УКР РУС

АПЛ vs Серія А, Бундесліга vs Прімера. Підсумки запеклого протистояння топ-чемпіонатів на Євро-2016

13 липня 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Гравці українського чемпіонату Срна, Віда та Драговіч не досягли особливого успіху на Євро-2016. "Футбол 24" проаналізував, яка ліга найкраще проявила себе на полях Франції. Одні брали кількістю, інші якістю, що ж з цього вийшло...

Англія

Загальна кількість представників*: 138

Прогрес у порівнянні з попереднім ЧЄ: +58

Національна збірна: 23

Збірні, в яких найбільше представників ліги: Ірландія (22), Уельс (20), Північна Ірландія (18), Франція (11), Бельгія (11).

Збірна Англії провалила черговий великий турнір. Результати Трьох Левів на останніх чемпіонатах не витримують ніякої критики. Футбольна асоціація вбачає головну проблему в насиченому зимовому календарі АПЛ. Англійські футбольні чини незабаром обговорять зменшення кількості матчів у сезоні та створення паузи, що на їхню думку мало б посприяти покращенню результатів національної команди, яка традиційно комплектується лише гравцями з вищого англійського дивізіону.

Поряд з командою Ходжсона честь англійського футболу на Євро-2016 захищали й інші команди. На пристойному рівні виступила Ірландія, приємно здивувала всіх (крім нас) Північна Ірландія, ну і звичайно ж фантастичний Уельс, який презентував британський футбол у всій красі. Гравці цих збірних у переважній більшості представляли англійські клуби різних дивізіонів. Їм не завадила велика кількість матчів у сезоні чи відсутність зимової паузи. Ці футболісти грали з вогнем у серці для своїх вболівальників. Від них очікували подвигу в кожному наступному матчі, і вони робили все для цього можливе.

Проблема самої ж збірної Англії в занадто високих очікуваннях від футболістів. На острові англійські гравці дуже переоцінені, через що ні футбольна громадськість, ні тренери, ні вони самі тверезо не оцінюють стан речей. Усвідомлення проблеми приходить лише тоді, коли стаються такі провали, як у грі з Ісландією, але англійці продовжують шукати вирішення не зовсім у тому місці. Натомість самі ісландці вчинили подвиг. Окрім Сігурдссона, який вже тривалий час грає на високому рівні, англійський чемпіонат представляли Гуннарсон і Гудмундссон, які є гравцями клубів із Чемпіоншипу та Ліги 1 відповідно.

Вікінги. Збірна Ісландії, якою ви її ще не бачили. Part I

Багато "аплівців" на Євро-2016 було в складах Бельгії та Франції. Але тут ситуація відмінна від ірландської чи валлійської. Зірки світового масштабу, найкращі футболісти з усіх країн переходять у найкращу лігу, щоб бути в центрі футбольного всесвіту. Але коли ці знаменитості зустрічаються у збірній, головне завдання тренера – зробити з них єдину команду. Вільмотс цього не осилив. Йому не вдалося збалансувати своє "Золоте покоління", тому бельгійці обігрували лише команди, які на три голови слабші за них. Дешам попрацював краще, і був за крок від того, коли всі б захоплювалися його тренерським хистом, однак не вистачило зовсім трохи.

Втім АПЛ не залишилася без своїх чемпіонів. Льоріс, Пайє і компанія програли вирішальну битву португальцям, в стані яких грали два футболісти "Саутгемптона" Седрік та Фонте. Захисники на високому рівні провели європейську першість, що неабияк допомогло збірній Португалії відсвяткувати великий успіх.

Німеччина

Загальна кількість представників: 66

Прогрес у порівнянні з попереднім ЧЄ: +20

Національна збірна: 14

Збірні, в яких найбільше представників ліги: Австрія (15), Швейцарія (11).

Аналізуючи доробок представників німецького чемпіонату, в першу чергу потрібно звернути увагу на збірні Австрії та Швейцарії. У цих командах гравці Бундесліги не лише складали чисельну більшість, а й відігравали провідні ролі. Тому відповідальність за невдалі виступи цих збірних на турнірі в першу чергу лягла саме на їхні плечі. І якщо підопічні Петковіча хоча би пробилися в плей-офф, то Дас Тім не виконала навіть цього завдання, залишившись на останньому місці в групі F.

Однак, у цьому квартеті знайшовся колектив, де футболісти німецьких клубів проявили себе цілком солідно. Мова про збірну Угорщини, в якій Кляйнхайслер, Салаї та Штібер організували половину всіх командних голів на турнірі.

Очікування польських вболівальників перед чемпіонатом головним чином були пов’язані з нападником "Баварії" Лєвандовскі. Багато в чому капітан Кадри розчарував, адже ефективність гри у фінальній частині турніру відрізнялася від тієї, яку Роберт демонстрував у відбіркових матчах. Втім форвард залишався лідером своєї команди – тому заслуговує на частину овацій, які збірна Польщі отримала від футбольного світу.

Декількох гравців на Євро-2016 делегувала і Друга Бундесліга. Найяскравішим з таких став Йон Даді Бьодварсон, який доклав руку до сенсаційного виступу ісландської збірної. Цей гравець лише півсезону відіграв у скромному "Кайзерслаутерні", що не завадило на полях Франції стати одним із найкращих у складі національної команди і засвітитися на всю Європу.

Сама збірна Німеччини на дві третіх була сформована місцевими футбольними майстрами. Загалом Бундестім провела цілком прийнятний турнір, але Йоахім Льов встановив дуже високу планку, через що навіть третє місце на чемпіонаті сприймається без ентузіазму. Німеччина рівно йшла по турніру, граючи на необхідних обертах, але виснаження гравців і значні кадрові втрати внесли свої корективи.

Італія

Загальна кількість представників: 55

Прогрес у порівнянні з попереднім ЧЄ: +25

Національна збірна: 18

Збірні, в яких найбільше представників ліги: Хорватія (7), Польща (6), Албанія (5).

Італійський клубний футбол переживає свої не найкращі часи. Однак Антоніо Конте сформував кістяк Скуадри Адзурри з гравців Серії А, точково підсиливши її футболістами з інших чемпіонатів. Вийшов чудовий боєздатний колектив, який претендував на високі нагороди. Десь не пощастило з сіткою турніру, десь не вистачило фарту в серії пенальті. Досягти позитивного результату не вдалося, але команда залишила по собі приємне враження.

Серед інших збірних найбільший десант Серія А відправила на Євро-2016 в клітчастих футболках. Хорватія була представлена 7 гравцями італійського чемпіонату. Всі вони висококласні футболісти, тому принесли неабияку користь своїй команді. Перішіч двічі відзначився сам і одного разу асистував партнеру, по результативній передачі записали на свій рахунок Брозовіч та Бадель. Корисними діями на полі запам’ятались і колишні "дніпряни" Калініч та Стрініч.

Представникам чемпіонату Італії на Євро-2016 дуже не щастило. Футболісти та їхні збірні зіграли на високому рівні, але Фортуна їм не усміхнулася. Ще однією "італійською" командою, яка по ходу турніру могла претендувати на кращий результат, була Польща. "Червоно-білі" мали у своєму складі 6 гравців із Серії А. Результативніше за інших відіграв півзахисник "Роми" Блащиковскі, в активі якого 2 голи і гольова передача.

Італійська першість також мала своїх представників у фіналі. Футболісти "Ювентуса" Евра та Погба чудово відіграли Євро-2016, але поразка у вирішальному матчі трохи затьмарила їхні попередні здобутки на турнірі.

Іспанія

Загальна кількість представників: 35

Прогрес у порівнянні з попереднім ЧЄ: +2

Національна збірна: 14

Збірні, в яких найбільше представників ліги: Хорватія (4), Португалія (3), Німеччина (3).

Іспанія – колишній чемпіон Європи. Фурію Роху скинули з насидженого трону досить гучно. Заявка іспанської збірної складалася переважно з футболістів місцевого чемпіонату та зірок, які переїхали в англійські гранди. Стиль гри кардинально не змінився з моменту їхнього останнього тріумфу, але тепер він не дав результату, суперники призвичаїлися і вміло нейтралізували підопічних дель Боске.

Окрім Фурії іспанські клуби делегували своїх гравців ще в 11 збірних, багато з них стали ключовими футболістами своїх колективів. Модріч і Ракітіч були одними з найкращих у своїй команді, але підсумковий результат збірної Хорватії всім відомий. "Відпахав" всі матчі за Польщу Крихов’як, окремої похвали заслуговує і Бейл. Форвард "Реала" пройшов з національною командою неймовірний шлях до півфіналу. Уельс в першу чергу запам'ятався командною грою, але мотором цього механізму став саме Гарет.

Серед провалів згадаємо мертву гру від Турана, після чого "Барселона" остаточно вирішила виставити турка на трансфер. Не обійдемо стороною і Коноплянку, який не виправдав жодних сподівань.

Найбільш успішними гравцями Прімери на Євро-2016 звичайно стали учасники фінального матчу, які пройшли зі своїми командами весь шлях. За португальців на "Стад де Франс" зіграли Пепе і Роналду, а за французів – Грізманн. Форвард "Атлетіко" провів прекрасний турнір і отримав звання найкращого гравця чемпіонату Європи. Але головний трофей Антуану не підкорився, його над головою підняли португальські друзі з "Реала". Вони повторили клубний тріумф у Лізі чемпіонів на рівні збірних і тепер заслужено позують із Кубком Анрі Делоне.

*Всі дані підраховані станом на початок Євро-2016 без урахування трансферів під час турніру.

Коли неможливе є можливим: 5 головних підсумків фіналу Євро-2016