11 місцях. На щастя, в ледь помітній кількості, яка не загрожувала життю людей.

Один з тих підозрюваних британцями, хто розносив радіоактивну речовину по всьому світу (зокрема, в готелях та літаках, не лише в Лондоні, а у Гамбургу), був Андрій Луговий, який пояснює свій візит на стадіон Арсенала любов'ю до футболу, а всі звинувачення навколо себе називає провокацією: "Висновок у мене один – нас спеціально мітили полонієм для майбутнього використання в політичному скандалі. Цікаво, що з 2007 року він є депутатом від ЛДПР Жириновського у російському парламенті.

Британські ЗМІ запідозрили, що до отруєння можуть бути причетні фанати ЦСКА. Коли травмувався Тьєрі Анрі, навіть виникли побоювання, що це наслідки зараження полонієм. Російських вболівальників ця історія так розвеселила, що вони наробили спеціальних футболок з написами "ЦСКА Москва – ядерна смерть стукає у ваші двері. Лондон, Гамбург, далі буде..."

Зараз, 12 років потому, фанати знову заговорили про призабуті футболки. В Англії отруїли Сергія Скрипаля – іншого екс-розвідника, який припинив працювати на Росію. А ЦСКА знову гостює в Арсенала. "Містика. Тоді матч і зараз матч. Тоді випускали спеціальні футболки після, зараз – до", – цитує Лугового Sports.ru.

За попередньою інформацією, вболівальники армійського клубу планують виготовити футболки з новою написом "Новачок тур-2018". Хімічна зброя російського походження, якою отруїли Скрипаля та його доньку, називається власне "новачок". Бос ЦСКА Євген Гінер уже попередив уболівальників, що за нових обставин у таких футболках у Лондоні краще не з'являтись. Британці нині значно гостріше реагують на дії Росії, ніж було у 2006-му.

Балтача про Арсенал – ЦСКА: Британські ЗМІ просять фанів Арсенала бути обережними в Москві