УКР РУС

Анонс 7 туру АПЛ

1 жовтня 2011 Читать на русском

У Ліверпулі та Лондоні цього вікенду буде дуже спекотно.

Подейкують, що на Туманному Альбіоні надзвичайно тепла осінь, а температурні показники "бабиного літа" б'ють всі рекорди. Не потрібно бути синоптиком, щоб зробити наступний прогноз: сьогодні та завтра атмосфера над англійськими стадіонами прогріється ще дужче. Ще б пак, маємо одразу два легендарні дербі - Північного Лондона і Ліверпуля! Нудьгувати не доведеться.

Власне, 7 тур стартує "з моста в річку". Його відкриє саме поєдинок на "Гудісоні", де "іриски" зійдуться в герці з "Ліверпулем". Споконвіків футбольний Ліверпуль був забарвлений у два антагонічні кольори - синій та червоний, а хлопчаків ще з дитинства "вербували" у той чи інший вболівальницький табір. Словом, стандартна історія усіх великих дербі, де емоції б'ють через край не лише у фанатів, але й у самих гравців. Вболівальники зі стажем навряд чи забули витівку Роббі Фаулера, який, забивши "Евертону" у 1999-му, приліг біля фанатської трибуни "ірисок" і почав нюхати розмітку, немов кокаїнову доріжку. Через це мало не отримав по легковажній голові від розлюченого натовпу у синіх футболках.

Щось схоже може трапитися і сьогодні. На тлі втрат очок на рівному місці, "Ліверпуль" має лише одну радість - культовий лідер Стівен Джеррард нарешті повністю одужав і рветься в бій. Власне, ще в матчі проти "Вулвз" він непогано увійшов у гру наприкінці поєдинку, продемонструвавши всім, що сповнений сил та енергії. Однак "Евертон" - не та команда, яка дозволятиме супернику усе, що йому заманеться. Очікуємо гри "кістка в кістку". По-іншому бути просто не може.

Цікаво, що новенького приготував для суперників Алан Пардью? Власне, тренер "Ньюкасла" начебто й не вдається до вишуканих тактичних хитрощів. Його команда грає у простий та надійний футбол, однак ще жодному з шести попередніх суперників не вдавалося схопити "сорок" за хвоста. Чи вдасться це "Вулверхемптону", який не знає смаку перемог вже у чотирьох поєдинках поспіль? Як відомо, здорова агресія і відчайдушність, помножена на підтримку рідних трибун, здатні робити дива.

Не завадять усі ці якості і лондонському "Фулхему", який розіграє скромне за "обгорткою" дербі із КПР. В команди Мартіна Йола досі нема жодної перемоги в активі, хоча "котеджери" грають доволі змістовно, та й у Лізі Європи здобували звитяги вже неодноразово. Натомість "Куінз" продовжує дотримуватися традиції, за якою здобуває перемоги лише на виїзді. Проте, враховуючи нюанс, що ворожий стадіон розташований за якихось три кілометри від власного, алгоритм може цього разу не спрацювати.

П'ять матчів із попередніх шести "Астон Вілла" звела внічию. Сьогоднішній суперник хлопців Макліша - "Віган" вже звик вивозити з "Вілла Парку" бодай один пункт. Тож не варто дивуватися, якщо у підсумку Агбонлахор і Ко знову підуть на компроміс із суперником. А ось на "Івуд Парку" консенсус малореальний. "Блекберн" та "Ман Сіті" вирішують абсолютно різні турнірні завдання, проте перемога в однаковій мірі потрібна обом. "Манчестеру" - щоб не поступитися у чемпіонських перегонах, а також продемонструвати, мовляв, конфлікт імені Тевеса і якоюсь мірою Джеко не вплинув на мікроклімат у колективі жодним чином. У таборі "Блекберна" все прозаїчніше - футболісти битимуться за виживання, а тренер Стів Кін за свою посаду. У випадку чергової поразки йому можуть вказати на двері у будь-який момент. І перемога над "Арсеналом" - не надто переконливий аргумент на користь коуча.

Є що доводити навіть чемпіону - "МЮ". Після неймовірного старту у чемпіонаті, команда різко пригальмувала. Якщо нічию з "Бенфікою" у Лізі чемпіонів ще можна зрозуміти (все-таки суперник досить потужний), то аналогічні результати зі "Сток Сіті" і "Базелем" змушують задуматися, чи не прогавив бува сер Алекс у своєму колективі певний спад форми? "Норвіч" - не найкращий лакмусовий папірець для експерименту, та все ж за силою не поступиться "Базелю" чи "Стоку". Зуміють перемогти "дияволи" - критика потрохи вщухне, як це зазвичай буває. Спіткнуться знову - доведеться непереливки.

Окрема тема - "Сандерленд". "Коти" потерпають від катастрофічної нестабільності. Нічия на полі "Ліверпуля" змінилася поразками від "Ньюкасла" і "Челсі". Після розгромної перемоги над учасником єврокубків - "Стоком" прийшло гірке похмілля у вигляді безпорадної поразки від "Норвіча". Команду лихоманить. Як і їх наступного суперника "Вест Бромвіч", зрештою. А вже неодноразово згаданий "Сток" демонструє впевнену гру не лише в АПЛ, але й у Європі. Цікаво, чи вдасться "гончарам" себе вмотивувати на матч проти "Суонсі" після того, як у четвер вони виклалися на всі сто в протистоянні з "Бешікташем"?

Відверто не позаздриш "Болтону". Команда йде на останній сходинці. Але чому? Достатньо перелічити їх суперників у стартових шести турах - "Ман Сіті", "Ліверпуль", "МЮ", "Арсенал"... КПР вдалося перемогти і лише поразка від "Норвіча" справді заслуговує на критику. Завтра хлопцям Оуена Койла знову доведеться стрибати вище голови. На "Рібок" приїжджає "Челсі", який довів у попередньому турі, що здатний здобувати впевнені перемоги навіть у чисельній меншості. Але до дідька регалії! Чом би "скакунам" не спробувати дати "аристократам" копняка?

А на десерт - ще одне надпринципове протистояння. Дербі Північного Лондона. Що б там не казав Арсен Венгер, "Тоттенхем" у цьому матчі буде фаворитом. Про це свідчать останні результати обох команд. Та й фактор власного поля, на якому "шпори" розчавили "Ліверпуль", буде на користь команди Харрі Реднапа. Принциповість матчу настільки висока, що новачок "гармашів" Пер Мертезакер поквапився заявити, мовляв, у Німеччині таких дербі немає. Звісно, гер Пер дещо перебільшує. Та лиш би не наврочив.

Олег Бабій