УКР РУС

Анонс 1 туру Першої ліги сезону 2015/16

26 липня 2015
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24", який напередодні став інформаційним партнером ПФЛ, розповідає, чого очікувати від першого туру нового сезону серед першолігових команд.

"Миколаїв" - "Авангард"

Господарі, які у минулому році залишились на плаву завдяки диву, цього разу застрибнули у вагон під назвою "Перша ліга 2015/2016" ледь не останніми. Справа в тому, що у "корабели" протягом довготривалого періоду не могли подати документи в ПФЛ, котрі б засвідчили фінансову стабільність команди. Проте, на щастя, для миколаївських фанів, котрі й без того натерпілись від невизначеності в зимовий період, цього разу все минулось без надзвичайних ексцесів, і миколаївці зуміли вчасно оформити всі "папірці".

Літні збори чотирнадцята команда чемпіонату проводила, як і більшість першолігових колективів, в Україні. Хоча на всіх тонкощах тренувань зациклюватись не будемо, але все ж підведемо невелику риску,  що акцент Руслан Забранський зробив на швидкість, тактику і техніку. Cаме те, чого "корабелам" не вистачало в минулому сезоні.

Що ж стосується краматорців, то вони цього сезону перебувають у ранзі новачка. Хоча цікаво, що де-факто, вони нікуди не виходили, адже, якщо заглянути в історію Першої ліги, то можна прослідкувати наступний факт, а саме те, що "Авангард" був змушений знятись з чемпіонату через військовий конфлікт на сході України. Проте на майбутнє зберіг право на те, аби повернутись. Чим, по-суті, і скористалось керівництво команди. Також думаємо, що для багатьох стане неочікуваною новина, що домашні ігри "Авангарда" проводитимуться в Краматорську.  У місті, в якому ще якийсь рік тому лунали вибухи снарядів, а сьогодні воно живе під мирним небом - мало чим відрізняючись від більшості українських поселень.

Що ж стосується гравців команди, яка будується з нуля, керівництво команди не гаяло часу у літнє трансферне вікно, підсиливши колектив одразу 17 новачками, серед яких варто відзначити Олександра Ясковича. Проте цей гравець став відомим не своїми футбольними якостями, а радше завдяки антипатії до неньки України, взявши участь у матчі за так звану збірну "ЛНР". Синку, ти розумієш, що це зрада?

Прогноз від вболівальників:

- Перемога команди "Миколаїв": 58.89%
 
- Перемога команди "Авангард": 11.54%
 
- Нічия: 29.56%
 

"Іллічівець" - "Гірник"

Маріупольці стали першою командою за три останні роки, яка понизилась у класі. Звичайно, що вкупі із тим, що місто знаходиться надзвичайно близько до зони АТО і фактор вильоту зробив свою справу у тому, що команду покинуло безліч гравців і функціонерів, проте без допомоги "Іллічівець" не залишив донецький "Шахтар", котрий віддав в оренду своїм "побратимам" одразу шістьох гравців. Також у розпорядженні Кривенцова залишились сміливці, які вирішили не покидати марупольську команду в хвилину нещастя, і новачки, які мають невеликий досвід гри в еліті.
 
Незважаючи на всі негаразди віриться, що цей клуб перебуватиме як мінімум у верхній частині таблиці, а то нижче якось не комільфо - все ж статус не дозволяє.
 
 
У міжсезоння склад криворіжців не зазнав суттєвих змін, залишився зіграний колектив, котрий доукомлектувався декількома новачками. Все це дозволяє поборотись команді за середину таблиці.
 
Проте цього разу "гірникам" варто взяти до уваги, що вони у першому колі минулого сезону вдома перемогли одногу разу. Одного, Карл! Тому цього року потрібно викладатись на всі 200%, щоб тішити своїх вболівальників на домашній арені, адже, якщо б виїзні результати команди дорівнювали домашнім, то команда б перебувала як мінімум в п'ятірці. А це для нещодавнього новачка був б неабиякий успіх. 
 
Прогноз від вболівальників:
 
- Перемога команди "Іллічівець": 83.66%
 
- Перемога команди "Гірник": 4.03%
 
- Нічия: 12.31%

 

"Динамо-2" - "Тернопіль"

Якщо глянути на минулорічний і теперішній склад киян, варто поцікавитися: ви серйозно?! Потім ще раз глянути на склади команд, важко видихнути і уявити собі гримасу Вадима Євтушенка, коли йому сказали, що десять гравців із його команди на правах оренди виступатимуть за ужгородську "Говерлу" (тут можна помахати ручкою "Шахтарю" і "Іллічівцю"). 

Звісно, що це звична практика для будь-якого гранда - віддавати свої вихованців в оренду, проте ж не всіх одразу, при цьому ще й в одну команду! "Говерла" ще б Вадима Анатолійовича на тренерський місток запросила заради повної картини.
 
Зрозуміло, що після такого наступнику Хацкевича доведеться будувати команду із самих низів. Тому на повторення минулорічного результату радше за все сподіватися не доведеться... На жаль.
 
Тернополяни у минулому сезоні зуміли здивувати футбольну Україну своїми результатами. Вийшовши з Другої ліги команда Івегеша одразу засіла на четвертій сходинці. Що в деякій мірі стало повною несподіванкою. Але незабаром недосвідченість та спад в грі клубу в результаті травм відсіяли дебютантів на протилежний бік полюса, а саме на одинадцяте місце. У той нелегкий період новачка почали закидувати заявами, що тернополяни беруть участь в договірних матчах, але справа далі гучних вигуків так і не просунулась. 
 
 
Безумовно, що у цьому сезоні "Тернополю" в обов'язковому порядку варто не повторювати цих помилок, але й існує особисте завдання - довести всім скептикам, що муніципальна команда не вичерпала своїх можливостей у першому колі сезону 2014/15.
 
Прогноз від вболівальників:
 
- Перемога команди "Динамо-2": 67.65%
 
- Перемога команди "Тернопіль": 10.24%
 
- Нічия: 22.12%
 
"Геліос" - "Черкаський Дніпро"

Харків'яни в останньому сезоні розчарували, попри те, що в деяких відрізках колектив Сізіхіна демонстрував симпатичну гру. Проте нефарт, який, можливо, став наслідком недопрацювань на тренуваннях, поставив хрест на минулорічних амбіціях команди.

Звичайно, що цього року господарі, фінансові спроможності яких перебувають на дуже пристойному рівні, спробують оминути боком минулорічні невдачі. У цьому їм повинна допомогти ціла плеяда новачків, котрих харків'яни підписали під час цього міжсезоння.

Чи став "Геліос" сильнішим?... Так, проте ця самовпевненість в деяких поєдинках, коли команда повністю контролювала гру, але відзначитись не могла, а потім ще й програвала, безумовно, тисне на гравців психологічно, тому цій команді важливо почерпнути трохи дзену психології і все у них налагодиться.

Черговим дебютантом ліги став "Черкаський Дніпро", до якого варто ставитись з деякою обережністю, адже минулорічні "Гірник-Спорт" і дніпродзержинська "Сталь" показали, що таких команд не варто недооцінювати. Не підлягає сумніву, що черкащани укомплектовані гравцями хорошого рівня, окрім того "дніпряни" підсилились ще декількома виконавцями, котрих в себе хотіли бачити першолігові мастодонти.

Головний аспект гри черкащан - це швидкість. Команда вміє і знає, як швидко атакувати, що може спричинити безліч проблем її суперникам, тому харків'янам варто бути якомога обережнішими.

Прогноз від вболівальників:

- Перемога команди "Геліос": 65.2%
 
- Перемога команди "Черкаський Дніпро": 11.2%
 
- Нічия: 23.6%

"Полтава" - "Суми"

Полтавці мають у своєму розпорядженні прекрасну інфраструктуру, яка далеко не відповідає статусу команди-середняка, чудових гравців і досвідченого тренера, проте й тут не обійшлось без казусу, котрий, по суті, не дозволив команді зазіхнути на першу п'ятірку.
 
Головною проблемою "Полтави", над якою довелось добряче помізкувати Федорчуку і решті тренерського штабу у це міжсезоння, стала відсутність забивного форварда.  
 
 
Нагадаємо, що полтавці завершили минулий сезон із 29 голами, при цьому ще якимось дивом умудрились за різницею забитих і пропущених вийти в +2. У вирішенні цього болючого для "Полтави" питання був покликаний допомогти форвард із "Тернополя" Богдан Семенець. Швидше за все проблем із голами в "містян" у цьому сезоні не буде, адже Богдан є одним з найкращих форвардів Першої ліги, а після того, як у харківський "Металіст" перебрався Куліш, то новобранця полтавців можна вважати головним претендентом на звання найкращого снайпера чемпіонату.
 
Сум'яни закріпили за собою звання команди-середняка, адже протягом останніх трьох сезонів команда Ярошенка стабільно фінішувала у середині таблиці. Проте така стабільність може не влаштовувати й декого, хто хоче більшого від цієї команди, щоправда, варто зазначити, що цей колектив надзвичайно молодий і йому безумовно є куди рости.
 
Але, якщо говорити про завдання потрапити, наприклад, в першу п'ятірку, то воно відсутнє, адже як такого підсилення "Суми", на відміну від своїх опонентів, не отримали. Хоча й тут можна було прослідкувати за доволі унікальним явищем, адже команду в це трансферне вікно поповнили гравці із обласного чемпіонату. Й тут не без нюансів, адже селекційна служба "Сум" здатна відшукати футбольних талантів і не в таких нетрях, що вони й до цього доводили.
 
Тому тут важко сказати, що чекатиме на сум'ян у цьому сезоні, адже невідомо хто замінить головну втрату міжсезоння - Піднебенного, та й як команда зможе перебудуватись без свого лідера. Проте чомусь віриться, що у них все вийде.
 
Прогноз від вболівальників:
 
- Перемога команди "Полтава": 61.1%
 
- Перемога команди "Суми": 8.35%
 
- Нічия: 30.55%
 
"Нафтовик-Укрнафта" - "Десна"

У новий сезон з новими тренером, саме таким принципом вирішило керуватись керівництво "нафтовиків". Адже команда, м'яко кажучи, провалилась у весняній частині чемпіонату, здобувши лише три перемоги за все коло, що й викликало гнів босів на тодішній тренерський штаб "Нафтовика". Хоча тут варто відзначити, що охтирці демонстрували далеко не найгірший футбол і заслуговували на місце повище.

Звичайно, що перед новим менеджером були поставлені одразу найвищі цілі - фінішувати в кінці сезону не нижче п'ятого місця. Оце так замашки від колективу, який минулого року опинився в самих дебрях ліги! Проте зазначимо, що в цієї команди є потенціал для того, аби цього року показати набагато кращу гру, ніж у попередньому. Звичайно, що у цьому повинен, окрім змін на тренерському містку, посприяти перехід Сторубльовцева та ще декількох новачків до стану охтирців. Проте, в яких кондиціях вони знаходяться і чи одразу зарекомендують себе в команді Книша залишається загадкою, принаймні до сьогодні.

Для чернігівчан літнє трансферне вікно стало дечим неоднозначним - команду покинула жменька лідерів у вигляді Каваціва, Деребчинського, Скепського і Козака. Проте на заміну їм були запрошені не менш імениті Кравченко і Чепурненко. Також цікаво, що за чутками на перегляд в "Десну" приїжджав сам Еммануель Окодува. Нігерієць, котрий встиг пограти достатньо часу в Україні за такі команди, як "Динамо", "Шахтар", "Арсенал" та ще безліч українських клубів. Одним словом легенда! Але схоже, що чутка так і залишилась чуткою, адже Еммі не потрапив у заявку чернігівського клубу на сезон.

У плані результату чернігівська команда є однією з найстабільніших в Першій лізі. Два роки поспіль підопічні Рябоконя задовольнялись п'ятою сходинкою. Можливо тепер, незважаючи на проблеми клубу (все детально описано в нашому підсумку - посилання в кінці статті), варто замахнутись на щось посерйозніше?

Прогноз від вболівальників:

- Перемога команди "Нафтовик-Укрнафта": 63.83%
 
- Перемога команди "Десна": 11.82%
 
- Нічия: 24.35%
 
 
"Зірка" - "Оболонь-Бровар"
 
Кіровоградці, котрі є еталонною першоліговою командою по набору виконавців і по грі, одразу проекзаменують новачка "Оболонь-Бровар".
 
Команда Лавриненка справляє враження колективу, котрий боротиметься за першу сходинку чемпіонату. На таку думку, окрім стабільної гри у другому колі минулого сезону, наштовхують серйозні точкові трансфери команди вже в це міжсезоння. Серед яких варто виділити захисника Каваціва та форварда Деребчинського. Також надзвичайно важливим залишається той факт, що кіровоградці вперше за декілька останніх років не втратили нікого із своїх основних виконавців.
 
Про цю команду вже так писано і переписано (маєте змогу почитати про неї у нашому нещодавньому підсумку - посилання в кінці статті), а тепер повернемось до новачка.
 
 
Звичайно, що кожен солдат мріє стати генералом. Так само кожен дебютант мріє повторити шлях дніпродзержинської "Сталі". Чи під силу це зробити "оболонцям"? Команда складається з гравців, які вже встигли залишити свій слід в елітному дивізіоні та й безлічі молоді, яка лише мріє на такому рівні пограти. Тому киянам важливо одразу спіймати ритм Першої ліги і почати перемагати, лише у такому випадку можна сподіватись на найвищі позиції.

Прогноз від вболівальників:

- Перемога команди "Зірка": 68.79%
 
- Перемога команди "Оболонь-Бровар": 11.28%
 
- Нічия: 19.93%
 
"Нива" Т - "Гірник-Спорт"
 
Цього сезону ми матимемо змогу побачити зовсім оновлену "Ниву", яка під час міжсезоння поповнилась рядом досвідчених гравців, серед яких по-особливому варто відзначити Тараса Дурая - справжню легенду тернополян. Ця перебудова зумовлена тим, що врешті-решт "Нива" віднайшла стабільне фінансове становище у вигляді медіахолдингу ZIK.
 
 
Також нагадаємо, що у Тернопіль зі Львова разом із Романом Толочком перебрався Богдан Стронцицький, який тепер працюватиме тренером воротарів у першоліговому клубі.
 
"Гірники" розпочинають цей сезон вже не у статусі "темної конячки", а радше в ранзі претендента на медалі, а може й вище. Звичайно, що мотивації для того, аби боротись за найвищі позиції, у комсомольців не бракує. Та й команда у Жабченка збалансована і зіграна.
 
Надважливо, що комсомольці не розгубили своїх гравців - колектив покинув лише Чеботаєв. Підписанням новачків "гірники" похизуватись не те, що не можуть, а швидше навпаки - когось одного з них виділити дуже важко. Тому, на відміну, від своїх конкурентів, нещодавній дебютант провів доволі помірковану трансферну кампанію із поглядом на майбутнє.