УКР РУС

Антонов: Добре покажу себе в "Актобе" у Лізі чемпіонів - тренери збірної про мене не забудуть

2 липня 2014 Читать на русском

Форвард збірної України Олексій Антонов розповів чому вирішив змінити "Чорноморець" на "Актобе" і поділився першими враженнями від місцевого чемпіонату і стилю життя.

- Не так давно екс-спортивний директор "Арсеналу" Владислав Ващук сказав мені, що всерйоз рекомендував вас "Динамо". Більше того, в серпні 2013-го чутки про ваш переїзд до Києва не здавалися дуже перебільшеними...
- Зараз вже можна зізнатися, що певний інтерес з боку киян існував, проте потрібно було якийсь час почекати. Що відбулося протягом цього часу нагадувати не потрібно. На тлі всього, що відбувається в країні конкретика розчинилася і до підписання контракту справа не дійшла.

- Чи можна говорити про те, що на ваше підсумкове рішення напряму вплинули події, що відбулися в Одесі навесні?
- Ні. Те, що трапилося 2 травня, безумовно, трагедія... Але, по суті, це була одна єдина серйозна ситуація, яка трапилася в місті за весь час мого перебування в "Чорноморці". Відлуння якихось мітингів, звичайно, долинали, але я з усіх сил намагався не надавати цьому серйозного значення.

- А легіонери, що покинули Україну?
- Розумієте, справа не тільки в іноземцях. Все, що відбувалося, суттєво тиснуло на психіку кожного з нас. Не зовсім нормально бути байдужим, коли гинуть люди. У такій ситуації - не до футболу. Хочеш - не хочеш, але по всіх каналах і новинах показують сумні картини, і ти в будь-якому випадку з головою поринаєш в це. Про кожного говорити не буду, але звикнути до цього майже неможливо.

- Спостерігаючи за кадровою ситуацією в "Чорноморці", могло скластися враження, що ви виходили на поле в якості висунутого форварда на безальтернативній основі...
- Це хибне враження. Конкуренція в команді існувала, бо футболісти тут підібралися хороші. Та й потім на початку сезону я, якщо пам'ятаєте, частіше грав з глибини, тоді як на вістрі діяв Сергій Самодін.

- Щодо свіжої цитати про вас Торніке Окріашвілі: "Конкурувати з "Репером" на позиції форварда було майже неможливо..."
- Але ж ми і не конкурували: він атакував з глибини, розташовуючись піді мною. Що ж до "Репера", то це прізвисько я, напевно, заслужив завдяки музиці, яку слухаю, і кепок, які ношу. (Сміється).

- Раніше ви сказали про те, що прийшла пора рухатися вперед. Але боюся, не всі погодяться з вами в тому, що "Актобе" і чемпіонат Казахстану - це однозначний крок у правильному напрямку...
- Я вважаю, що людина повинна розвиватися для себе, а не для когось, і звик доводити щось собі, а не стороннім людям. "Актобе" - однозначно новий етап у моїй кар'єрі вже хоча б тому, що я спробую себе в Лізі чемпіонів. Згоден, пробитися в основну сітку турніру нам буде досить складно, але ж і від "Чорноморця" ніхто не очікував появи в стадії плей-офф єврокубку.

Та й чемпіонат Казахстану не так слабкий, як комусь здається. Більше того, він стрімко прогресує. Як доказ - поява Сіто Рієри в "Кайраті", підкріплення, яке місцеві клуби і той же "Актобе" отримують від команд російської прем'єр-ліги. Адже чим поганий той же Маркос Піззеллі, пам'ятний за виступами у донецькому "Металурзі" і "Краснодарі"? Ну і, звичайно, мене порадувало те, що в команді є ще один колишній гравець "Чорноморця" - Андерсон Сантана.

- Ваш новий клуб, як і колишній, сповідує схему гри з одним форвардом?
- Так, поки що ці функції виконує Ігор Зенькович, а я в контрольних матчах допомагаю йому з глибини поля. В цілому, малюнок гри "Актобе" - вельми комбінаційний.

- З побутовими умовами проблем не виникло?
- Ні, вже в'їхав в орендовану квартиру. Адаптуюся до нових умов, познайомився з казахстанською кухнею. Поки найсильніше враження справила... конина. Її тут готують за якимось особливим рецептом, а не просто подають шматок смаженого м'яса.

- Чи не здається вам, що важко прокладена вами доріжка до збірної України стане звивистою і хитромудрою?
- У будь-якому випадку все буде залежати тільки від мене. Якщо буду показувати хорошу гру, непоміченим не залишуся. Хоча вирішувати, звісно, не мені.