УКР РУС

"Арсенал". На межі краху?

8 січня 2013 Читать на русском

Київський "Арсенал" зовсім "по дурному" (інакше й не скажеш) вилетів із єврокубків. Проте й у цьому сезоні команду поки що від "зони Ліги Європи" віддаляє лише 7 пунктів.

Та й у Кубку України “Арсенал” продовжує боротьбу, де також може вибороти путівку у євротурнір. Наразі потрібно у чвертьфіналі пройти одеський “Чорноморець”, а там... Але от тільки з командою коїться щось не те.

різдвяний розпродаж

Польовий, Матуку, Кобахідзе та Шахов, найімовірніше, продовжать кар'єру в “Дніпрі”. Паньків може опинитися у “Карпатах”, а “Волинь” розраховує придбати у київських “канонірів” захисника та нападника. Якась невидана щедрість, і то від команди, яка на початку сезону демонструвала дуже пристойний футбол.

А першим команду покинув... тренер Леонід Кучук. Попри те, що ходили чутки начебто інформація про відхід Леоніда Станіславовича не відповідає дійсності, в самому київському клубі повідомили, що ситуація із тренером стане відома 10 січня. А Кучука шкода, попри серію невдалих матчів в цій команді він проявив себе як дуже хороший спеціаліст. Чого варта лише перемога “Арсеналу” над “Шахтарем” наприкінці сезону! Та й виганяти його із команди Рабінович не збирався. То у чому проблема?

без грошей

Нещодавно Максим Шацьких в інтерв'ю підтвердив, що зарплати в “Арсеналі” не виплачують ще з серпня.

“Востаннє зарплата у нас була в серпні. У людей в голові був не футбол, а щось інше - коли все налагодиться і коли все буде добре. Просто не хотілося спустити в трубу все те, чого ми досягли. Бойкот? Та ні. На одну-дві гри ми б не вийшли - якісь штрафні санкції, дві поразки записали - і команда вже на вильоті, і ти вже борешся за виживання.

Команда буде. В якому вигляді - це вже інше питання. Це ми дізнаємося трохи пізніше. Навіть якщо взагалі вся команда розбіжиться, молодь якась буде. Очок цих вистачить, щоб не опинитися в першому дивізіоні”, - сказав Шацьких.

Та який перший дивізіон? Команда ж на початку сезону дійсно демонструвала таку гру, з якою й у єврокубки не соромно сунутися. Можливо, це відсутність зарплатні футболістів надломила? Але на початку сезону команда отримала ще один шок.

європрокол

У третьому кваліфікаційному раунді “Арсенал” зустрічався із словенською “Мурою”, і впевнено у першому матчі переміг - 3:0, але... 

У цьому поєдинку взяв участь Ерік Матуку, який ще не відбув дискваліфікації за червону картку отриману у матчі з “Порту” у 2010 році.  Тоді Ерік ще грав за бельгійський “Генк”. В УЄФА про це пам'ятали, і присудили киянам технічну поразку - 0:3.

Власник “Арсеналу” Вадим Рабінович не втрачав надії та на те, що його команда таки пройде далі, і навіть пообіцяв гравцям по 100 тисяч доларів за кожен забитий м'яч у матчі-відповіді. Цього стимулу виявилося недостатньо - “Мура” вистояла і програла лише - 0:2.

спад і нестабільність

Після цього щось не так пішло у киян і в чемпіонаті. Попри те, що сезон вони розпочали не надто вдало, стартувавши із поразок від “Шахтаря” та “Динамо” (але ж суперники які!!!), після цього підопічні Кучука видали 6-матчеву безпрограшну серію.

Потім виступи “Арсеналу” стали нестабільними - розгром 0:5 від донецького “Металурга” (в дуже дивному щодо суддівства матчі), нічия з “Карпатами”, перемога над “Говерлою”, нічиї з “Кривбасом” та “Волинню”, мінімальні поразки від “Ворскли” та “Чорноморця”. Після цього й була несподівана перемога над “Шахтарем” і, здавалося, команда знову вийде на свій колишній рівень, але...

Завершив осінню частину “Арсенал” розгромом від “Динамо” та мінімальною поразкою від “Зорі”.

цікава статистика

Як ми вже повідомляли, найкращим бомбардиром “Арсеналу” із п'ятьма голами є Максим Шацьких. По три м'ячі за “Арсенал” забивали Ковпак, Гоменюк та Адійя, а по два - Кобахідзе та Міколюнас. От і виходить разом 18 - в середньому один за гру. Пропустив же “Арсенал” значно більше - 26, але тут слід згадати про окремі провальні матчі - 0:6 від “Шахтаря”, 0:5 від донецького “Металурга” та 0:4 від “Динамо”. Словом, захист “каштанчиків” давав конкретний збій лише в окремих матчах.

а що далі?

Тепер же нам залишається чекати до 10-го числа, коли й стане зрозуміло, чи буде виплачена заборгованість по зарплатні. Та й з тренером нібито має все визначитися. Але це все “нібито”. Це якщо керівництво команди дотримається сказаного. А обіцяного відомо скільки чекають.

А якщо не звертати уваги на обіцянки, то “Арсенал” масово покидають футболісти. То ж цілком не виключено, що сезон дограватиме таки молодь, адже з потенційних новачків поки що називалося прізвище лише одного Аарона Ньігеса із “Ельче”, який попри усю свою колишню перспективність, досі нічим не вразив крім того, що вже встиг змінити сім клубів.

Якщо ж згадати і про те, що у “каштанчиків” проблеми з уболівальниками (точніше з їхньою відсутністю), як би то з часом на цю команду не чекала доля “Львова” та “Оболоні”. Але про це ми вже дізнаємося хіба що по весні.

  

Андрій Думич. "Футбол 24"